Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Štědrý den se blíží: Rozvrhněte si vánoční přípravy den po dni

/
  • Sváteční čas je za rohem a vy stále nemáte nic hotovo? Žádný strach! Sledujte náš podrobný návod krok za krokem, den po dni, abyste byli na Vánoce připraveni tak, jak se patří.
    Aktualizováno - 27. listopadu 2023 ● 13:15
    24. listopadu 2023 ● 05:00

    Věřte, nebo ne, ale přesně za měsíc je tady Štědrý den!  A to znamená jediné! Nákup dárků a jejich balení, pečení cukroví, úklid domácnosti, výběr stromečku a kapra, plánování slavnostní večeře a mnoho mnoho dalšího...Na nic nezapomenout, o všem mít přehled...Jak vše zařídit v klidu a bez zbytečné paniky? 

  • 1.

    24. 11.

    Sváteční čas je za rohem a vy stále nemáte nic hotovo? Žádný strach! Sledujte náš podrobný návod krok za krokem, den po dni, abyste byli na Vánoce připraveni tak, jak se patří. A už DNES se nezapomeňte podívat na náš test vaječných likérů! Najdete ho v deníku Blesk a na Blesk.cz.

  • 2.

    25. 11.

    Sedněte si s tužkou a papírem a začněte přemýšlet nad tím, co koupit svým blízkým. A pamatujte, nemusí to být drahé!  Dárky nakupte klidně přes internet z pohodlí domova.

  • 3.

    26. 11.

    Kupte si adventní věnec nebo si ho vyrobte sami! Připravte se na Vánoce stylově! Letos dominují moderní a netradiční barvy svíček. Namísto klasických červených a zlatých svíček vyberte odstíny zelené a různé variace modré barvy.

    Video
    Video se připravuje ...

    Adventní věnec z přírodních materiálů Videoredakce ženských titulů

  • 4.

    27. 11.

    Přemýšlejte nad tím, jaké cukroví letos upečete. Vezměte si recepty, propočítejte suroviny a raději si nakupte něco navíc – strýček Příhoda by mohl mít větší chuť než vy očekáváte!

  • 5.

    28. 11.

    Pečení začněte po práci tradičními perníčky. Abyste si na nich nevylámali zuby, měli byste ideálně v tomto týdnu už zadělat těsto. Doporučuje se ho nechat odležet dva dny v lednici. Napečené perníčky vyskládejte do krabice, přidejte k nim přepůlené jablko a uložte do chladné, vlhčí místnosti (např. sklep, komora, balkon).

  • 6.

    29. 11.

    Prozkoumejte letáky obchodů a najděte, kde se skrývají nejlevnější suroviny na cukroví. Vaše peněženka vám poděkuje, a vy si užijete Vánoce bez pocitu finanční zkázy.

  • 7.

    30. 11.

    Naplánujte si zimní dovolenou, abyste si vánoční svátky vychutnali v klidu. Nakupte také sladkosti a ovoce do Mikulášského balíčku. V mnoha obchodech narazíte na slevy a akční nabídky. Snažte se vybírat dobroty z kvalitní čokolády, kterou tvoří hlavně kakaové máslo a ne rostlinné tuky. A pozor dejte i při výběru sušenek.

  • 8.

    1. 12.

    Rozdejte adventní kalendáře, ať dětem čekání na vytouženého Ježíška rychleji ubíhá.  A možná bude stát za to naplánovat výlet na vánoční trhy do zahraničí. 

  • 9.

    2. 12.

    Vydejte se na návštěvu vánočních trhů. Na pražském Staroměstském náměstí právě dnes startují. Otevřeno je od 10 do 22 hodin. Užijte si vůni svařáku, medoviny a trdelníků. A nezapomeňte si koupit i nějaký ten dárek! Trhy tady můžete navštívit až do 6. ledna 2024. Jen musíte počítat s tím, že ani letos nejde o levnou kratochvíli.

  • 10.

    3. 12.

    Zapalte první svíci na adventním věnci a pusťte se do pečení. Začněte cukrovím, které se potřebuje rozležet, jako jsou  zázvorky, kokosky a další.

  • 11.

    4. 12.

    Svátek mají Barbory, a tak je čas na krásný tradiční zvyk. Utrhněte třešňovou větvičku a dejte jí do vody. Pokud do Štědrého dne svobodné dívce vykvete, do roka se vdá. 

  • 12.

    5. 12.

    Předpokládáme, že dnes o svých dětech ani nebudete vědět. Od rána budou jako pěny. A není divu! Večer bude chodit Mikuláš s čertem a andělem. S těmi vám mohou vypomoci třeba kamarádi. 

    Video
    Video se připravuje ...

    Blíží se Mikuláš. Víte, kde se tato tradice vzala? Videohub

  • 13.

    6. 12.

    Nakupte vánoční papír, celofán, pentle, mašle a další ozdobné propriety. Chcete přece, aby zabalené dárky okouzlily už na první pohled! 

  • 14.

    7. 12.

    V mrazivém počasí nezapomínejte ani na ptáčky. Vyrobte si malé krmítko chráněné před sněhem a umístěte ho na parapet. Přikrmujte semínky a kochejte se pohledem na malé strávníky. 

  • 15.

    8. 12. 

    Pokud se vám letos nechce chystat doma bramborový salát, kupte si deník Blesk nebo mrknětě na Blesk.cz, kde najdete test brambových salátů. Hned poznáte, který si bez obav můžete koupit a kterému výrobku se raději vyhnout.

  • 16.

    9. 12.

    Je sice ještě čas, ale přesto. Zkontrolujte, v jakém stavu jsou žárovičky na stromeček. Fungují všechny, jak mají? Bylo by špatné zjistit až těsně před slavnostním večerem, že nesvítí.

  • 17.

    10. 12.

    Druhá adventní neděle! Zapalte druhou svíci na adventním věnci a užijte si klidný den s rodinou.

    Video
    Video se připravuje ...

     Blesk

  • 18.

    11. 12.

    Udělejte dobrý skutek! Vyberte si některou z dobročinných organizací a pošlete nějakou korunu. Pomoci můžete opuštěným dětem, zvířatům v útulcích nebo třeba lidem bez domova. 

  • 19.

    12. 12.

    Dopřejte si odpočinek u dobré kávy a pečlivě prostudujte televizní program. Naplánujte si, které filmy a pohádky o svátcích určitě musíte vidět.

  • 20.

    13. 12.

    Pošlete vánoční pohlednice vzdáleným příbuzným a přátelům. Budete mít jistotu, že do Vánoc stihnou dojít a nikdo nepřijde zkrátka.

  • 21.

    14. 12.

    Až půjdou děti spát, vytáhněte z tajných skrýší dárky a pečlivě a nápaditě je zabalte. I maličkost udělá dojem, pokud je krásně zabalená.

  • 22.

    15. 12.

    Vyrazte na skleničku s kolegy z práce nebo s kamarády. Třeba načerpáte zajímavou inspiraci, jak ještě vaše Vánoce vylepšit. Ale pozor, abyste to nepřehnali s alkoholem. Zítra toho musíte hodně stihnout.

  • 23.

    16. 12.

    Vyhlašujeme generální úklid! Zapojte do něj celou rodinu. Je potřeba vysmejčit i ty kouty, na které během roku zapomínáme. Umyjte okna a vyperte záclony. Byt bude krásně vonět.

    Video
    Video se připravuje ...

    Blesk Podcast: Když muži uklízí, ženy to uspokojí. Duo Docentky promluvily o feminismu Jiří Marek, Lukáš Červený

  • 24.

    17. 12.

    Třetí adventní neděle! Vydejte se na rodinnou procházku, na výstavu betlémů nebo vánočních ozdob. A zapalte další svíci.

  • 25.

    18. 12.

    Vydejte se po práci pro vánoční stromeček. Vybírejte dobře, aby vydržel co nejdéle zelený a svěží. Uskladněte ho na balkóně, kde bude mít správné klima. V módě jsou také stromečky v květináči. Jsou dražší, ale zaručeně vydrží klidně až do Hromnic.

  • 26.

    19.12.

    Kupte si vánočního kapra. Jeho výběr nenechávejte na poslední chvíli, aby macci nebyli probraní. Pokud nemáte rádi domácí zabíjačky, nechte si ho zabít a naporcovat přímo u prodejce.

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční krajové speciality a odlišnosti v gastronomii Videohub

  • 27.

    20. 12.

    Teď je na řadě výroba nepečeného cukroví. Do práce povolejte i své děti, bude je to bavit! Vyzkoušejte kokosové nebo čokoládové kuličky, dobroty z marcipánu nebo oříšků. Jen pozor, aby malí pomocníci spíše neujídali, než pekli!

  • 28.

    21. 12.

    Pokud vám ještě nějaký ten dárek chybí, skočte třeba místo obědové pauzy do svého oblíbeného obchodu. Určitě uspějete.

  • 29.

    22. 12.

    Douklízejte, nažehlete ubrusy, zkontrolujte, zda jsou všechny dárky zabalené a mají visačku se jménem svého budoucího majitele. Večer se odměňte voňavým svařákem a pěkným filmem.

  • 30.

    23. 12.

    Přípravy vrcholí. Udělejte ten nejlepší bramborový salát na světě, aby byl do podávání správně uleželý. Partner může nazdobit stromeček. Na Štědrý den si díky tomu užijete více klidu. 

  • 31.

    24. 12.

    Tak a dočkali jsme se! Dnes je Štědrý den a také čtvrtá adventní neděle! Zapalte svíci a relaxujte. Kapra by pro jednou mohl obalit a usmažit manžel. Třeba až se společně vrátíte z procházky do přírody.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak se historicky vyvíjely Vánoce na území České republiky Videohub

    Fotogalerie
    79 fotografií

Dnešní horoskopy