Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Barvami probouzela dětský svět fantazie: 100 let od narození Heleny Zmatlíkové (†81)

Autor: Ivan D. Hladík - 
18. listopadu 2023
11:13

Možná si na první dobrou její tvář s jménem nespojíme, ale obrázky, jimiž zdobila desítky příběhů, zůstávají v naší paměti od dětství. Pod rukama malířky a ilustrátorky Heleny Zmatlíkové (†81) ožilo na 250 knížek včetně Honzíkovy cesty. Sto let od jejího narození nyní připomíná výstava.

Čtyřikrát získala cenu za nejkrásnější knihu roku, řadu dalších pak za ilustrace, jenž dnešní mámy, táty, i prarodiče provázely dětstvím. Helena Zmatlíková (†81) tvořila obrázky pro Pinocchiova dobrodružství Carla Collodiho (1826–1890), Děti z Bullerbynu od Astrid Lindgrenové (1907–2002), hned několikrát spolupracovala s autorem Putování za švestkovou vůní Ludvíkem Aškenazym (1921–1986) či klasiky dětské literatury Bohumilem Říhou (1907–1987) a Eduardem Petiškou (1924–1987). Autorů bylo mnoho, ilustrátorka se s nimi ale takřka nestýkala. „Nechtěla jsem si kazit představu o nich,“ říkala.

Z obrázků umělkyně poznali legendární Honzíkovu cestu i děti v Japonsku a řadě dalších zemí. Z obrázků umělkyně poznali legendární Honzíkovu cestu i děti v Japonsku a řadě dalších zemí. | Blesk – Karel Kopáč

Obrázků vytvořila nepočítaně, část zemi reprezentovala v expozici Československého pavilonu na EXPU 1958. Více než 100 jich nyní představuje Chvalský zámek na výstavě Helena Zmatlíková dětem - 100 let. „Nikdy nemůže knížku zkazit. Vždycky jí dá srdce a křídla,“ uvádí ji slovy Františka Nepila (1929–1995) organizátoři spolu se synem výtvarnice Ivanem Zmatlíkem (79), který stále knihy s dílem maminky vydává. Výstava je doplněná programem pro návštěvníky všeho věku, ti se tak mohou skrze kouzelné obrázky znovu vrátit do časů, kdy rádi věřili na pohádky.

Lyže a divadlo? Barvičky!

Zmatlíková přišla na svět coby Wehrbergerová na podzim 1923 do pražské sportovně založené rodiny. Její rodiče byli dokonce mezi prvními lyžaři v zemi! Byť mladá Helena studovala výtvarné umění a kreslila od dětství, vyzkoušela si i profesi švadleny, zahrála si ve třech filmech, mohla být herečkou, ale i lyžařskou instruktorkou. Naštěstí ale zůstala u barev a obrázků, díky nimž se stala nesmrtelnou.

Tvořila do poslední chvíle

„Pokaždé, když je dodělám, nezdají se mi, časem si na ně ale zvyknu. Mám je ráda všechny,“ říkala Zmatlíková o knížkách, které díky ní ožívaly. Neměla ráda, když se o jejích obrázcích říkalo, že jsou roztomilé. Tvořila je takřka do posledního dechu, i za pomocí lupy, když ve stáří měla problém se zrakem. Pracovat začala v ateliéru Melantrich, mnoho let ale profesně prožila pod nakladatelstvím Albatros jako jeho kmenová ilustrátorka. Helena Zmatlíková zemřela 4. dubna 2005.

Mezi nejznámějšími knihami, které díky Zmatlíkové známe, jsou Děti z Bullerbynu o partě šesti prcků ze švédského venkova. Mezi nejznámějšími knihami, které díky Zmatlíkové známe, jsou Děti z Bullerbynu o partě šesti prcků ze švédského venkova. | Albatros Media

Co, kde, kdy, za kolik

Helena Zmatlíková dětem / 100 let • Chvalský zámek, Na Chvalské tvrzi 857, Praha 9 • Kdy: Od 18. 11. 2023 do 12. 5. 2024, denně od 9:00 do 18:00 hodin včetně státních svátků. • Za kolik: Základní vstupné 120 Kč, děti, studenti, a senioři 75 Kč, rodinné 300 Kč, zdarma děti do tří let, průvodci ZTP/P.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi