Už tuto sobotu zaplesá srdce nejen milovníků nejkrásnějších svátků v roce. Spolek českých betlemářů spolu s Národní knihovnou ČR, otevírají výstavu betlémů v budově Klementina.

„Navazuje na Jubilejní výstavu z roku 1923, která se rovněž konala tady. Návštěvníci tu uvidí výběr děl nejlepších současných českých betlémářů,“ řekl Blesku předseda spolku Vladimír Glaser. Tvůrců se tu sešla třicítka, z Prahy, Olomouce, Děčína Českých Budějovic a řady dalších míst.

Exponáty představují betlemáře ze všech regionů. A také široký sortiment materiálů a technologií výroby,“ uvedl Glaser. Mezi skvosty připomínajícími narození Ježíška tak lidé najdou křehké kousky, robustní, ale i voňavé, drobné i velké. Klidně mohou sloužit i jako inspirace pro vaše vlastní vánoční tvoření.

Golem u jesliček

Každý tvůrce narození Ježíška pojal po svém, nejvýraznější je vyřezávaný mechanický betlém o šířce tří metrů zasazený do roku 1906 a na pražskou Kampu. Darovníci sem připlouvají po Vltavě jako legendární voraři.

„Mezi darovníky pak lidé mohou objevit i osobnosti té doby,“ prozradil Glaser. Pozornému oku neunikne třeba Golem doprovázený Rabim Löwem. Dílo doplněné o dobový výhled na Malou Stranu v pozadí tvořilo přes 30 výtvarníků.

Na jednom z vystavených betlémů lze dobře rozeznat bájného rabbi Löwa a jeho Golema.
Autor: Ivan D. Hladík

Klementinum betlémářské

Co mají společného Klementinum a betlémy? Právě tady se už roku 1562 mohli lidé těšit vůbec prvním postaveným na našem území. Pro další konání se organizátoři inspirovali rokem 1223, kdy sv. František netradičně oslavil Narození Páně v lese u města Greccio ve Střední Itálii, sehrál narození Spasitele v jeskyni – a postavil první jesličky. „K nám se výstava vrátila roku 1923 a letos. Po jejím skončení začneme připravovat tu, jíž budou lidé obdivovat v roce 2123,“ doplnil Vladimír Glaser.

Co, kde, kdy, za kolik

Jubilejní výstava betlémů v Klementinu

Kde: Mariánské náměstí 5, Praha 1
Kdy: Do 7. ledna 2024 denně vyjma 24. a 25. prosince 2023, 10:00 až 18:00.
Za kolik: Základní vstupné 120 Kč, snížené pro děti od tří do 15 let 60 Kč, zdarma děti do tří let a ZTP.

Video
Video se připravuje ...

Vyhlášený perníčkový betlém je jaždoročně k vidění v kostele sv. Matěje na Babě. (2017) David Zima

Fotogalerie
92 fotografií