Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Milý Karle, díky za vše.“ Pekarová, Fiala i ministři se po obřadu loučí se Schwarzenbergem

Autor: simao - 
10. prosince 2023
16:10

S Karlem Schwarzenbergem se vyrazila v sobotu rozloučit řada aktivních politiků - především členové Fialovy vlády. Nechyběla ani šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, kterou do sv. Víta doprovodil manžel Tomáš. Pekarová se podobně jako další členové pětikoalice rozloučila s knížetem ještě jednou. Na sociální síti. Svůj vzkaz přidal třeba i premiér Petr Fiala (ODS) či ministr Martin Dvořák (STAN).

„‚Život je krásný, tato země je překrásná a stojí za to pro ni bojovat. I když je to někdy úmorné.′ Milý Karle, byl jste pro mě jedním z hlavních motivů, proč jsem vstoupila do politiky. Váš celoživotní příběh byl protkán poctivostí, pomocí druhým a láskou ke svému národu. Navždy zůstanete velkou inspirací pro mnohé z nás. Děkuji Vám za vše. Odpočívejte v pokoji,“ rozloučila se Pekarová na facebooku s čestným předsedou TOP 09 Schwarzenbergem.

Pekarová v ČT uvedla, že jí chybí Schwarzenberg velmi a nepřestane jí chybět nikdy. „Karel je samozřejmě naprosto nenahraditelný, takže chybí a chybět vždycky bude. Ale já i on sám říkal, jednou tam všichni musíme... On byl velmi smířený s tím, že zkrátka ten konec je na dohled a myslím, že by byl velmi rád, kdybychom na něj vzpomínali spíše v tom dobrém, v tom všem, co pro nás znamenal, s těmi radostnými okamžiky, kterých s ním nebylo málo. On byl velmi veselý člověk, měl velký smysl pro humor a měl velmi rád humor,“ říkala.

Co jí Schwarzenberg jako političku učil? „Nebát se, říkat to, co si myslím. On tím byl proslulý, i když je to něco, co třeba nejde úplně s davem, nejde s hlavním proudem. To byla jeho výjimečnost, kterou se snažil vštěpovat i ostatním. A zároveň dívat se na věci ve velkém kontextu,“ poznamenala Pekarová, podle které byl Schwarzenberg výjimečný i tím, že „na rozdíl od jiných neměl potřebu vykřikovat, kolik komu přispěl, nebo koho podporuje a podporoval - skutečně velmi mnoho lidí a organizací, neziskových organizací“.

Fiala: Bude nám chybět jeho noblesa i rozhled

Svůj vzkaz po obřadu ve sv. Vítu připojil i premiér Petr Fiala (ODS). „Karel Schwarzenberg byl velkou osobností evropského formátu. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl rovněž na sociální síti.

Ve svatovítské katedrále nechyběl ani vicepremiér Vít Rakušan (STAN), ten na Schwarzenberga vzpomínal v živém vstupu na Blesk.cz.

Video  Vít Rakušan na pohřbu Karla Schwarzenberga: Co je spojovalo?  - Blesk TV/Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Dorazili i Piráti - vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš či ministr zahraničí Jan Lipavský. Z ODS nechyběl ani Pavel Blažek či Jana Černochová, za STAN dorazil i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

„Karel Jan Kníže a pán ze Schwarzenbergu znamenal v mém životě opravdu mnoho, za co mu nepřestanu být vděčný. Dnes jsem mu přišel společně s ohromným množstvím lidí vzdát poslední hold do katedrály sv. Víta v Praze. Budiž Vám země lehká, Jasnosti!“ napsal Dvořák na facebooku a přidal snímek z nitra katedrály.

Ke ztrátě rodiče, ke kterému si teď nemůže chodit pro rady, přirovnal skon Schwarzenberga vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). I on se se svou vzpomínkou zastavil u reportérů Blesku před katedrálou.

Video  Plačící Válek na pohřbu Karla Schwarzenberga: Jeho osobnost nemá alternativu.  - Blesk TV/Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Podívejte se na celý sobotní obřad ve svatovítské katedrále:

Video  Schwarzenbergův pohřeb: Rakev se vydala na poslední cestu, mši zakončila hymna.  - Blesk TV, ČT
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 12. prosince 2023 05:42 )

Pekarová je příkladem, že v demokracii se i zřetelně jednodušší a prázdná žena může stát předsedou TOP 09 a předsedou pravicové Sněmovny 👍

Uživatel_5701475 ( 11. prosince 2023 21:15 )

Smradlavá makrela.

e.lesanova ( 11. prosince 2023 15:53 )

😁 MPA řeznickou dcerku nezapře...má pěknou ránu, její snahy o zařazení mezi "honoraci" se nějak míjí účinkem a je jen směšná 👎

jajas ( 11. prosince 2023 14:06 )

No s těma vlasama si MPA "pomohla"! Vypadá ještě hůř než předtím....to už měla zůstat, jak byla, protože na její trapnosti to nic nemění.....ale jak vidět, je stále schopna a ochotna se ztapňovat více a více! Má na to talent! 😃

verka1 ( 11. prosince 2023 13:25 )

Karlovi říkali Kari 😁 takže Kari už není.
Teď je Pekari 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa