Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čaputová odhalila nejdojemnější moment pohřbu knížete: „Krásný obřad a vstup do nové dimenze“

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
10. prosince 2023
12:00

Usedla po boku Evy Pavlové v Katedrále svatého Víta, přihlížela i tomu, jak její český protějšek Petr Pavel vzpomínal na zesnulého Karla Schwarzenberga. I pro slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou bylo poslední rozloučení s knížetem notně emotivní. Čaputová nechala nahlédnout do toho, co jí nejvíce dojalo, jak na Schwarzenberga vzpomíná a jak na ní celý obřad působil. Označila jej za krásný obřad s

 „Byl to krásný a důstojný obřad. Když jsme se s ním loučili, tak díky tomu, že on si vlastně ten obřad do velké míry sám naplánoval, tak to mělo i prvky jakoby radostného loučení. A myslím, že na tom mu právě záleželo,“ popisuje obřad v Praze slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„I ta píseň, se kterou jsme ho vyprovázeli, když rakev vynášeli ven, byla také velmi pěkná, byla to oslava vstupu do jiné dimenze, jak si to asi představoval. Zároveň ale pro mě bylo velmi dojemným momentem i to, že na jeho přání zazněla československá hymna a že vnímal i Slovenskou republiku jako část svého domova,“ popisovala.

Video  Československou hymnu na mši za Schwarzenbega zpívala v Praze i Čaputová  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Čaputová zavzpomínala i na to, jak na ni Schwarzenberg působil. „Byl to velmi inspirativní člověk tak, jak jsem ho měla možnost poznat i já osobně. Byl to člověk sice české národnosti, ale vlastně středoevropan, Evropan, byl to především demokrat. Rozhovor s ním byl vždy velkou inspirací, byla v něm zkušenost, moudrost, ale i pokora. A jeho pohled vždy přesáhl hranice země, ve které žil, a také doby, ve které žil, protože to byl člověk, který byl ukotvený v historii, ale žil přítomností a hleděl dopředu,“ uvedla slovenská prezidentka.

Na instagramu pak Čaputová dodala: „Vždy zůstal věrný své vlasti, i když se k němu otočila zády. Vyzařoval klid a noblesu, byl zásadový a moudrý. Neznal pýchu, i když historie jeho rodu procházela staletími. Zažil krutost nelidských režimů, a přitom si zachoval laskavost a víru v lidské dobro. Velkým dějinným pohybem rozuměl stejně jako mysli svých krajanů. Karel Schwarzenberg ukázal i Slovensku jak být hrdými Středoevropany. Čest vaší památce, kníže, budete nám chybět!"

Čaputová v Praze častým hostem

V Praze se Čaputová objevila v poslední době už poněkolikáté. Naposledy přicestovala na summit prezidentů V4, který na Hradě hostil Petr Pavel - Čaputová nemohla chybět, stejně jako maďarská prezidentka Katalin Nováková a polský prezident Andrzej Duda.

Předtím si 16. listopadu Čaputová v Praze připomněla na Národní třídě listopadové události roku 1989. Po jejím boku nechyběl její partner Juraj Rizman.

Ve volbách v červnu 2024 se Čaputová rozhodla již svůj prezidentský mandát neobhajovat.

Video  Příjezd Petra Pavla a Zuzany Čaputové na pohřeb Karla Schwarzenberga  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 12. prosince 2023 11:25 )

Jo jo už vystupuje s definitivně 😅

Uživatel_5522193 ( 12. prosince 2023 11:22 )

Zalez vylízaná bábo 🙈

Pavla Pavla ( 12. prosince 2023 08:35 )

👍

Pavla Pavla ( 12. prosince 2023 08:34 )

👍

Pavla Pavla ( 12. prosince 2023 08:34 )

❤️‍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa