Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala tasil Havla a blbou náladu: Už příští rok se vše obrátí k lepšímu! Schillerová si do něj rýpla

Aktualizováno -
10. prosince 2023
10:57
Autor: amb, simao - 
10. prosince 2023
05:00

Petr Fiala (ODS) tento týden vystoupil i v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Na jeho závěru adresoval čtenářům Blesku vzkaz - přání ohledně konce roku 2023 i roku příštího - tedy 2024. Fiala věří, že i když za sebou máme těžké období, vše naznačuje tomu, že už příští rok by se vše mělo obrátit k lepšímu. Sám si přitom nedělá těžkou hlavu z posledního průzkumu STEM, který členům vlády přisoudil důvěru pouhých 21 %. Na sociální síti X pak připomněl slova Václava Havla o blbé náladě a upozornil, že s ní může bojovat každý z nás. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová však byla v Epicentru na Blesk.cz k Fialovi a jeho vládě podstatně kritičtější.  Vysvětlovala i to, proč chce hnutí v čele s expremiérem Andrejem Babišem hnát další vládní kroky před Ústavní soud i v roce 2024. A na závěr čtenářům Blesku slíbila, že bude líp.

Máme za sebou hodně těžké období. A tím nemyslím jenom tento rok, ale několik posledních let od covidu přes všechny dopady ruské agrese na Ukrajinu. Ceny energií, inflace, obrovská vlna uprchlíků. Museli jsme se vyrovnávat s věcmi, které nejsou jednoduché a které oprávněně řadu z vás zneklidnily a možná ve vás vyvolávají nejistotu, jaká bude budoucnost,“ řekl ve studiu Blesku premiér Petr Fiala (ODS). 

Fiala: Příští rok by se vše mělo obrátit k lepšímu

„Já bych vám chtěl ale říct, že všechny informace, které máme, ukazují, že už ten příští rok by se to všechno mělo obrátit k lepšímu, že by měla zase o něco růst naše ekonomika, že bychom měli mít nízkou inflaci, že bychom se měli postupně dostávat do formy a že byste to měli pocítit i vy ve svých domácích rozpočtech, ve svých životech,“ pokračoval Fiala. 

„Myslím si, že aby se nám to všechno povedlo, je potřeba hledět do budoucnosti s určitým optimismem a s určitou oprávněnou nadějí. Tak Vám všem přeji, abyste tu naději v sobě měli, a také vám přeji pokud možno klidný a úspěšný konec tohoto roku a hlavně krásné, klidné, radostné vánoční svátky,“ popřál premiér čtenářům Blesk Zpráv. 

Video  Premiér Fiala: Co vzkázal před Vánocemi čtenářům Blesku?  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Když jste nahoře, fouká nejvíc

Fiala dostal i dotaz na to, jak v době demonstrací a stávek proti jeho vládě zvládá náročné období fyzicky a zdravotně. „Já jsem docela odolný vůči stresu, tu práci jsem si vybral dobrovolně a jsem rád, že mi lidi dali důvěru, abych ji mohl dělat. Není to ani práce, je to veřejná služba, kterou dělám proto, že jsem přesvědčen, že má smysl. Kdybych si to nemyslel, tak se jdu zpátky na univerzitu,“ poznamenal Fiala s tím, že stres „docela zvládá“.

„Nesmím zklamat důvěru lidí, kteří mě volili. Dělám to s plným nasazením a dělám to rád (...) Není to ale práce, jako každá jiná, ten stres je permanentní a vysoký. Když jste nahoře, tak nejvíc fouká. Že bych si mohl tak fandit, že se to na mně nijak neprojevuje, to si nemyslím, ale já to nijak tragicky nepociťuji,“ pokračoval v pořadu Blesku Fiala. 

Jako když vás naštve partnerka...

Listopadový průzkum STEM, který důvěru členům vlády vyhodnotil na pouhých 21 procent, Fiala bral rovněž v klidu. „Já vnímám to, co se děje ve společnosti, nakonec v ní žiji a slyším názory lidí docela dobře a naslouchám jim. S průzkumy je to složitější, to všichni víme, že ty průzkumy často neodpovídají tomu, jak se potom lidé rozhodují ve volbách,“ nenechal se slabou důvěrou vykolejit Fiala.

„Když se vás někdo zeptá třeba, tak co vaše partnerka a ona vás zrovna naštvala, práskla vám dveřmi, udělala něco, tak řeknete: tak to je hrozný, to nevím, co bude dál. Ale ve skutečnosti nemáte žádný úmysl odejít, máte jí rád, a vlastně jí dlouhodobě věříte, ale v tu chvíli řeknete, že je to problém. My občas naštveme lidi, to já nepochybuji, třeba jenom tím, že to nedokážeme dobře vysvětlit, a nebo že děláme opatření, které je v tuto chvíli nepopulární, ale my ho jako odpovědní politici musíme udělat pro to, aby za rok, za dva, za pět let bylo v ČR lépe a dobře,“ upozornil Fiala.

I pro něj je proto důležité, „abychom dokázali před příštími volbami se postavit před lidi a říct: kvůli tomu jste nás zvolili, toto jsme splnili, přišly tyto krize a takto jsme je zvládli a tady máme šanci na dobrou budoucnost a ČR je v dobré kondici“. „A pak jsem přesvědčen, že důvěru lidí v těch volbách znovu budeme mít,“ dodal pro Blesk Fiala.

Schillerová: Potřebujeme silného lídra

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která o den později promluvila v Epicentru na Blesk.cz, však byla k vládě podstatně kritičtější.

„Přijde velmi důležité období, velmi důležité dvoje volby,“ upozornila Schillerová. Lidé podle ní mají šanci na vzkaz vládě. „Sice evropské volby ani krajské tuto vládu nevymění, bude to jasný vzkaz, pokud utrží pětikoalice porážku, bude to jasný vzkaz: máme vás dost. A my potřebujeme, aby nás vedl silný lídr,“ poznamenala Schillerová.

Schillerová však neodpověděla na otázku, kdo by měl dle ní být premiérem - zda Andrej Babiš či stínový premiér ANO Karel Havlíček. Babišovu opětovnou kandidaturu do čela ANO však Schillerová podporuje a Babiše vychválila coby silného lídra.

„Máme zásadní cíl vyhrát volby tak, aby bez nás nešla sestavit žádná vláda a pak jsem přesvědčena, že si budeme moci vybírat z případných koaličních partnerů,“ podotkla Schillerová s tím, že si ANO vybere toho, kdo mu umožní naplňovat jeho program.

Bude líp, slíbila čtenářům Blesku

„Máme naši inovační strategii Česko, země pro budoucnost, kterou pan premiér Fiala strčil do toho nejspodnějšího šuplíku ve Strakovce, pokud ji úplně neskartoval, a tam chceme navázat. Protože není možné jenom říct, jako premiér Fiala: chceme patřit mezi TOP 10 zemí světa, ale musíme pro to něco udělat,“ rýpla si do Fialy exministryně financí.

Co ona chce vzkázat čtenářům Blesku? „Tak to je docela oříšek, zapeklitá otázka vzhledem k té situaci, ve které se nacházíme. Samozřejmě popřeju zdraví, protože zdraví je základ všeho,“ poznamenala Schillerová. „Chtěla bych jim vzkázat (čtenářům Blesku), aby nepropadali na mysli, přesto, že ta doba je tak velice složitá. A slíbit, že bude líp,“ dodala.

Spory ženou k Ústavnímu soudu

Opoziční ANO přitom chce „zatopit“ Fialově vládě i v novém roce u Ústavního soudu. A to jak kvůli úspornému balíčku, který pětikoalice letos prosadila a podepsal již i prezident Petr Pavel, tak i u další záležitosti. ANO totiž označuje i další kroky vlády za protiústavní. „To je ale výsledek práce této pětikoaliční vlády. Ano, my jsme se už obrátili třikrát na Ústavní soud a vypadá to, že nekončíme,“ namítá Schillerová, že by se ANO až příliš zaobíralo ústavními stížnostmi.

Již 10. ledna má Ústavní soud projednat stížnost, týkající se snížení červnové valorizace penzí ze strany vlády, proti které se ANO také ohradilo. Soud si dokonce na veřejné jednání předvolal ministry Zbyňka Stanjuru (ODS) a Mariana Jurečku (KDU-ČSL) kvůli podání vysvětlení.

Tím však obdobné aktivity ANO nekončí, hnutí zvažuje u Ústavního soudu i napadení růstu rodičovské pro rok 2024. Zatímco rodiče dětí narozených 31.12.2023 budou mít i nadále rodičovskou 300 tisíc Kč, rodiče dětí, narozených 1.1.2024, si polepší na 350 tisíc Kč. „Vytvořili děti dvojí kategorie (...) Považujeme to prostě za znak protiústavnosti,“ vzkázala Schillerová ve studiu Blesku.

Video  Schillerová slíbila v Blesku: Bude líp! Dejte vládě najevo, že jich máte dost  - Blesk - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Fiala tasil i Havla a blbou náladu

Premiér Fiala na kritiku reagoval v neděli na sociální síti X. „Je to už 26 let od chvíle, kdy ve svém známém projevu prezident Václav Havel označil atmosféru ve společnosti jako „blbou náladu”. Leckde čtu, že zase máme „blbou náladu”. Myslím ale, že je přesnější si přiznat, že s mírnými přestávkami tady tento pocit přetrvává už pěkně dlouho,“ uvedl Fiala.

„Naštvanost a skepse nás jen oslabují. Přitom je důležité, jak o sobě a světě kolem nás uvažujeme. Jak přemýšlíme o svých možnostech, o své budoucnosti. Nakolik si věříme, že dokážeme věci úspěšně ovlivňovat. Každý z nás má možnost s „blbou náladou” bojovat,“ apeloval.

Jirik-ta ( 11. prosince 2023 05:41 )

Rekapitulace
Lichtenštejnové, modrá krev. U nás byla šlechta po roce 1918 zakázaná (první republika.)
Zrušení šlechtických titulů patřilo mezi první právní normy Československa
Otázky
a odpovědi
z Kramářovy vily
SPECIÁL
Máme skvělou vládu: drtivými sankcemi zničila Rusko a Putina, Jourová jásá, jak sankce fungují (skrytapravda.)
Záchod nebo zákon? Pojištění nebo postižení? S "Václavákem" se nemluví. Prezidentská soudcokracie. na youtube
Být solidární s bezdomovci bude pro seniory asi nelepší.
Vláda chystá změny ve výchovném. Příspěvky za děti plánuje budoucím seniorům snižovat (čt)
Scholz čelí dosud největší politické krizi. Vládě schází peníze, řešení nemá
ČT24, ton
Ústava České republiky je cár papíru? (novarepublika)

Uživatel_5631553 ( 10. prosince 2023 21:09 )

To by musel ihned odejít ten SLEPENEC ! ! ! 👎 👎 👎

roxin ( 10. prosince 2023 17:15 )

Ále jdi, kdyby ti byl můj život ukradený nepsal bys o mě pořád dokola, ale mě to nevadí ale dělá radost a bavím se stejně jak ty když ses bavil Babišem, čím víc ti budu vadit tím víc přitvrdím! 😃 😃 😃

Jirik-ta ( 10. prosince 2023 16:28 )

Jirik-ta ( 10. prosince 2023 16:26 )

Scholz čelí dosud největší politické krizi. Vládě schází peníze, řešení nemá
ČT24, ton

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa