O šikovnosti paní Šíchové Oblastní muzeum v Chomutově vědělo rok. „Až nyní, abychom k Výstavě století měli něco vánočního, jsme nabídli uspořádat výstavu Háčkované Vánoce s tím, zda by mohla uháčkovat betlém,“ řekla kurátorka výstavy Miroslava Brunová. Vše podle ní tvořila jako samouk. „Figurky jsou do detailu zpracované. Výrazy obličeje, oblečení, boty,“ dodala obdivně Brunová.

Ve dne v noci

Zhotovit betlém paní Vlastě trvalo tři měsíce. „Byla to pro ni náročná výzva, nikdy předtím betlém neháčkovala, chvíli i váhala. Nakonec vše zvládla. Háčkovala ho ve dne v noci,“ prozradila snacha autorky Lýdie Šťastná s tím, že tvůrkyně figurek jich uháčkovala nespočet bez ohledu na to, že absolvovala několik operací očí. „Jen na výstavě jich je dvě stě,“ vyčíslila snacha.

Inspirovala ji žena na ulici

Před 25 lety paní Vlastu zaujal výraz tváře a vzhled jedné paní na ulici natolik, že ho zkusila přenést na háčkovanou figurku. Po několika rozpárání se postavička povedla. Od té doby je háčkuje pro radost. Letos poprvé vystavuje svá dílka veřejně v chomutovském muzeu. Kdyby prý vyrůstala v dnešní době, ráda by byla módní návrhářkou.

Háčkované Vánoce

Kdy: úterý, středa a pátek od 9 do hodin, čtvrtek od 9 do 18 hodin, sobota od 13 do 17 hodin.

Výstava potrvá až do 27. 1. 2024.

Kde: Oblastní muzeum v Chomutově.

Kolik: 100 Kč, snížené 50 Kč.

 

Video
Video se připravuje ...

Jak správně používat přírodní svíčky? Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
10 fotografií