Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Darebák.“ Rakušan čelil na Národce urážkám a vzpomínal: Schwarzenberg mi řekl úžasnou věc

Aktualizováno -
17. listopadu 2023
10:33
Autor: simao, amb, ČTK - 
17. listopadu 2023
10:07

Poklidné dopoledne na zaplněné Národní třídě se vyostřilo v momentě, kdy k Památníku 17. listopadu dorazil vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Zatímco premiér Petr Fiala (ODS) ulehl doma s nemocí, byl to právě Rakušan, kdo schytal kritiku. Těžkou hlavu si z ní nedělal, dle něj je i pokřikování na politiky důkazem toho, že lidé dnes mohou svobodně mluvit či cestovat, což za komunistů nemohli. Pro Blesk Zprávy pak Rakušan přidal i osobní vzpomínku na zesnulého Karla Schwarzenberga, kterého si lidé na Národní třídě dnes místy připomínají také.

„Fuj, hanba vládě,“ schytal to na Národce šéf STAN Vít Rakušan. „Ať žije svoboda,“ reagoval Rakušan. „Takže s vládou pryč, ať máme svobodu,“ pokřikuje muž z davu na vicepremiéra. „Rakušan zradil Piráty,“ přidal se další křikloun.

„Tohle je právě ta svoboda,“ reaguje Rakušan. „Nenechte se odradit,“ podporoval další člověk z davu šéfa STAN. „Nenechám, nenechám, já si to rád poslechnu. My sem nechodíme v noci, my sem chodíme ve dne,“ pokračuje Rakušan. „Je to darebák,“ schytával dál Rakušan kritiku.

Video  Rakušan na Národní třídě schytal nadávky. A vzpomínal na to, co mu říkal Schwarzenberg  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička, Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

„Já jsem rád, že ten svátek není statický, on nestojí, on to není jen nějaký záznam v kalendáři, jsou tady mladí lidé. 17. listopad žije, žije jeho odkaz, žije odkaz všech, kteří za tím jsou, žije odkaz Václava Havla. A to že tady lidé jsou, že tady lidé křičí a pokřikují na mně různé věci a vyjadřují svoje názory a ono se jim vůbec nic nestane, je nejlepším důkazem toho, že ten 17. listopad, to, co jsme chtěli, svobodu, aby lidé mohli mluvit, nadávat politikům, pokřikovat na ně, aby mohli svobodně cestovat, pohybovat se a prostě jednoduše žít, tak tenhleten odkaz jsme dokázali naplnit. Se všemi chybami, které se staly,“ nenechal se Rakušan rozhodit kritickými ohlasy z davu.

„Bavím se tady s lidmi, diskutuji s lidmi, kteří se mnou nesouhlasí, rozhodně se jich nebojím,“ poznamenal Rakušan.

Výroky expremiéra Andreje Babiše (ANO), který nynější vládu opakovaně označuje za „novou totalitu“, označil Rakušan za neuctivé vůči lidem, kteří vybojovali zemi svobodu. „Od lidí, kteří se namočili se starou totalitou, která skutečně totalitou byla, kteří poslušně sloužili bývalému režimu, a měli z toho veškeré výhody, je to opravdu neuctivé,“ uvedl s odkazem na Babišovu komunistickou minulost. Babiš podle něj může svobodně chodit na Národní třídu, vyjadřovat svoje názory a případně vyhrát příští volby.

Pro Blesk Zprávy pak vedle toho zavzpomínal i na zesnulého Karla Schwarzenberga. „My jsme byli vzdát hold i u Národního divadla i Karlu Schwarzenbergovi. Já na něj mám osobně úžasné vzpomínky. Nastoupil jsem jako absolutní zelenáč v roce 2017 do Poslanecké sněmovny a první, kdo mě oslovil, byl slovutný Karel Schwarzenberg, který mi řekl úžasnou větu, že oba dva jsme považováni za Rakušany, aniž bychom jimi opravdu byli a to je nám společné,“ říkal Rakušan.

"Je to prostě člověk, kteýr stál po boku Václava Havla. Tahle generace odchází a na nás je, abysme její odkaz úplně nezkazili," dodal Rakušan.

23:52
17. 11. 2023

Váženi čtenáři, 17. listopad končí a tím i náš online přenos z oslav tohoto svátku. Dozvukům se však budeme věnovat na Blesk Zprávách i nadále. Děkujeme, že jste byli s námi a dobrou noc.

23:42
17. 11. 2023

Večer oslavila 17. listopad ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Uctila u té přiležitosti zesnulého Karla Schwarzenberga. 

23:26
17. 11. 2023

Ministerstvo zahraničí upozornilo, že oslavy svátku 17. listopadu si dnes připomínali i Češi v zahraničí. 

Zobrazit celý online

UFO1 ( 19. listopadu 2023 18:29 )

aNo ,nálada skvělá, na Hradě další komunista, na dalších pět let je to v suchu

UFO1 ( 19. listopadu 2023 18:26 )

Tak to je bohužel pravda

UFO1 ( 19. listopadu 2023 18:23 )

Leckdy zpívá písně Kryla nevhodná osoba a na nevhodném místě, nejsou to písně hodné každé­ho.A­rogan­ti,po­výšen­ci žijící z konexí Komančů a stbaků a zprivatizovaných leváren by je neměli zneužívat,ale oni nemají sebereflexi.

stoura ( 18. listopadu 2023 05:51 )

Tak tenhle příspěvek nemá chybu!!!

stoura ( 18. listopadu 2023 05:49 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa