Polské vánoční trhy najdete jen kousek za českými hranicemi. Vánoční atmosféra Polska a místní trhy vás okouzlí krásnou výzdobou a zajímavým sortimentem. Z mnoha trhů v Polsku, které stojí za to vidět, jsme vybrali tři, které se nacházejí relativně blízko českých hranic – ve Vratislavi, v Katovicích či v Krakově.

Katovice (Katowice)

Náměstí v centru Katovic opět rozzářily tisíce blikajících světýlek a sváteční atmosféra tady bude vládnout až do 7. ledna 2024. Katovické vánoční trhy se od ostatních liší množstvím atrakcí pro děti a originální slezskou kuchyní. Nejzářivějším bodem jarmarku je 35 m vysoké ruské kolo, které se postará o zábavu doslova na nejvyšší úrovni.

Vratislav (Wrocław)

Jarmarky ve Vratislavi potrvají až do 7. ledna 2024 (s výjimkou 24. a 25. prosince). Rynek dolnoslezské metropole krášlí vánoční strom a vánoční mlýn, na rynku, Slaném náměstí a v přilehlých ulicích nabízejí své zboží necelé dvě stovky stánků, vzduchem se jako každý rok line vůně svařeného vína a čokoládových perníčků.

Nabídka jídel je opravdu pestrá, a tak se můžete těšit na speciality tradiční kuchyně, jako jsou bigos (jídlo ze zelí, masa, klobásy a hub), různé druhy pirohů, gołąbki (zelné závitky plněné masem s rýží), brambory se sleděm, nepřeberné množství uzenin, domácí chléb, regionální sýry či polévky. Nechybějí samozřejmě ani sladkosti, především slavné gofry (vafle), ovoce v čokoládě, ořechy a mandle.

Krakov (Kraków)

Krakovské vánoční trhy, situované na Hlavním náměstí a v jeho okolí, mají tradici dlouhou po staletí. Letošní trhy potrvají do 1. ledna 2024. Na náměstí, které díky mnoha jazykům návštěvníků z celého světa občas připomíná opravdovou babylonskou věž, najdete vysoký vánoční stromeček, sousedící se slavným Mariánským kostelem. Specialitou krakovských trhů jsou vystavovatelé, producenti a řemeslníci z mnoha okolních států včetně Maďarska, Slovenska, Litvy nebo Ukrajiny.

Nabízejí široký sortiment svátečních výrobků, jako jsou ručně malované vánoční ozdoby, dekorace, keramika, výrobky ze dřeva, vlny, umělecké sklo, šperky... Také mnoho lokálních specialit, především uzenin, sýrů (včetně proslavených tatranských oštěpků!) anebo třeba koláč sękacz pocházející ze severovýchodní oblasti Polska.

Další vánoční trhy blízko české/slovenské hranice

Opolí: 25. 11 – 31. 12. 2023

Těšín: 1.–23. 12. 2023

Pszczyna: 15.–17. 12. 2023

Bílsko-Bělá: 15.–17. 12. 2023

Visla: 15.–17. 12. 2023

Zakopané: 9. 12. – 8. 1. 2024

 

Video
Video se připravuje ...

Vánoční trhy v Poznani: Návštěvníci si užívají mluvícího losa. Blesk: Markéta Batulková Mikešová

Fotogalerie
38 fotografií