Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vánoční trhy v polské Poznani: Bez davů turistů, s levnými klobásami a drahým svařákem

Autor: Markéta Mikešová - 
8. prosince 2023
05:00

Spousta Čechů tradičně vyráží na konci roku nasát předvánoční atmosféru do Polska. Oblíbená je Vratislav, nacházející se kousek za hranicemi, nebo Krakov. Zdejší vánoční trhy jsou vyhlášené… jenže tak moc, že na nich často není k hnutí. Přitom v Polsku je více míst, kam můžete zajet na svařák, nebudete se u toho mačkat, a ještě navštívíte zajímavé město. Jedno takové je třeba Poznaň.

Poznaň je hlavním městem Velkopolského vojvodství, patří mezi nejstarší a největší obce v Polsku. Dnes představuje důležitý dopravní a obchodní uzel mezi Berlínem a Varšavou, nachází se doslova napůl cesty mezi oběma metropolemi. Německý vliv je tu poměrně zřetelný, Poznaň byla v minulosti součástí Pruska a pak Německého císařství.

To, že je Poznaň dopravním uzlem, má výhody v tom, že do města vedou dálnice. Z Prahy se sem dá dojet za něco málo přes pět hodin, což je delší cesta než do Vratislavi, ale kratší než do Krakova. Pro lidi z Moravy je naopak blíže Krakov a Poznaň budou mít o něco dál. Tak jako tak je to cesta, co lze v krajním případě zvládnout tam i zpátky za den, lepší je ale si vyhradit minimálně celý víkend.

Turisté ani Češi tu skoro nejsou

V Poznani je totiž co procházet. Má rovnou dva areály s rozsáhlými vánočními trhy, přičemž na obou je i několik atrakcí včetně ruského kola. Ani na jednom při tom prakticky nejsou turisté, jen samí Poláci a ještě ani těch není tolik. Přes všední dny byly trhy poslední listopadový týden skoro prázdné, o víkendu se zaplnily, ale pořád to nebylo takové šílenství jako například ve Vratislavi.

Že Poznaň není mezi turisty tolik vyhledávaná, má ovšem i nevýhody - veškeré cedule na trzích, ale i jinde jsou jen v polštině. Člověk se tak musí naučit pár základních výrazů, ale polština je češtině natolik podobná, že slova lze jednoduše rozklíčovat – a také jsou všude obrázky. Základním výrazem je grzaniec neboli grzane wino (svařák). Všichni Poláci, na které jsme narazili, navíc uměli anglicky, takže v případě potřeby poradí.

Drtivá většina stánků s jídlem a nápoji na vánočních trzích brala karty. Na ostatních stáncích to bylo tak půl na půl, některé vyžadovaly hotovost. Oba trhy pak nalévaly nápoje do zálohovaných hrnečků.

Vánoční trhy v centru vs. na výstavišti

První trhy, které by se daly nazvat „hlavními“, se letos nachází na náměstí Wolności, což je něco jako místní Václavské náměstí v Praze. Obvykle se konají na náměstí Stary Rynek (obdoba Staroměstského náměstí v Praze), avšak to je letos rozkopané, takže se musely přesunout. Konají se do 22. prosince a mají přes 70 stánků.

Hlavní dominantou trhů je ruské kolo, na které vyjde vstup 25 pln (140 Kč). Dále je tu pódium, kde se konají hudební vystoupení, několik kolotočů, střelnice a samozřejmě vánoční stromek. Stánky s nápoji jsou na každém rohu, nechybí ani jídlo, které je tvořené hlavně trhovými klasikami – klobásami, bramboráky, gulášem, sýry i trdelníky, zde nazývanými kolacze. Ostatní zboží zahrnuje vánoční ozdoby, vlněné čepice a rukavice, různou kosmetiku či medy.

Za svařák dáte na těchto trzích v přepočtu sto korun, což je výrazně více než třeba na trzích v Brně, které letos byly kritizovány za vysoké ceny. Ale zase jídlo je tu o poznání levnější, i dárkové předměty.

Trhy na náměstí Wolności

  • Svařák - 18 pln (101 Kč)
  • Horká čokoláda – 15 pln (84 kč)
  • Svařák bez alkoholu – 15 pln (84 Kč)
  • Záloha za hrneček  - 20 pln (112 Kč)
  • Klobása – 14 pln (78 Kč)
  • Bramborák – 12 pln (67 Kč)
  • Bigos (tradiční polské jídlo ze zelí a masa) – 25 pln (140 Kč)
  • Vstup na ruské kolo – 25 pln (140 Kč)
  • Trdelník – 20 pln (112 Kč)
  • Ovoce v čokoládě – od 11 pln (61 Kč)
  • Grilovaný polooštěpok – 7 pln (39 Kč)
  • Střelba z luku na střelnici – 30 pln (168 Kč)

Druhé velké vánoční trhy v Poznani, nazvané Jarmark Swiateczny Na Targach, se nachází v Mezinárodním veletržním areálu v Poznani. Je to trochu mimo historické centrum, ale pořád pouhé tři stanice tramvají z centra, při pěkném počasí to lze dojít i pěšky. Budou fungovat do 22. prosince, jen pozor, pondělky jsou zavřené.

Anketa

Chystáte se letos na vánoční trhy za hranice?

Pojedu do Polska
Pojedu do Německa
Pojedu na Slovensko
Pojedu do Rakouska
Zůstanu v Česku

Tyto trhy mají výhodu, že se nemačkají na jednom náměstí, ale jsou rozprostřeny po celém veletržním areálu. Na druhou stranu ale nemají tak tradiční atmosféru, jsou více komerční – a dražší, svařák tu vyjde v přepočtu na 123 korun! Je tu více pouťových atrakcí, také je tu ruské kolo, kluziště lákající na „ice disco“, pódium na koncerty nebo simulátor letu na sobím spřežení. Jednoznačným favoritem, co se týče atrakcí, je mluvící los Marcin, u kterého se zastavoval skoro každý člověk, který prošel kolem. Je tu také klasický krytý bar nabízející širokou škálu tvrdého alkoholu a pivo (to mívají jen vybrané stánky).

Na těchto trzích se pohybovalo více mladých lidí. Dalo by se to shrnout tak, že trhy ve veletržním areálu nabízí více pouťový a party zážitek, zatímco trhy v centru více tradiční a polský zážitek.

Trhy na výstavišti

  • Lahvové pivo – 16 pln (89 Kč)
  • Svařák – 22 pln (123 Kč)
  • Espresso – 11 pln (61 Kč)
  • Čaj – 10 pln (56 Kč)
  • Bigos – 20 pln (112 Kč)
  • Trdelník (Kolacz) – 22 pln (123 Kč).

Co dalšího dělat v Poznani

Kdo by chtěl zažít z Poznaně i něco jiného než jen vánoční trhy, může vyrazit například do zoologické zahrady. Město má hned dvě – jednu starou v centru, velmi malou, kde je vstup zdarma a platí se jen návštěva pavilonu plazů. Hlavní zoo je tzv. Nowe Zoo na okraji města, která je naopak obrovská a projít ji trvá minimálně půl dne. V zimě byla podstatná část zvířat schovaná, ale i tak se bylo na co dívat a mimosezónní vstup vyšel na 15 pln (84 Kč).

Největší muzeum v Poznani je Národní muzeum, které nabízí mix všeho možného, obrazy počínaje, sbírkou známek konče, vše je vztahováno k polské historii. Trochu netradičnější muzeum je Enigma Cipher Center, které má multimediální expozici věnovanou historii šifer a stroji Enigma. Právě tři poznaňští rodáci totiž během druhé světové války přispěli k tomu, že šifra Enigmy byla prolomena.

Nebo je možností vyrazit prostě jen na jídlo. Poznaň má restaurace a bistra na každém rohu a hodování je očividně oblíbenou kratochvíli místních obyvatel, o víkendu je přes obědy velmi těžké někde sehnat místo – všechny podniky jsou plné. Často se před nimi dokonce tvoří fronty, to platí i večer pro hospody. Většina podniků, na které jsme narazili, měla menu i v angličtině a personál uměl anglicky.

Jídlo v restauracích je pak obecně o něco levnější než v Česku, oproti Praze dokonce výrazně, pivo je však dražší. Mezinárodní pokrmy jako burger, ramen, taco vyjdou okolo 200 Kč, místní chody se dají najít i levněji.

Co už však není oproti Česku levnější, jsou pohonné hmoty. Ty stojí všude takřka stejně jako u nás, takže je celkem jedno, kde před cestou natankujete. V Polsku se momentálně opravdu nejvíce vyplatí nákup potravin a jídlo obecně. Jen pozor – velké supermarkety mají v Polsku o nedělích zavřeno.

Video  Vánoční trhy v Poznani: Návštěvníci si užívají mluvícího losa.  - Blesk: Markéta Batulková Mikešová
Video se připravuje ...

Hestia1 ( 8. prosince 2023 11:15 )

Pro ty kdo dostane 13.plat

Donna ( 8. prosince 2023 10:30 )

Spíš je škoda, že ve variantách nejsou i jiné země a města 😔, kde jsou vánoční trhy mnohem krásnější a hlavně působivější, ale pravda není to hned za hranicemi, přesto to stojí za to 👍🙂

naidka ( 8. prosince 2023 09:43 )

Polsko začíná být pro Čechy zemí zaslíbenou 😃, hned bych se tam rozjela, ale je to od nás daleko a kvůli pár hodinám to nestojí zato.

nadčasový MP ( 8. prosince 2023 09:26 )

Zajímalo by mě, co na podobných davových akcích lidé mají. Opravdu jsou tak znudeni, že jezdí z místa na místo, aby zabili čas a považuji to trendove za zážitek?

Donna ( 8. prosince 2023 09:08 )

Proč jsou ty klobásy tak levné, ptá se český turista, polského prodejce ve stánku a ten odpoví ...,
to nechcete vědět... 🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi