Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Experti radí, jak nezničit dětem záda: Tohle má splňovat správná aktovka

Autor: Kristýna Beránková - 
3. září 2023
15:05

Bolavá záda umí potrápit! Na potíže s páteří si zakládáme už v dětství, třeba nošením nevhodné aktovky do školy. Odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) před začátkem školního roku radí, jak si vybrat tu správnou.

Velikost brašny by měla odpovídat tělesné stavbě školáka, být podélného tvaru, orientovaná delší stranou svisle, ne širší než jsou ramena dítěte, vrchol by neměl přesahovat linii ramen, spodní část by neměla být níže než je linie boků,“ radí odborníci SZÚ.

Popruhy by měly být vyztužené a alespoň čtyři centimetry široké. Dlouhé alespoň 70 centimetrů, zakončené zarážkou tak, aby se nemohly vyvléct z přezky. Vnitřní strana popruhů by měla mít protiskluzovou úpravu, která obvykle vypadá jako síťka.

Vyztužená záda

Délku popruhů nastavte tak, aby brašnu mělo dítě symetricky na středu zad. „Špatně nastavená délka popruhů přispívá ke vzniku vadného držení těla,“ varují odborníci.

Prázdná brašna pro školáka 1. stupně nesmí vážit více než více 1,2 kg, u 2. stupně pak nesmí být těžší než 1,4 kg. Zvláště starší školáci často chtějí ležérní batoh bez vyztužené zadní části. Ten ale při každodenním nošení také křiví záda.

Odrazky zachrání život

Mlha, šero či přímo tma zvyšuje riziko střetu školáka s autem. Aby případný řidič dítě dobře viděl, mělo by mít na aktovce fluorescenční 2,5 cm široké pásky našité nejen na přední straně, ale i na obou bocích a zepředu na obou popruzích. V aktovkových zámcích by pak měly být klasické odrazky.

Důležité doplňky

  • pevné vypolstrované držadlo s dostatečným prostorem pro úchop ruky i v rukavici
  • poutko pro zavěšení brašny
  • průhledné okénko na jmenovku a rozvrh
  • samostatnou uzavíratelnou přihrádku na klíče a na peněženku
  • ideální aktovka nepřesahuje linii ramen a boků
  • aktovka tradičního tvaru není vhodná, je příliš široká
  • aktovka by neměla být ani moc hluboká

Video  Testováno mámou - Baagl 
Video se připravuje ...

elina2 ( 3. září 2023 19:40 )

Svatá pravda, tahají těžká zavazadla úplně zbytečně

janek490 ( 3. září 2023 19:33 )

Bydlim v Londyne, kdyby tady deti tahaly to co u nas cele ministerstvo skolstvi by slo sedet, za umyslne poskozovani zdravi deti. Ceska vladni prasecina nekonci , ale pokracuje v mrzaceni nove generace. Hnus

N Nxn ( 3. září 2023 17:36 )

Správně nemají děti vůbec nosit takovou zátěž, co jim od první třídy ve škole nasolí - poměrové je to polovina toho, co váží, si to spočítejte... A není k tomu důvod, dětem staví se učit školním způsobem4 hodiny denně úplně bohaté, nebo mohou mít druhé učebnice doma. Ale dnes, když do slabikáře se píše, pracovní sešity jsou velké tlusté a každý učitel vyžaduje kdeco, není to ani s větší investici, na kterou ne všichni mají, reálné. Závit od školy, ne od aktovky.

sorgedoktor ( 3. září 2023 16:32 )

Ad diskutujici Lesanova...Jsem si prakticky jist, ze zada tech nejmladsich deti jsou neumerne zatizena. no a to ostatni vyjmenovane k tomu

e.lesanova ( 3. září 2023 16:11 )

"Expert" by měl poradit MŠ, aby děti vůbec nemusely aktovky tahat. Pokud to lze vyřešit, stejně jako v mnoha jiných zemích, tak není jediný důvod u nás dál děti nechat mrzačit. Těžké aktovky pro vyvíjející se těla, celodenní sezení na tvrdých židlích, zírání do počítačů, mobilů...naprosto nepřirozený vývoj, plný stresu, buzerace, nekvalitní školství deptající psychiku.

Zobrazit celou diskusi