Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skutečně levné recepty na cukroví: 7 druhů, které vás na Vánoce nezruinují!

/
  • Cukroví nesmí na vánočním stole chybět.
    6. prosince 2023 ● 10:54

    České Vánoce se bez cukroví a plného stolu téměř neobejdou, ale co dělat, když máte hluboko do kapsy, nebo až příliš stolovníků, kteří spasou, na co přijdou? Vyzkoušejte recepty na cukroví, které je lahodné a přitom levné.

  • 1.

    VINNÉ SLADKÉ ČI SLANÉ

    Pochutnáte si na něm naslano i nasladko.

     

    POTŘEBUJETE: 􀂒 250 g hladké mouky 􀂒 250 g tuku (máslo nebo hera) 􀂒 5 lžic bílého vína.

     

    Na sladkou variantu: 􀂒 moučkový cukr

     

    Na slanou variantu: 􀂒 kmín 􀂒 mletá paprika 􀂒 sůl

     

    POSTUP: Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 170 °C. Z mouky, tuku a vína v míse zpracujte těsto, pak ho rozválejte, a formičkou vykrajujte různé tvary. Pokud zvolíte slanou variantu, posypete cukroví kmínem, paprikou nebo solí. Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova asi 10 – 15 minut. Pro sladkou variantu ještě horké cukroví obalte v cukru.

  • 2.

    VÁNOČKA

    Královna vánočního stolu se dá pořídit i lacino.

     

    Potřebujete na těsto: 􀂒 450 g polohrubé mouky 􀂒 100 g hery 􀂒 100 g moučkového cukru 􀂒 125 ml mléka 􀂒 1 vejce 􀂒 20 g droždí 􀂒 sůl 􀂒 1 lžičku citronové kůry, dále rozšlehané vejce na potření před pečením, moučkový cukr na posypání upečené vánočky

     

    POSTUP: Z droždí nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji se solí, cukrem a citronovou kůrou, doprostřed udělejte důlek, vložte do něj vejce, přidejte kvásek, rozpuštěnou heru a postupně přimíchávejte vlažné mléko. Vypracujte tužší těsto a nechte vykynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál a znovu propracuje. Těsto pak rozdělte na 9 částí, ze kterých vyválejte válečky, upleťte vánočku (4 – 3 – 2), přeneste ji plech vyložený papírem na pečení a nechte ještě chvíli kynout.

     

    Potom vánočku potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut, potom teplotu zmírněte na 150 °C a ještě asi 30 minut dopékejte. Ke konci přikryjte vánočku alobalem, aby povrch příliš neztmavnul. Po upečení posypte ještě teplou vánočku moučkovým cukrem.

  • 3.

    KOKOSOVÉ PLACKY

    To nejjednodušší a stále populární cukroví, které je opravdu za babku.

     

    POTŘEBUJETE: 􀂒 2 vejce 􀂒 150 g moučkového cukru 􀂒 200 g strouhaného kokosu

     

    POSTUP: Vše smíchejte a tvořte na plech malé hromádky nebo v prstech vytvarujte špičky. Pečte při nižší teplotě do zrůžovění.

  • 4.

    SNĚHOVÉ PUSINKY

    Efektní a levné cukroví, ve kterém spotřebujete zbylé bílky. I když se příprava může zdát náročná, s elektrickým šlehačem ji zvládnete bez problému.

     

    POTŘEBUJETE: 􀂒 bílky (asi ze 3 středních vajec, ale lépe je bílky zvážit) g cukr krupici 225 g

     

    POSTUP: Oddělte bílky a vložte je do velké, zcela čisté (odmaštěné) mísy s krupicovým cukrem. Mísu postavte na kastrol s mírně vroucí vodou a vařečkou směs promíchávejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí a směs bude na dotek teplá. Pak směs elektrickými metlami šlehejte asi 15 minut, až získáte tuhý, lesklý sníh se špičkami, které se neohýbají. Troubu mezitím předehřejte na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.

     

    Ze sněhu například nabírejte dezertní lžičkou kousky a pomocí druhé tvarujte jakési nočky, které klaďte na plechy. Můžete také směs stříkat na plech pomocí cukrářského sáčku. Pusinky pečte 15 minut (bez otvírání trouby), pak troubu vypněte a pusinky v ní nechte přes noc vychladnout.

  • 5.

    SNĚHOVÉ ROHLÍČKY

    Tohle cukroví vyžaduje hlavně váš čas a trpělivost.

     

    POTŘEBUJETE 􀂒 4 bílky 􀂒 280 g cukru

     

    Na obalení: 􀂒 100 g mletých vlašských ořechů 􀂒 100 g najemno nasekaných lískových oříšků.

     

    POSTUP: Nad parou ušlehejte bílky s cukrem jako na pusinky. Smíchejte nasekané a pomleté oříšky, nejlépe v mělké misce. Hotový, vychladlý sníh dejte do zdobičky a stříkejte rohlíčky do připravených ořechů. Pak rohlíček posypte ořechy i shora, opatrně přendejte na vymaštěný plech, a sušte v troubě na 150 °C, dokud nejsou rohlíčky narůžovělé.

  • 6.

    ARAŠÍDOVÉ ČTVEREČKY

    Nepatří sice mezi tradiční cukroví, ale arašídová chuť se v poslední době dostává do módy a tohle cukroví, které vás rozhodně nezruinuje, získává stále větší oblibu.

     

    POTŘEBUJETE􀂒 25 g nesolených arašídů 􀂒 125 g moučkového cukru 􀂒 125 g hladké mouky 􀂒 1 žloutek 􀂒 125 g másla

     

    POSTUP: Arašídy jemně umelte a z uvedených surovin zpracujte těsto, pak nechte v lednici odpočinout. Poté vyválejte plát malinko hrubší než bývá na linecké a vykrajujte tvary. Rozložte na pečicí papír a pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C dorůžova. Po dvou slepujte rybízovou nebo malinovou marmeládou. Vrch potřete čokoládou a zdobte podle uvážení – půlkou mandle, půlkou arašídového oříšku, barevným posypem, čokoládovou rýží…

  • 7.

    NADÝCHANÉ PODVODNICE

    Toto cukroví má naopak tradici velmi dlouhou a dělávaly ho už naše babičky. Je křehké, nadýchané a potřebuje trochu uležet, takže s jeho pečením můžete začít hned.

     

    POTŘEBUJETE: 􀂒 sůl 􀂒 400 g hladké mouky 􀂒 6 lžic mléka 􀂒 2 g droždí 􀂒 300 g tuku 􀂒 cukr na obalování (směs moučkového a vanilkového)

     

    POSTUP: Droždí nechte vzejít ve vlažném mléce. Kvásek přidejte k mouce a tuku na vál, pak vypracujte těsto, to pak uválejte do koule. Vzniklou kouli ponořte do hrnce se studenou vodou a nechte kynout nejméně hodinu. Poté těsto usušte, vyválejte a vykrajuje různé tvary. Pečte troubě na 170 °C dorůžova. Upečené obalujte ve vanilkovém cukru.

  • 8.

    BURIZONOVÉ KULIČKY

    Jsou hned hotové a s přípravou mohou pomoci i děti.

     

    POTŘEBUJETE: 􀂒 150 g cukru krupice 􀂒 ½ salka 􀂒 125 g másla 􀂒 1 sáček neslazených burizonů

     

    POSTUP: Cukr nasypte na pánev s troškou vody a vyrobte karamel. Pak přidejte po kouscích máslo a salko. Míchejte, dokud se hmota nespojí, nakonec přidejte burizony. Hotovou hmotu tvarujte do kuliček a pokládejte do papírových košíčků.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční cukroví: Kynutá podvodnice obalená v cukru videohub

    Fotogalerie
    9 fotografií

     

     

Dnešní horoskopy