Skutečně levné recepty na cukroví: 7 druhů, které vás na Vánoce nezruinují!
-
České Vánoce se bez cukroví a plného stolu téměř neobejdou, ale co dělat, když máte hluboko do kapsy, nebo až příliš stolovníků, kteří spasou, na co přijdou? Vyzkoušejte recepty na cukroví, které je lahodné a přitom levné.
- 1.
VINNÉ SLADKÉ ČI SLANÉ
Pochutnáte si na něm naslano i nasladko.
POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky 250 g tuku (máslo nebo hera) 5 lžic bílého vína.
Na sladkou variantu: moučkový cukr
Na slanou variantu: kmín mletá paprika sůl
POSTUP: Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 170 °C. Z mouky, tuku a vína v míse zpracujte těsto, pak ho rozválejte, a formičkou vykrajujte různé tvary. Pokud zvolíte slanou variantu, posypete cukroví kmínem, paprikou nebo solí. Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova asi 10 – 15 minut. Pro sladkou variantu ještě horké cukroví obalte v cukru.
- 2.
VÁNOČKA
Královna vánočního stolu se dá pořídit i lacino.
Potřebujete na těsto: 450 g polohrubé mouky 100 g hery 100 g moučkového cukru 125 ml mléka 1 vejce 20 g droždí sůl 1 lžičku citronové kůry, dále rozšlehané vejce na potření před pečením, moučkový cukr na posypání upečené vánočky
POSTUP: Z droždí nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji se solí, cukrem a citronovou kůrou, doprostřed udělejte důlek, vložte do něj vejce, přidejte kvásek, rozpuštěnou heru a postupně přimíchávejte vlažné mléko. Vypracujte tužší těsto a nechte vykynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál a znovu propracuje. Těsto pak rozdělte na 9 částí, ze kterých vyválejte válečky, upleťte vánočku (4 – 3 – 2), přeneste ji plech vyložený papírem na pečení a nechte ještě chvíli kynout.
Potom vánočku potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut, potom teplotu zmírněte na 150 °C a ještě asi 30 minut dopékejte. Ke konci přikryjte vánočku alobalem, aby povrch příliš neztmavnul. Po upečení posypte ještě teplou vánočku moučkovým cukrem.
- 3.
KOKOSOVÉ PLACKY
To nejjednodušší a stále populární cukroví, které je opravdu za babku.
POTŘEBUJETE: 2 vejce 150 g moučkového cukru 200 g strouhaného kokosu
POSTUP: Vše smíchejte a tvořte na plech malé hromádky nebo v prstech vytvarujte špičky. Pečte při nižší teplotě do zrůžovění.
- 4.
SNĚHOVÉ PUSINKY
Efektní a levné cukroví, ve kterém spotřebujete zbylé bílky. I když se příprava může zdát náročná, s elektrickým šlehačem ji zvládnete bez problému.
POTŘEBUJETE: bílky (asi ze 3 středních vajec, ale lépe je bílky zvážit) g cukr krupici 225 g
POSTUP: Oddělte bílky a vložte je do velké, zcela čisté (odmaštěné) mísy s krupicovým cukrem. Mísu postavte na kastrol s mírně vroucí vodou a vařečkou směs promíchávejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí a směs bude na dotek teplá. Pak směs elektrickými metlami šlehejte asi 15 minut, až získáte tuhý, lesklý sníh se špičkami, které se neohýbají. Troubu mezitím předehřejte na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem.
Ze sněhu například nabírejte dezertní lžičkou kousky a pomocí druhé tvarujte jakési nočky, které klaďte na plechy. Můžete také směs stříkat na plech pomocí cukrářského sáčku. Pusinky pečte 15 minut (bez otvírání trouby), pak troubu vypněte a pusinky v ní nechte přes noc vychladnout.
- 5.
SNĚHOVÉ ROHLÍČKY
Tohle cukroví vyžaduje hlavně váš čas a trpělivost.
POTŘEBUJETE 4 bílky 280 g cukru
Na obalení: 100 g mletých vlašských ořechů 100 g najemno nasekaných lískových oříšků.
POSTUP: Nad parou ušlehejte bílky s cukrem jako na pusinky. Smíchejte nasekané a pomleté oříšky, nejlépe v mělké misce. Hotový, vychladlý sníh dejte do zdobičky a stříkejte rohlíčky do připravených ořechů. Pak rohlíček posypte ořechy i shora, opatrně přendejte na vymaštěný plech, a sušte v troubě na 150 °C, dokud nejsou rohlíčky narůžovělé.
- 6.
ARAŠÍDOVÉ ČTVEREČKY
Nepatří sice mezi tradiční cukroví, ale arašídová chuť se v poslední době dostává do módy a tohle cukroví, které vás rozhodně nezruinuje, získává stále větší oblibu.
POTŘEBUJETE 25 g nesolených arašídů 125 g moučkového cukru 125 g hladké mouky 1 žloutek 125 g másla
POSTUP: Arašídy jemně umelte a z uvedených surovin zpracujte těsto, pak nechte v lednici odpočinout. Poté vyválejte plát malinko hrubší než bývá na linecké a vykrajujte tvary. Rozložte na pečicí papír a pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C dorůžova. Po dvou slepujte rybízovou nebo malinovou marmeládou. Vrch potřete čokoládou a zdobte podle uvážení – půlkou mandle, půlkou arašídového oříšku, barevným posypem, čokoládovou rýží…
- 7.
NADÝCHANÉ PODVODNICE
Toto cukroví má naopak tradici velmi dlouhou a dělávaly ho už naše babičky. Je křehké, nadýchané a potřebuje trochu uležet, takže s jeho pečením můžete začít hned.
POTŘEBUJETE: sůl 400 g hladké mouky 6 lžic mléka 2 g droždí 300 g tuku cukr na obalování (směs moučkového a vanilkového)
POSTUP: Droždí nechte vzejít ve vlažném mléce. Kvásek přidejte k mouce a tuku na vál, pak vypracujte těsto, to pak uválejte do koule. Vzniklou kouli ponořte do hrnce se studenou vodou a nechte kynout nejméně hodinu. Poté těsto usušte, vyválejte a vykrajuje různé tvary. Pečte troubě na 170 °C dorůžova. Upečené obalujte ve vanilkovém cukru.
- 8.
BURIZONOVÉ KULIČKY
Jsou hned hotové a s přípravou mohou pomoci i děti.
POTŘEBUJETE: 150 g cukru krupice ½ salka 125 g másla 1 sáček neslazených burizonů
POSTUP: Cukr nasypte na pánev s troškou vody a vyrobte karamel. Pak přidejte po kouscích máslo a salko. Míchejte, dokud se hmota nespojí, nakonec přidejte burizony. Hotovou hmotu tvarujte do kuliček a pokládejte do papírových košíčků.
VideoVideo se připravuje ...Vánoční cukroví: Kynutá podvodnice obalená v cukru videohub