Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel odmítá výčitky a otálení. U návrhu změn penzí ukázal na pochybení vlády i absenci kampaně

Autor: ČTK - 
4. září 2023
13:06

Prezident Petr Pavel dnes odmítl tvrzení, že by otálel s podpisem penzijní novely. Podle něj si měla vláda naplánovat takový harmonogram schvalování zákona, aby bylo možné využít pro posouzení všechny stanovené lhůty. Míní, že kabinet před schválením nevedl dostatečně intenzivní informační kampaň o chystaných změnách v předčasných penzích, aby se na ně lidé mohli připravit. Pavel to řekl novinářům v Karlovarském kraji při zahájení školního roku. Ministr práce a sociálních věcí a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že lidé o vládním záměru věděli od dubna.

Důchodová novela zkracuje možnost jít do penze dřív z pěti na tři roky, zvyšuje krácení pobírané částky, zpomaluje růst penzí při pravidelné valorizaci a mění podobu mimořádné valorizace.

Vláda původně počítala s tím, že by změny mohly platit od září. Prezident Petr Pavel na konci srpna sdělil, že má k normě výhrady a rozhodne, zda ji vetuje, nebo podepíše později. Podpis připojil 1. září, účinnost tak bude od října.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v neděli řekl, že by kvůli měsíčnímu odkladu mohlo jít do předčasné penze až o 10 000 lidí dřív, jen příští rok by to mohlo stát až čtyři miliardy korun. Podle některých politiků Pavel s podpisem otálel.

„(Vláda) měla také přijmout takový harmonogram, který by umožňoval schválení zákona do této lhůty s využitím všech lhůt na posouzení. Já jsem tu novelu dostal 24. srpna, 28. srpna jsem se jí mohl začít věnovat a 1. září jsem ji podepsal, přičemž prezident má na posuzování každého zákona 15 dní. Já jsem ji podepsal ještě před polovinou tohoto termínu,“ řekl prezident.

„Pokud mi někdo chce vyčítat, že jsem váhal, pak by se měl podívat na celý ten harmonogram a uvědomit si, že novela v Senátu ležela třeba měsíc, u mě necelý týden,“ podotkl Pavel.

Pavel měl k novele výhrady. Poukazoval na to, že nový model mimořádné valorizace je dražší než ten dosavadní. Dnes řekl, že pokud by inflace v budoucnu zas strmě rostla, kvůli nákladnější nové podobě mimořádného přidávání by pak vláda znovu musela přijímat nárazově nějaký zákon k regulaci výdajů.

Pavlovi chyběla v novele také přechodná lhůta pro zpřísnění předčasných penzí. Jurečka několikrát zopakoval, že lidé o vládním záměru věděli od dubna.

„Argument, že o tom lidé věděli už od dubna, moc neobstojí, protože lidé by přece měli mít možnost nejenom se s tím seznámit, ale také si zvážit, jestli a za jakých podmínek se jim vyplatí žádat o předčasný důchod,“ řekl prezident. Podotkl, že se tak šedesátníkům „ze dne na den“ zkrátila doba pro možný odchod do předčasné penze. Dodal, že průměrně 10 000 lidí žádá o předčasný důchod v poslední době každý měsíc.

„Vláda naplánovala důchodovou novelu, která je vlastně prvním krokem k důchodové reformě, tak, aby platila od 1.9. Podle mého názoru měla v tomto úsilí vyvinout velice intenzivní informační kampaň, aby lidé, kterých se to týká, věděli, do čeho jdou, tedy jestli se jim vyplatí, nebo nevyplatí o předčasný důchod žádat,“ uvedla dnes hlava státu.

Video  Řeháková: Pavel důchodovou novelu buď podepíše později, nebo ji vetuje  - ČTK
Video se připravuje ...

UFO1 ( 16. listopadu 2023 04:37 )

Kampaň je slovo tohoto prezidenta i způsob jeho prezidentovani

UFO1 ( 16. listopadu 2023 04:35 )

nespokojeny ( 6. září 2023 20:20 )

Napsal jste to trochu "tvrději", ale máte plnou pravdu.

roxin ( 6. září 2023 13:04 )

Diskusi k politručce na návštěvě Kyjeva raději diskusi nedali, že by si to soudruh pávek nepřál? To se musely hodně skamarádit s Olenou když ji stálo zato ji navštívit.

roxin ( 6. září 2023 06:43 )

Nemůžeme se divit zelená guma zná jen zbraně, povely a rozkazy, první je plnil a pak dával. Politika je pro něj španělskou vesnicí a to fialovci právě potřebovali a proto si ho vybrali že bude dělat to co budou chtít a to je PODEPISOVAT A SOUHLASIT A TO DĚLÁ NA VÝBORNOU a fialoví jsou s volbou spokojeni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa