Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel jednal s Jurečkou kvůli důchodové reformě. Prezident a jeho poradci mají připomínky

Autor: ČTK, swp - 
16. listopadu 2023
17:46

Prezident Petr Pavel a jeho poradci mají podněty a připomínky k návrhu reformních změn penzí. Týkají se nastavení či jiného řešení některých opatření. Novinářům to po dnešním jednání s hlavou státu a jejím týmem poradců na Hradě řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Eva Hromádková z odboru komunikace prezidentské kanceláře ČTK sdělila, že prezident se teď nebude k reformě penzí vyjadřovat, dál o ní ale bude diskutovat s odborníky a politiky napříč spektrem.

Jurečka návrh reformních změn penzí představil ve středu. Obsahovat je má novela, k níž budou ministerstva, kraje, odbory či zaměstnavatelé nyní podávat připomínky. Mezi opatření patří mimo jiné pokračování v navyšování důchodového věku nad 65 let podle doby dožití, nižší výpočet nových penzí, zavedení minimálního důchodu ve výši 20 procent průměrné mzdy či započítávání fiktivního výdělku ve výši průměrné mzdy za dobu péče o děti a blízké.

„Počítáme s tím, že určitě z jeho strany (prezidenta) budou uplatněny připomínky... byly zmíněny některé konkrétní podněty, ale mně nepřísluší, abych v tomto okamžiku předjímal, co bude vyjádřeno ze strany Kanceláře prezidenta republiky v rámci připomínkového řízení,“ řekl Jurečka.

Podle něj se Pavel a jeho poradci zajímali o konkrétní opatření. Společně diskutovali o tom, zda některé kroky nelze technicky nastavit jinak či zda není možné jiné řešení než v systému penzí. Jako příklad ministr zmínil navrhované zahrnutí doby úspěšně dokončeného doktorského studia do náhradních dob pojištění a jeho započítání do penze. Poradci navrhovali jako systémovější mít doktorské studium jako zaměstnání, z něhož by stát získal i odvody. „Podnět beru velmi vážně. Myslím si, že je namístě, abychom se o tom s panem ministrem školství a paní ministryní pro vědu vážně pobavili,“ dodal Jurečka.

Pavel už krátce po svém zvolení ještě před nástupem do úřadu řekl, že by chtěl přispět k vysvětlování nutnosti provést důchodovou reformu. Zmiňoval už tehdy třeba zvyšování penzijního věku. Mluvil o nezbytnosti reformy a o tom, že kosmetické úpravy k zajištění udržitelnosti důchodů do budoucna stačit nebudou. „K důchodové reformě se prezident Pavel v této fázi nevyjádří, ale bude nadále diskutovat a konzultovat navrhovaná opatření napříč politickým spektrem a s odborníky,“ uvedla Hromádková.

Jurečka po dnešním jednání řekl, že vnímal prezidentovu podporu. Dodal, že by se s Pavlem a jeho týmem nad návrhy mohl znovu sejít při ukončování oficiálního připomínkového řízení k důchodové novele. Ve středu řekl, že ji dnes pošle do legislativního procesu a předloží k připomínkám. Kolem 17:00 předloha na vládním webu mezi připravovanými normami zatím nebyla.

Anketa

Čeho se ve stáří nejvíce bojíte?

Chudoby
Samoty
Nesoběstačnosti
Že si budu připadat, že jsem na obtíž
Nebojím se stáří

Podle ministra by na přelomu roku zákon po vypořádání připomínek měla dostat vláda. Ve Sněmovně by pak projednávání mohlo skončit do konce července. Po poslancích by dostal novelu Senát a pak k podpisu i prezident. Opatření by mohla začít platit postupně od roku 2025.

Video  Jurečka prezentuje důchodovou reformu: Všechny hlavní změny.  - ČTK
Video se připravuje ...

Dana Nagyova ( 17. listopadu 2023 08:30 )

Přesně tak,před národem připomínkuje,ale v reálu všichni ví že podepíše.Dalšį prezidentská fraška.

jajas ( 17. listopadu 2023 07:36 )

Pavlova komedie o důchodech pokračuje.....?!

stoura ( 17. listopadu 2023 05:28 )

bleskovka ( 17. listopadu 2023 05:12 )

Prý došli k závěru,že důchod by se měl pobírat hned první týden po úmrtí.

Jirik-ta ( 17. listopadu 2023 04:06 )

Fiala došel k nečekanému zjištění. Německá Nutella je levnější a kvalitnější než česká
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=0Ej­x5xau­ORk&t­=346s

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa