Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jurečka představil reformu penzí: Důchody porostou pomaleji. A jak se zvýší věk odchodu?

Aktualizováno -
15. listopadu 2023
18:48
Autor: ČTK, lig - 
15. listopadu 2023
15:09

Důchodový věk v Česku by se měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití. Stanovit se má minimální penze ve výši 20 procent průměrné mzdy. Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit. Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy. Opatření má postupně nahradit v nových důchodech výchovné, které by zůstalo jen na třetí a další dítě. Reformní změny penzí představil dnes na tiskové konferenci ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Návrh novely jeho ministerstvo pošle ve čtvrtek do legislativního procesu, předloží ji k připomínkám. Úprava předčasných důchodů pro náročné profese by se měla doplnit dodatečně.

O co v novele půjde?

  • Důchodový věk v Česku by se měl postupně dál zvyšovat nad 65 let podle doby dožití
  • Stanovit se má minimální penze ve výši 20 procent průměrné mzdy
  • Výpočet nových důchodů by se měl postupně snížit
  • Za dobu péče o děti a blízké by se měl při stanovení penze započítávat fiktivní příjem ve výši průměrné mzdy. Opatření má postupně nahradit v nových důchodech výchovné, které by zůstalo jen na třetí a další dítě
  • Snížení nových penzí by se mohlo týkat lidí, kteří se narodili po roce 1968
  • Důchodová věková hranice by se jim mohla posouvat nejvýš o dva měsíce ročně

Podle ministra má reforma zajistit, aby důchody byly i v budoucnu důstojné a udržitelné. Návrh obsahuje celkem 12 opatření. „Šest opatření má pozitivní dopad na důchodový systém (snížení výdajů). Dalších šest znamená vyšší nárok (zvýšení výdajů), jsme ale přesvědčeni, že je to nutné,“ řekl ministr.

Výdaje na důchody prudce rostou. V příštím roce by měly tvořit téměř třetinu všech výdajů státu. Na penzích by se mělo vyplatit přes 700 miliard korun, vybere se na ně ale asi kolem 660 miliard korun. Letos za první tři čtvrtletí deficit přesáhl 58 miliard korun. Podle ekonomů a expertů je beze změn systém neudržitelný.

O navrhovaných změnách je Jurečka připraven jednat s opozicí či odboráři. Opoziční politici i odboroví předáci záměry dosud kritizovali. „Vždy budu chtít od těch, kteří kritizují, slyšet a budu se ptát, jaký mají návrh. Není řešení říkat: My to odmítáme. Musejí říct, jak by to řešili oni,“ podotkl šéf resortu práce.

Po připomínkách by měla důchodovou novelu dostat podle ministra na přelomu roku vláda. Projednávání ve Sněmovně by pak mohlo skončit do konce července. Poté se začnou reformou zabývat senátoři a po nich by měl zákon k podpisu dostat prezident. Změny by měly začít platit postupně od roku 2025.

Bude záležet na době dožití

Důchodový věk se už nyní zvyšuje každý rok u mužů o dva měsíce a u žen většinou o čtyři měsíce. V 65 letech půjdou podle novely do důchodu jako první muži, bezdětné ženy a matky s jedním dítětem s rokem narození 1965. U matek s více dětmi se hranice na 65 let dostane v první polovině 30. let.

Podle návrhu by se měl důchodový věk stanovit každý rok lidem, kterým bude 50 let, a to podle jejich doby dožití. Jurečka uvedl, že lidé narození po roce 1978 by tak mohli odcházet do důchodu v 66 letech. „Budeme sledovat, jak se ve věku 50 let z roku na rok změní doba dožití další generace... Pokud se doba dožití prodlouží, tak se prodlouží i důchodový věk, pokud se doba dožití neprodlouží, tak zůstane stejný,“ uvedl šéf odboru sociálního pojištění ministerstva práce Tomáš Machanec. Vláda by pak věkovou hranici stanovila každý rok ve svém nařízení, nejvýš by ji zvedala o dva roky. „Předpokládaná doba výplaty je kolem 21,5 roku,“ dodal Machanec.

Od roku 2026 se začne snižovat výpočet nových penzí. Klesat totiž má takzvaná redukční hranice, do které se teď započítává sto procent výdělku. Měla by být každý rok o procentní bod nižší, do roku 2035 by se tak podle šéfky sekce sociálního pojištění Ivy Merhautové (KDU-ČSL) měla dostat ze sta na 90 procent. Současně se začne zohledňovat i menší procento výdělku za každý rok. Nyní je to 1,5 procenta, nově by to pak mělo být 1,45 procenta. „Pokles za deset let bude znamenat přibližně osm procent rozdíl (u výpočtu důchodu), než kdyby se opatření nečinila. Měřeno náhradovým poměrem, tak je to asi o tři procenta průměrné mzdy u nově přiznaných důchodů,“ upřesnil Machanec.

Náhradový poměr je podíl důchodu k hrubé průměrné mzdě. Podle Machance se dřív pohyboval kolem 40 procent a po mimořádných valorizacích k dorovnání inflace se dostal asi na 45 procent. Jurečka uvedl, že pro narozené po roce 1978 by činil asi 38 až 39 procent. Ministr zdůraznil, že průměrný důchod dál poroste. Příští rok by měl být kolem 20 700 korun a o deset let později asi o 10 000 korun vyšší.

Jirik-ta ( 17. listopadu 2023 10:51 )

fotky jsou moc pěkný.

Jirik-ta ( 16. listopadu 2023 17:42 )

není nad křupavej ovar - no lahůdka.

Jirik-ta ( 16. listopadu 2023 17:40 )

jakmile spadne je konec

Jirik-ta ( 16. listopadu 2023 09:59 )

Jirik-ta ( 16. listopadu 2023 09:58 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa