Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel v davu na Národce: S manželkou po boku zbořil Zemanovu tradici. Co vzkázal Čechům?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. listopadu 2023
18:18
Autor: simao, ČTK - 
17. listopadu 2023
11:35

Miloš Zeman se připomínky sametové revoluce na Národní třídě osobně neúčastnil, jeho nástupce Petr Pavel však tuhle neblahou tradici naboural. Vyrazil osobně do davu k památníku, doprovodila ho i manželka Eva. Co vzkázal Pavel během rozhovoru pro ČT? Situace u nás ani ve světě se nezlepšuje, ale málo si připomínáme úspěchy, míní prezident.

Prezident Petr Pavel dnes položil květiny u památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě. Prošel davem, lidé mu tleskali, Pavel se s nimi zdravil.

Oslav sametové revoluce se ve své funkci zúčastnil poprvé, u památníku potlačení studentské demonstrace položil věnec a jeho manželka Eva zapálila svíčku. Pavlův prezidentský předchůdce Miloš Zeman se vzpomínkových akcí na Národní třídě neúčastnil.

Pavel oproti tomu poskytl přímo na Národní třídě rozhovor České televizi. „My ten svátek prožívá celkem přirozeně s velkými emocemi – a to jak těmi pozitivními, které naštěstí převažují, tak negativními. A stále se hodně vracíme do minulosti. Jsem přesvědčen o tom, že je potřeba si ten svátek připomínat, protože za těch více než 30 let jsme udělali obrovský skok upředu. A myslím si, že je co slavit,“ uvedl Pavel.

„Situace nejenom u nás, ale i ve světě se nijak výrazně nezlepšuje, naopak vidíme nové konflikty, vidíme celou řadu nových problémů, ale zároveň si myslím, že si také málo připomínáme úspěchy, protože těch je opravdu hodně a měli bychom si je dávat do kontextu s tím, co vidíme kolem sebe, abychom si uvědomili, že ta naše situace zdaleka není tak špatná, jak si jí kolikrát malujeme nebo jak nám jí někteří malují,“ pokračoval prezident.

„Kdokoli by se domníval, že vítězství demokracie je jednou pro vždy, tak se hrubě mýlí, protože demokracii je třeba chránit a je to vidět dnes a denně, protože k určitému oslabování demokracie dochází i v zemích, kde bychom to ještě před pár lety někdy ani myšlenkou nepřipustili, jako Velká Británie, Spojené státy. Domnívat se, že ČR v tomto bude výjimkou, by byla iluze. Pokud chceme žít tímto způsobem života, chceme mít svobodu rozhodovat se, chceme mít svobodu ve vyjadřování, chceme žít v bezpečné zemi, která je respektovaným partnerem ostatních demokratických zemí, tak pro to musíme den za dnem něco dělat,“ apeloval Pavel v rozhovoru pro ČT.

Instituce České republiky jsou podle něj v dnešní době schopné vypořádat se i s možným krizovým vývojem.

„Ve všech demokratických zemích je určitá skupina lidí, kteří jsou vzhledem ke svým sociálním, ekonomickým podmínkám vystaveni tomu, že pro ně svoboda a demokracie nemá takový obsah jako pro ty, kteří jsou ve střední a vyšší třídě. Protože příjmy, které mají, možnosti, které mají, se vlastně tak moc neliší od toho, co v případě třeba ČR bylo před rokem 1989. Mnozí z nich se dokonce domnívají, že jejich životní jistoty tehdy byly více garantovány, než jsou dnes. Co pro to může udělat dnešní demokratická společnost? Především být solidární. To znamená pamatovat na ty, kteří nejsou buď tak vybaveni schopnostmi nebo neměli to štěstí, že jsou úspěšní. Civilizovanost jakékoliv společnosti se měří tím, do jaké míry je schopna postarat se o svoje slabší,“ vzkázal Petr Pavel z Národní třídy.

Kritik ho označil za „prezidentčíka“

Na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice komentoval Pavlovu přítomnost za pomoci reproduktoru jeden z jeho odpůrců, poukazoval na jeho předlistopadovou minulost. Označoval ho za komunistického rozvědčíka a nazýval ho „prezidentčíkem“.

Pavel dostal následně v ČT i dotaz na své působení před rokem 1989. „Já jsem před listopadem 89 byl příslušníkem tehdejší československé lidové armády, byl jsem po několik let i členem KSČ, a přestože jsem nebyl nijak nadšený z toho, jak se ten vývoj u nás ubírá, tak jsem nebyl mezi těmi, kdo se postavili do čela odporu. A to je samozřejmě věc, kterou si připomínám do dneška, a na druhou stranu jsem rád, že jsem dostal možnost se podílet na tom, vybudovat naší společnost a zemi po roce 1989, a jsem hrdý na to, čeho jsme za těch více než 30 let dosáhli,“ uvedl Pavel.

Podle Pavla je potřeba si spolu se 17. listopadem připomínat i lidi, kteří revoluci umožnili, kteří měli odvahu říct, že chtějí změnu.

Na sociální síti X Pavel napsal, že si váží odvahy studentů, kteří se v listopadu 1989 postavili komunistickému režimu a požadovali svobodu a demokratické volby. „Moc mě těší, když se Národní třída i dnes plní mladými lidmi se zájmem o stejné hodnoty, za které bojovali studenti v roce 1989. Věřím, že mladá generace je odhodlána svou svobodu bránit i přesto, že se do ní už narodila,“ uvedl. Díky atmosféře oslav 17. listopadu je prezident přesvědčený o odolnosti společnosti proti všem vlivům, které by mohly ohrozit její hodnoty, dodal.

Odpoledne pak Pavel na sociální siti uvedl, že po návštěvě Národní třídy se setkal s významným britským historikem. „O událostech podzimu roku 1989 a jejich roli v příběhu celé Evropy jsem mluvil kousek od Národní třídy s Timothym Gartonem Ashem. Britským historikem a profesorem na Oxfordu, který se zabývá právě moderními dějinami střední a východní Evropy včetně revolucí, které vedly k pádu komunistických režimů. Děkuji za příjemné setkání,“ napsal prezident.

23:52
17. 11. 2023

Váženi čtenáři, 17. listopad končí a tím i náš online přenos z oslav tohoto svátku. Dozvukům se však budeme věnovat na Blesk Zprávách i nadále. Děkujeme, že jste byli s námi a dobrou noc.

23:42
17. 11. 2023

Večer oslavila 17. listopad ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Uctila u té přiležitosti zesnulého Karla Schwarzenberga. 

23:26
17. 11. 2023

Ministerstvo zahraničí upozornilo, že oslavy svátku 17. listopadu si dnes připomínali i Češi v zahraničí. 

Zobrazit celý online

pragver ( 28. listopadu 2023 08:16 )

Až se za pár let ukáže, že posílat zbraně na Ukrajinu bylo zbytečné a špatně, tak PEPA zase obrátí kabát a bude tvrdit, že on vyzbrojovat nikdy nechtěl !

Alankarel Karel ( 17. listopadu 2023 19:58 )

To jsme to dopracovali agent Pávek a politruka kladou věnce k obětem komunismu a Pražáci mu tleskaj. Je mi z toho na blití.

Kuba Kubeš ( 17. listopadu 2023 19:21 )

To jsme dopadli, agenti StB Bureš a Pávek oslavují 17.listopad

yarda ( 17. listopadu 2023 18:56 )

Jestlipak projde tenhle vtipný odkaz?
http­s://de­baty­.net/f­iles­/96550-jeste-na-me-budete-vzpominat-jpg

Eva Komárková ( 17. listopadu 2023 18:22 )

Hlavu v písku jako pštros

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa