Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vláda důchodcům nepřidá! Vzroste ale náhrada po pracovním úrazu. Návrhy opozice zamítla

Autor: ČTK - 
8. listopadu 2023
10:27

Trojici opozičních poslaneckých návrhů, ale i další z řady krajských předloh usilujících o zvýšení podílu regionů na výnosu z daní projednávala na dnešním zasedání vláda. Kabinet měl na programu i nařízení, podle kterých se náhrada lidem s nemocí z povolání, po pracovním úrazu nebo pozůstalým po nich, příští rok zvýší o 360 korun měsíčně, obdobně jako tomu bude u důchodů.

K opozičním návrhům na přidání peněz důchodcům nad lednovou zákonnou valorizaci zaujala dnes vláda záporné stanovisko. Novinářům to po jednání řekl ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Poslanci hnutí ANO navrhli penzistům přilepšit o 500 korun měsíčně a poslanci hnutí SPD o 230 korun měsíčně. Šalomoun řekl, že návrhy směřují proti veškerému úsilí vlády o konsolidaci veřejných rozpočtů i proti návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Opoziční snahy podle Stanjury „zcela opomíjejí udržitelnost důchodového systému i udržitelnost veřejného financování“. Ministr financí v připomínkách podotkl, že příjemci důchodů byli jako jediná skupina obyvatel alespoň částečně ochráněni před vysokou inflací. Ministerstvo práce a sociálních věcí ve stanovisku sdělilo, že přidání penzistům nad zákonnou valorizaci by prohloubilo schodek státního rozpočtu a dlouhodobě by zhoršilo bilanci mezi příjmy a výdaji důchodového systému.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání vlády uvedl, že opozice rozpočtové dopady návrhů vůbec neřeší. U návrhu hnutí ANO, které má zkušenosti z vlády, ho překvapuje i předložení materiálu v okamžiku, kdy už by i v případě schválení bylo nereálně výplatu připravit. Česká správa sociálního zabezpečení by na přípravu potřebovala tři až čtyři měsíce, podotkl.

Náhrada po pracovním úrazu příští rok vzroste o 360 Kč

Náhrada lidem s nemocí z povolání, po pracovním úrazu nebo pozůstalým po nich se příští rok zvýší o 360 korun měsíčně, obdobně jako tomu bude u důchodů. Vyplývá to z nařízení ministerstva práce, které dnes schválila vláda. Přijala také navýšení těchto náhrad u lidí, kteří jsou ve služebním poměru nebo u vojáků. Růst všech důchodů o 360 korun od nového roku schválila vláda v září.

Náhrada za ztrátu výdělku po skončení pracovní neschopnosti se počítá na základě zákona z průměrného výdělku před vznikem škody a z výdělku dosahovaného po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu, píše se v materiálu. Pozůstalým zaměstnavatel hradí 50 procent původního výdělku nebo 80 procent, jde-li o více vyživovaných pozůstalých. S navýšením invalidního, vdovského či sirotčího důchodu od ledna by se o stejných 360 korun snížila vyplácená částka náhrady, takže příjem pracujícího by se nezvýšil.

V letošním roce od ledna do června lékaři potvrdili 22.000 pracovních neschopností kvůli pracovnímu úrazu. Loni jich za stejné období bylo asi o tisíc méně. Stalo se rovněž 42 smrtelných pracovních úrazů, meziročně o dva více. Téměř 400 pracovních úrazů bylo závažných a vyžádalo si nejméně pětidenní hospitalizaci, vyplývá z dat Českého statistického úřadu.

Jednání bez Fialy

Růst příspěvku na péči navrhovaný poslanci opozičního hnutí ANO vláda na dnešním zasedání odmítla. Přijala k němu negativní stanovisko, řekl novinářům po jednání ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Většina částek, které dostávají lidé se zdravotním postižením, by podle novely vzrostla od ledna o desetinu, některé víc. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) kabinet s růstem příspěvku v příštím roce počítá, koalice by se na podrobnostech měla dohodnout do dvou týdnů.

Předkladatelé zdůvodňují zvýšení příspěvků zdražením poskytovaných služeb, což podle nich zhoršuje jejich dostupnost klientům. Stát by v případě přijetí předlohy vydal na příspěvky podle odhadu autorů zhruba o pět miliard korun ročně navíc. Zákonodárci ji ale do konce letošního roku zřejmě projednat nestihnou.

Příspěvky na péči by měly podle představ poslanců ANO vzrůst o desetinu lidem do 18 let věku ve všech čtyřech stupních závislosti na pomoci druhých. O deset procent novela zvyšuje také příspěvky lidem starším 18 let ve třetím a čtvrtém stupni závislosti. V prvním stupni by měsíční příspěvek vzrostl z 880 korun na 2000 korun a ve druhém stupni z 4400 korun na 6400 korun.

Jurečka uvedl, že platí jasný závazek koalice příspěvek na péči v příští roce zvýšit. „Počítám s tím, že v řádu jednoho, dvou týdnů budeme mít dohodu na úrovni vládní koalice, jakým způsobem, v jaké výši a jakých stupních budeme to zvýšení realizovat,“ řekl. Ministerstvo podle něj řeší také to, jak víc podpořit rozsah osobní asistence a záležitost řešit komplexněji.

Kabinet jednal bez premiéra Petra Fialy (ODS), který tráví celý tento týden na návštěvě Afriky. Zasedání místo něj bude předsedat vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Video  Šéfka Úřadu vlády v Hráčích: „budeme propouštět.“ O práci přijde ale jen minimum lidí  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5683053 ( 9. listopadu 2023 18:29 )

Souhlasím, podívejte se na ně- jeden má už hlavu jak meloun i brýle jsou mu malé, druhý rozežraný na jateční váhu. Pěkně se nám vláda vykrmuje a důchodci po novem roku budou kupovat levné šmejdy, jíst studenou stravu a nosit 2 svetry. Moje prababička si ohřívala, když pustila topení, kastrůlek s vodou na mytí- to bylo v sedmdesátých letech. K tomu se vracíme ?

zkzkz ( 9. listopadu 2023 09:35 )

Neschopní,ulhaní šmejdi.

jajas ( 9. listopadu 2023 09:10 )

Rovnější důchody nechápu. Důchody by měly být, když už, tak zásluhové. Toto je zpráva pro ty, kteří dělají málo nebo nedělají, že se tedy nemusí právě "předřít". Raději by se měly upravit platy za práci. A ne že nějací tzv."manažeři" jsou rozežraní zcela neúměrně vysokými příjmy, jakobychom je potřebovali více, než běžné profese, zajišťující provozní chod státu. Ale třeba lékaři mně docela štvou....nejdříve že nebudou navyšovat přesčasy, což chápu, ale ihned si nadiktovali zvýšení platů....zvýšit plat by chtěl každý, jenže ne každý může tím to požadavkem "vydírat"....

paralenka ( 9. listopadu 2023 08:30 )

Strčte si těch 360 kaček do špic, arogantní vládní nenažranci! Hlavně že sobě platy valorizujete! Jen energie sežerou tolik, že budou důchodci chodit žebrotou, pokud nemají úspory! Zajímavé, že těm, co všechno utráceli, se dávají dávky, ale těm, co mysleli na stáří, se leda proklepnou účty! Stav státních financí odpovídá nehoráznému utrácení především pro Ukrajinu, ale nejen tam! Letadélka, která otřesou rozpočtem a na něž nemáme, jsou zřejmě jen na hraní, ale když domina zavelí...!

Donna ( 8. listopadu 2023 16:25 )

Důchodcům nepřidají a nemehlům, kteří se schválně zraní v práci ano, no to je úroveň

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa