Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Školy budou stávkovat! Kvůli vládním škrtům. Středulu protest těší, ministr chce jednat

Aktualizováno -
7. listopadu 2023
20:21
Autor: ČTK, lig - 
7. listopadu 2023
17:15

Konkrétní shoda z dnešního jednání zástupců odborů a vlády o platech ve veřejné sféře nevzešla, pohledy obou stran se liší. Novinářům to po jednání řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj nelze platy zvedat paušálně ve všech sektorech, protože tam situace není stejná. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula uvedl, že trvá na zvýšení platů všech zaměstnanců ve veřejném sektoru o deset procent. Dnešní jednání odborů a vlády bylo podle Jurečky pravděpodobně posledním před protestem odborů, který je naplánovaný na 27. listopadu. Toho se budou účastnit i základní, střední a mateřské školy, oznámily školské odbory. Školy uskuteční celodenní stávku.

„My jsme si dneska vyposlechli pohledy odborů i jejich požadavky, nicméně jsme museli konstatovat, že situace není paušálně stejná na všech resortech a ve všech oblastech. Jsou resorty, které už mají na příští rok dohodu uzavřenou,“ řekl Jurečka. Na většině úřadů se podle něj snížil počet úředníků, čímž vznikl prostor pro zvedání platů.

„Je to případ například mého resortu, kde díky snížení fyzického počtu lidí jsem schopen garantovat, že nárůst v příštím roce by měl být mezi třemi a pěti procenty,“ doplnil. Za vážnou Jurečka označil situaci v kultuře. „To znamená, že za předsedy koaličních stran platí to, že chceme dál jednat, chceme najít řešení, ale nevidíme ho jako odbory v tom, že by se plošně zvýšily tarify,“ řekl Jurečka.

Na zvýšení platů všech zaměstnanců ve veřejné sféře o deset procent šéf odborů Středula trvá. Upozornil na to, že pracovníkům na konci letošního roku propadnou ve srovnání s rokem 2021 reálné příjmy o více než 19 procent, v některých sektorech i o více než 20 procent. „Nevidíme to řešení jen v oblasti snižování počtu zaměstnanců a zvyšování platů o nějaké jednotky procent, protože propad i v příštím roce bude dál pokračovat kvůli vysoké inflaci,“ doplnil. Pohled vlády, který dnes představil Jurečka, je podle něj neakceptovatelný a nedostatečný.

Stávkovat budou i školy

Pokles reálných mezd a odměňování ve veřejné sféře jsou také jedny z důvodů, které stojí za připravovaným protestem odborů na 27. listopadu. ČMKOS je největší odborová centrála v Česku. Zastřešuje 31 svazů dohromady se zhruba 270.000 členy. O formě protestu zatím jednotlivé svazy jednají, část z nich už oznámila hodinovou stávku.

Školské odbory  dnes rozhodly, že 27. listopadu se uskuteční celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Hodinová stávka by podle nich nebyla dostatečná, uvedla místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová.

„Nevím, zda stávka zasáhne úplně všechny školy, to by bylo věštění z křišťálové koule, ale určitě to bude většina škol. Rozhodně máme signály i z mateřských škol, že stávku podpoří,“ pokračovala.

Středulu protest těší, ministra nikoliv

„Znamená to, že se na den přeruší práce. Bude záležet na tom, jestli se do toho zapojí celá škola, nebo jenom někteří zaměstnanci - pak bude na řediteli, jak zajistí provoz,“ popsala Seidlová. Doplnila, že tam, kde provoz není možné přerušit - například v dětských domovech či diagnostických ústavech - zaměstnanci stávku podpoří viditelnou formou.

Středula označil rozhodnutí školských odborů za velmi pozitivní zprávu. „Protože i učitelé s vyššími příjmy jsou solidární k těm svým kuchařkám, školníkům, kteří mají opravdu nízké příjmy. A to považuji za nesmírně dobrý signál,“ sdělil.

„Respektuji právo odborů na stávku. Navržený rozpočet školství je meziročně vyšší a garantuje navýšení platů učitelů. Dál hledáme možnosti, jak rozpočet školství posílit a regulovat rychlý nárůst nových úvazků, který je důsledkem v minulosti nastaveného financování škol. Nabízím odborům další jednání,“ reagoval na sociální síti X ministr Mikuláš Bek (STAN).

Jurečka vzkázal, že vyhlášení stávky nerozumí - navíc v situaci, kdy vláda jasně říká, že chce dál jednat. „V letošním roce byla přijata i legislativní záruka, že tady bude nárůst v případě platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy. To je přijato i zákonem, ten závazek se dodrží, ta jistota tady bude opravdu ojedinělá vůči všem jiným státním zaměstnancům nebo zaměstnancům veřejného sektoru, kteří žádnou takovouto jistotu nebudou mít,“ řekl novinářům po večerním jednání.

Video  Petr Fiala o úsporném balíčku: V případě potřeby jsme připraveni jít na sílu  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stoura ( 20. listopadu 2023 12:35 )

Že byly zmanipulovaný volby se Vám nezdá!

stoura ( 20. listopadu 2023 12:03 )

Jiří Zvěřina ( 9. listopadu 2023 22:03 )

Přesně...

Jiří Zvěřina ( 9. listopadu 2023 21:59 )

Pojď jim to ukázat, jak by to měli dělat...

kladivonablbce ( 9. listopadu 2023 19:53 )

Nutelovým ovcím to nevysvětlíte

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa