Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šlechtičny, umělkyně a scénáristé: Koho si brali potomci Karla Schwarzenberga (†85)?

  • Autor: amb - 
    16. 11. 2023
    05:00

    Nejen sám Karel Schwarzenberg měl dvě svatby. Dvakrát se oženil i jeho syn Jan Nepomuk, narozdíl od svého otce si vzal dvě různé ženy. Vždy se však porozhlížel v aristokratických kruzích. Naopak dcera knížete a jeho nevlastní syn si vzali partnery nešlechtického původu. A která snacha se ke smrti Karla Schwarzenberga vyjádřila i na svých sociálních sítích?

  • 1.Jan Nepomuk a Diana Orgovanyi-Hanstein

    V roce 2010 se „Aki“ oženil poprvé – vzal si baronku, ale také malířku a sochařku Dianu Orgovanyi-Hanstein. Oženil se, když mu bylo 42 let a Dianě 38 let. Vzali se v klášteře Neuberg ve Štýrsku, novomanželka měla červené šaty. Podle Kurieru předtím byli 20 let přátelé, sdíleli třeba vášeň pro lov, zároveň byli oba samotáři. Přesto jim manželství nevydrželo.

    Exmanželka Jana Nepomuka Schwarzenberga Diana a její dílo. Exmanželka Jana Nepomuka Schwarzenberga Diana a její dílo. | Instagram Diany Orgovanyi-Hanstein

  • 2.Aki a Francesca Riario-Sforza

    Podruhé si vzal Aki italskou šlechtičnu a scénáristku Francescu Riario-Sforzu, původem z Florencie. Svatba byla v roce 2017. A Karel Schwarzenberg byl s jeho výběrem spokojený. „Nevěsta je inteligentní milou ženou. Napsala vynikající knihu (Io, Caterina pojednává o jejích předcích – pozn. red.), měla výborné kritiky. Jsem s ní naprosto spokojen,“ řekl Nedělnímu Blesku.

    Francesca na Facebooku sdílela příspěvek s úmrtím svého tchána a přidala emotikon srdce. Byla také na svatbě jeho synovce Ferdinanda.

    Francesca Riario-Sforza. Francesca Riario-Sforza. | Instagram Francescy Riario-Sforza

  • 3.Lila a Peter Morgan

    Knížecí dcera „Lila“ Schwarzenbergová se vdala v roce 1997. Vzala si britského scénáristu Petera Morgana, který má na kontě třeba filmy Královna nebo Králova přízeň. Sama Lila psala a věnuje se i filmovým projektům.

    Manželé žili střídavě ve Vídni a v Londýně a měli spolu pět dětí. V roce 2014 se však rozešli jako přátelé. Morgan by měl nyní randit s Gillian Andersonovou známou například ze seriálu Sexuální výchova.

    Gillian Anderson a Peter Morgan Gillian Anderson a Peter Morgan | profimedia.cz, archiv

    Jak Lila podle Daily Mailu uvedla pro rakouská média, Peter například nenáviděl, když mu dala po dětech dojíst rybí prsty. Lilu zase nemile překvapilo, když od svého „intelektuálního muže“, jak sama uvedla, dostala knihu Padesát odstínů šedi. Peter rovněž sdělil, že Anna Karolína je společenská a má ráda dům plný lidí, přičemž on si takhle představuje spíš peklo.

    Lila a Karel Schwarzenbergovi. Lila a Karel Schwarzenbergovi. | Bontonfilm

  • 4.Karel a Anna Prinzhornovi

    Nevlastní syn Karel, kterého měla Therese Schwarzenbergová s průmyslníkem Thomasem Prinzhornem, si vzal Annu. Ta vystudovala průmyslový design a společně se věnují nábytkářství, mají společnost One for Hundred. Využívají k tomu les, který Karlova rodina vlastní už dvě století. Mají spolu tři děti.

    Karel a Anna Prinzhornovi (vpravo). Karel a Anna Prinzhornovi (vpravo). | Instagram One for Houndred

  • 5.Ferdinand a Marie Frilingová

    Syn bratra Karla Schwarzenberga Ferdinand se loni zasnoubil a letos v květnu se oženil. Jeho vyvolenou se stala Marie Frilingová, která má rovněž šlechtické předky v Rakousku-Uhersku, její původ vede až k Marii Terezii. Ferdinand pracuje pro Porsche a k Česku má silný vztah. Jak už bylo zmíněno, na svatbě byl kníže i jeho snacha Francesca, na fotografii jsou vpravo. 

    Ferdinand Schwarzenberg se oženil. Ferdinand Schwarzenberg se oženil. | Instagram Ferdinanda Schwarzenberga

Video se připravuje ...
Další videa