Potřebujete na 90-120 ks: 280 g hladké mouky, 100 g mletých neloupaných mandlí, 70 g moučkového cukru, 210 g másla, 1 lžíce vanilkového cukru, 2 lžíce rumu.
Na obalení: moučkový a vanilkový cukr.
Postup: Mouku a moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte mleté mandle, vanilkový cukr, máslo i rum a vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a dejte na několik hodin odležet do lednice.
Vychlazené těsto si rozdělte na 6 stejných dílů, z každého vyválejte váleček a rozkrájejte ho na 15-20 kousků (podle toho, jak velké je chcete). Každý kousek vytvarujte do rohlíčku a klaďte v menších rozestupech na plech vyložený papírem nebo podložkou.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní) asi 10 minut, až lehce zrůžoví.
Rohlíčky nechte zchladnout, pak obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Skladujte v uzavřené krabici a nechte alespoň týden rozležet.
TIP – Vanilkový cukr si můžete vyrobit i doma. Stačí společně rozmixovat jeden celý vanilkový lusk nakrájený na kousky a 100-150 g krupicového cukru. Další recepty najdete na Instagramu Míši Landové.
Připlatíme si za štědrovečerní tabuli? A žhavé fotky hvězdy Stardance Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters