Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První školní den: Pavlovi vítali žáky každý sám, Fiala překvapil slovy o manželce

  • Autor: ČTK,Mii - 
    Aktualizováno -
    4. 9. 2023
    13:32
    4. 9. 2023
    07:13

    Po dvouměsíčních letních prázdninách se dnes ráno vrátilo do lavic přes milion žáků základních škol a téměř půl milionu studentů středních škol. V tomto školním roce i dalších letech je spolu s učiteli čekají některé zásadní i dílčí změny. Ministerstvo školství chce například prosadit digitalizaci přijímacího řízení na střední školy, řešit nedostatek míst ve všeobecném vzdělávání nebo jednat o prodloužení povinné školní docházky. Na některých školách dnes žáky tradičně vítali i politici - prezident Petr Pavel přijel na základní školu v Bukovanech u Sokolova a základní a mateřskou školu v Sadově na Karlovarsku, jeho manželka Eva do malotřídky v Jindřichově na Šumpersku. Premiér Petr Fiala (ODS) společně s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) zahájil nový školní rok na Střední zahradnické škole v Rajhradě nedaleko Brna. Politici označili školství za prioritu, která je pro společnost klíčová a nezastupitelná.

  • 1.Pavel: Knížky nejsou nepřítel

    Prezident Petr Pavel ráno zavítal na základní školu v Bukovanech u Sokolova a základní a mateřskou školu v Sadově na Karlovarsku. Před školou ho přivítala ředitelka školy Andrea Csorbová se svou zástupkyní, ve třídě na něj čekalo 15 ze 17 zapsaných žáků prvních tříd a jejich rodičů. Prvňákův řekl, že důležité není být nejlepší, ale nejlepší, jak to jde. 

    „Tento den si budete pamatovat celý život. Je to velká změna ve vašem životě, doteď jste si hrály a teď se budete muset i učit. Každého bude bavit něco, nejhorší, co by se vám mohlo stát, je, že by vás nebavilo nic,“ řekl dětem Pavel. Řekl jim také, aby četly. „Knížky nejsou nepřítel, ale oknem do světa. Knížky jsou krásná věc,“ uvedl Pavel.

    Prezident z Bukovan přejel do Sadova v okrese Karlovy Vary, kde navštívil Základní a mateřskou školu Regionu Karlovarský venkov, kde také přivítal prvňáky a zeptal se jich, jestli se do školy těšili a na co konkrétně. „Naučíte se něco nového, něco, co vás bude bavit, každého něco jiného,“ řekl. Popřál jim, ať se jim daří, aby se ve škole nebáli a aby se jim tam líbilo. Žákům předal knihu Povídání a pejskovi a kočičce od Josefa Čapka a také dětem v Sadově řekl, ať si ke čtení najdou cestu, že je čtení obohatí. Na závěr se prezident s žáky vyfotil.

    „Chtěl jsem návštěvou těchto škol dát najevo, že region není zapomenutý, že na problémy, které má, pamatujeme,“ řekl po skončení návštěv Pavel, proč si vybral Karlovarský kraj. „Mnohdy nezáleží na tom, v jakém regionu škola leží, ale jsou má atmosféru, jaké má učitele,“ dodal. Atmosféru v návštívených školách zhodnotil jako dobrou.

    Starší děti, které viděl, podle něj byly ze začátku školního roku nadšené. „Bylo vidět, že si ten návrat do školy užívají. Rozhodně tam nebyla žádná deprese,“ uvedl prezident.

    Pochválil, jak svazková škola v Sadové funguje. Podle něj by se rodiče podobného konceptu neměli zaleknout. Co se týče financování školství po současných úsporách, Pavel sdělil, že si počká až na finální návrh a pak se vyjádří.

    Prezident Petr Pavel zahájil školní rok v Základní a mateřské škole Regionu Karlovarský venkov (4.9.2023) Prezident Petr Pavel zahájil školní rok v Základní a mateřské škole Regionu Karlovarský venkov (4.9.2023) | Blesk:Michal Protivansky/CNC

  • 2.První dáma ve školce, kam sama chodila

    První dáma Eva Pavlová zas navštívila základní školu v Jindřichově na Šumpersku. Malou obec se zhruba tisícovkou obyvatel si nezvolila náhodně - do budovy, která je i sídlem mateřské školy, se vrátila po více než 50 letech. Rodačka z Šumperka totiž jako malá zdejší školku navštěvovala.

    Eva Pavlová dětem dovezla dárky i fotografii prezidentského páru. „Budeme se snažit, abyste se v této zemi měli hezky, aby se vám dařilo a ve škole líbilo. Je fajn být v takové milé škole - já jsem zde kdysi chodila do mateřské školky, do školy jsem chodila přes kopec. Bydlela jsem tady 18 let, vytvořila jsem si zde mnohá přátelství,“ řekla dětem první dáma, kterou po škole provázela kamarádka z dětství.

    Návštěvu vyhlížela ráno před školou netrpělivě i Marie Rulíšková, její učitelka z mateřské školy. V ruce držela fotografii s Pavlovou coby zhruba tříletou dívenkou. „Když mně to moje vnučka řekla, že sem dnes přijede, byla jsem z toho hrozně překvapená a dojatá. Školkou mi prošla tak tisícovka dětí, ale paní Pavlovou si pamatuji. Ráda bych ji pozdravila,“ řekla dnes seniorka. Setkání obou se nakonec uskutečnilo přímo ve třídě mateřinky.

    První dáma Eva Pavlová  navštívila v první školní den základní školu v Jindřichově na Šumpersku (4.9.2023) První dáma Eva Pavlová navštívila v první školní den základní školu v Jindřichově na Šumpersku (4.9.2023) | ČTK / Peřina Luděk

  • 3.Fiala před školáky vzpomínal na manželku

    Premiér Petr Fiala (ODS) společně s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) navštívili Střední zahradnickou školu v Rajhradě nedaleko Brna. 

    Fiala při návštěvě řekl, proč nezavítal k prvňákům, ale na střední školu. Prý to chtěl letos udělat jinak. „Požádal jsem, aby mi vytipovali nějakou dobrou střední školu (…) byla mi doporučena zrovna vaše střední škola,“ řekl Fiala s tím, že sám vystudoval gymnázium.

    „Něco o zahradnických školách vím, v životě jsem několik jejich absolventů potkal. Třeba s jednou takovou absolventkou většinu života žiji, je to moje manželka,“ navázal a popsal, že v některých věcech ji nikdy nedohnal. „Třeba nemám řidičák na traktor, to ona má,“ řekl.

    Školákům popřál, aby je škola bavila, podle něj jsou zahradnické obory velmi důležité. Jednou z nejdůležitějších věcí, které škola může studentům dát, je touha být otevřený novým věcem, řekl také.

    Premiér Petr Fiala (ODS) zahájil školní rok na Střední zahradnické škole v Rajhradě na Brněnsku (4.9.2023) Premiér Petr Fiala (ODS) zahájil školní rok na Střední zahradnické škole v Rajhradě na Brněnsku (4.9.2023) | ČTK / Uhlíř Patrik

  • 4.Bek o penězích pro školství

    Příjemné studium žákům popřál i ministr školství Bek. „Školní rok přinese zřejmě některé novinky,“ nastínil ministr školství. Jednou z toho bude, že přijímací zkoušky na střední školy budou elektronické, podle něj to sníží stres, který žáci zažívají. Střední školu v Rajhradě pochválil, že má pod jednou střechou několik školních oborů.

    Bek dnes zopakoval, že by rozpočet ministerstva pro příští rok klesnout neměl, byť návrh zveřejněný ministerstvem financí pracuje s tím, že na výdaje bude o 11,6 miliardy korun méně než letos.

    „Jsme někde na půli cesty, co se vyjednávání rozpočtu týče. Chci vyzvat, abychom nepropadali panice. Příprava rozpočtu je vždy dlouhý proces a potřeby jednotlivých resortů se stávají předmětem intenzivní debaty, prostředky se postupně přelévají. Nyní považuji za prakticky jisté, že rozpočet kapitoly školství neklesne, byť bych si přál, aby byl výsledek ještě lepší,“ uvedl Bek.

    Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) zahájil školní rok na Střední zahradnické škole v Rajhradě na Brněnsku (4.9.2023) Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) zahájil školní rok na Střední zahradnické škole v Rajhradě na Brněnsku (4.9.2023) | ČTK / Uhlíř Patrik

  • 5.Havlíček a Kabáti

    Mezi školáky však první školní den vyrazili i další politici včetně zástupců opozice. Bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO) zajel do Lochovic.

    „Do středočeských Lochovic jezdím rád lokálkou. Dnes ráno jsem tam ale zahajoval v místní základce školní rok. Skvělá ředitelka, vedení školy i učitelky (učitele zatím nemají). A školník, který při stříhání pásky pustil prvňáčkům trochu netradičně Kabáty,“ uvedl Havlíček.

  • 6.Ministerstvo chystá novinky

    Ministerstvo školství chce už v tomto školním roce mimo jiné prosadit, aby uchazeči o studium na středních školách mohli podávat místo dvou papírových přihlášek jako dosud tři přihlášky elektronickou cestou. Mohli by také určit pořadí vybraných oborů podle toho, o který mají největší zájem. Odpadl by tím dosavadní složitý a vleklý proces podávání zápisových lístků a odvolání, který znamenal zátěž pro školy, žáky i rodiče.

    Bek při květnovém nástupu do čela ministerstva řekl, že se chce soustředit také na úpravu učebních plánů, podle nichž se mají žáci vzdělávat, posílení všeobecného charakteru středního vzdělávání či dostupnost škol. Chce diskutovat o prodloužení povinné školní docházky tak, aby do vzdělávacího systému vtáhl ty, kteří se ani nepokusí o vstup na střední školu. Nevyloučil v té souvislosti možnost zrušení devátých tříd.

    Ministerstvo školství připravuje také změnu, která umožní krajům lépe zohlednit poptávku po vzdělání v daném regionu. Rozvíjet se mají lycea a gymnázia, řekl dnes Bek v Rajhradě na Brněnsku. Právě tam nabízí přírodovědné lyceum, což Bek hodnotí jako příklad dobré praxe.

    Snahou státu je lépe reagovat na nedostatek míst ve všeobecném vzdělávání. „Poptávka dětí a rodičů k němu směřuje a kraje budou mít nově možnost této poptávce vyjít vstříc. Na podzim to bude předmětem intenzivní diskuze mezi ministerstvem školstvím a kraji,“ řekl. Doplnil, že nepracují s nějakou určitou kvótou, kolik procent míst a kde by mělo vzniknout. Bude se to odvíjet právě od potřeb daných regionů. Bek zdůraznil, že o gymnázia a lycea je zájem především v okolí velkých měst.

  • 7.Kupka: Nevbíhejte do vozovky

    „Školaci, dávejte pozor, přecházejte bezpečně a nevbíhejte do vozovky z řady zaparkovaných aut. Na kole i na koloběžce vždy noste přilbu, která vás chrání. Zároveň bych rád apeloval na rodiče a ostatní motoristy, aby věnovali řízení opravdu zvýšenou pozornost. Jedna nebo dvě ušetřené minuty nestojí za to, aby došlo k nějakému neštěstí,“ apeluje první školní den ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

    Se začátkem školního roku přitom nastávají i některé změny v dopravě. České dráhy ode dneška obnovují provoz některých vlaků, které o prázdninách nejezdily. Takzvané školní vlaky se vrátí například mezi Strakonice a Blatnou, z Chocně do Vysokého Mýta, na trať mezi Pelhřimov a Tábor, do úseku Dobruška-Opočno pod Orlickými horami a na další místa republiky.

    Také MHD v řadě měst se po omezeném prázdninovém provozu začne znovu řídit běžným jízdním řádem.

  • 8.Další volno v říjnu

    První delší volno čeká žáky a studenty koncem října při tradičních podzimních prázdninách, které letos vycházejí na 26. a 27. října.

    Přes 4 tisíce základek v Česku

    • V Česku je podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) 4261 základních a téměř 1300 středních škol.
    • V minulém školním roce počet dětí v českých školách oproti předchozímu vzrostl, a to zejména kvůli přijímání ukrajinských dětí.
    • Nejvíce se zvýšil podíl žáků na základních školách. Bylo jich celkem 1,007.778, tedy meziročně o 4,5 procenta více.
    • V mateřských školách se vzdělávalo asi 369.000 dětí, tedy meziročně o 2,4 procenta více. Na středních školách studovalo o 3,8 procenta více než loni, tedy celkem 463.200 studentů.
    • Počet učitelů se posledních pět let zvyšoval podle data informačního centra vzdělávání EDUin každý rok o 2000 až 5000. 
    • Ačkoliv počty učitelů v poslední době každoročně rostou, v některých regionech jich stále mnoho chybí. Podle odborníků jde zejména o Prahu, Středočeský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj.

    Video  Petr a Eva Pavlovi v Bruselu: Zavítali mezi děti do Evropské školy  - Instagram Petra Pavla
    Video se připravuje ...

  • 9.Učitel ZŠ si v průměru vydělá 36 534 Kč

    Učitel základní školy má na výplatní pásce v průměru 36.534 Kč, meziročně si tak polepšil o 1951 Kč, tedy o 5,6 procenta. V loňském roce byl výdělek učitele základní školy 34.583 Kč, o rok dříve měl průměrný plat 33.105 Kč. Vyplývá to z analýzy portálu Platy.cz, který se specializuje na srovnávání mezd a platů. Nárůst platů učitelů na českých školách nepokryl inflaci. Ta byla v červenci 8,8 procenta.

    Průměrná mzda v Česku se v letošním druhém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,7 procenta na 43.193 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 11,1 procenta, se ale mzda reálně snížila o 3,1 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

    Ve srovnání s učiteli základních škol si podle analýzy méně polepšili středoškolští učitelé, kteří letos mají v průměru o 1418 Kč víc. Jejich výdělek činí 37.872 Kč, loni byl 36.454 Kč. V roce 2021 měli průměrný plat 35.103 Kč.

    Vysokoškolští pedagogové si podle Platy.cz meziročně polepšili o 2257 Kč, proti loňským 37.571 Kč letos berou v průměru 39.828 Kč. V roce 2021 měli na výplatní pásce v průměru 34.217 Kč.

    Podle nedávno schváleného zákona by mělo do budoucna platit, že učitelé v regionálním školství by v průměru v daném roce měli dostávat 130 procent průměrné mzdy. Ministr Bek minulý týden uvedl, že se platy učitelů zvednou v příštím roce o 3000 Kč a budou jedinou profesní skupinou státních zaměstnanců, která bude mít meziročně vyšší platy.

    Podle Českého statistického úřadu měli loni učitelé v mateřských, základních a středních školách po započtení všech příplatků a odměn průměrnou hrubou měsíční výplatu asi 48.000 Kč. Oproti roku 2021 se jim měsíční výdělek zvýšil asi o 900 Kč, kvůli inflaci se ale reálné platy snížily. Výdělky učitelů tak loni byly na úrovni 110 procent průměrné mzdy v Česku.

     

jajas ( 5. září 2023 12:50 )

Nudil by se ještě víc.....

roxin ( 5. září 2023 08:11 )

Chválí tě že konečně umíš psát i o tom soudruhovi z hradu že byl usvědčen ze lži a fabulací!

Jirik-ta ( 5. září 2023 03:37 )

Jirik-ta ( 5. září 2023 03:36 )

na čt2
Šetřit - to je výzva 1/12 Elektřina v bytě

gabreta ( 4. září 2023 22:18 )

http­s://ww­w.go­ogle­.com/s­earch?­q=%C3%­BAkol­+zn%C4­%9Bl+j­asn%C­4%9B&o­q=%C3%­BAkol­+zn%C4­%9Bl&aq­s=chro­me.0­.0i512­j69i57­.7572j­0j7&sou­rceid=­chro­me&i­e=UTF-8#fp­state=­ive&­vld=ci­d:3ca3­b471,v­id:rra­4p0WVU­3E

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa