Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zapomenutý příběh českého sochaře: V kuchyni Franty Bělského (†79) to roztáčela královna matka!

Autor: Ivan D. Hladík - 
6. září 2023
05:00

Celý svět si v pátek 8. září připomene jedno z nejsmutnějších výročí Velké Británie, skon Elizabeth Alexandry Mary Windsor, tedy Alžběty II. (†96). Nejen obdivovaná vladařka přitom kdysi seděla modelem původem českému umělci Františkovi Bělskému (†79).

Ruce brněnského rodáka Franty Bělského, jak si sochař nechával říkat, tváře členů britské královské rodiny přetavovaly do portrétů, jimiž zastavoval čas. „Stávám se spojkou mezi světem smrtelníků a lidmi, kteří musí hrát roli nadlidskou,“ řekl československé redakci BBC v roce 1985. Do Londýna prchal dvakrát. Poprvé roku 1939 kvůli židovskému původu, podruhé v březnu 1948 před komunisty. V Británii pak v 60. letech jako první z Windsorů portrétoval královnu matku, Elizabeth Bowes-Lyon (†101) v době, kdy mohla do jeho ateliéru přijet sama autem.

„A s jeho ženou tančila v kuchyni jen v punčochách na písně Edith Piaf,“ připomněla Zdenka Křikavová z Arga, vydavatele knihy Bohumila Vostala (43) Portrétoval anglickou královnu. Dalšími pak byli princ Andrew (63), princ Philip (†99), sama královna Alžběta II. (†96) a roku 1985 tehdy tříletý princ William (41). „Jsem Franta Bělský, sochař, narozením Čech, adoptovaný Británií a aspirující na to stát se občanem světa,“ říkal umělec, jehož polozapomenutý, ale fascinující osud napomohl dobrému jménu naší země v zámoří.

Bělský ve svém londýnském ateliéru předtím, než portrétoval Alžbětu II.. Bělský ve svém londýnském ateliéru předtím, než portrétoval Alžbětu II.. | Argo, Franta Belsky Estate, Henry Moore Institute Archive

Nedostižná osobnost i šotek

„Má humor jako šotek a je s ní vždycky zábava,“ říkal Bělský o Alžbětě II., milované vladařce, jejíž význam pro celý svět, je nezpochybnitelný. Narodila se 21. dubna 1926, korunována byla 2. června 1953, po smrti svého otce krále Jiřího V. (†56). V čele vlády Spojeného království a Commonwealthu stála přes 70 let, byla tak jedním z nejdéle vládnoucích panovníků v dějinách světa. Mnohokrát dokázala oddanost veřejné službě i význam nezištnosti a obětavosti. Během jejího života se odehrála řada zlomových událostí, ne vždy ve prospěch monarchie, přesto pro ni našla místo i v moderním světě. Odkaz Alžběty II. přesáhl rámec její vlády v mnoha ohledech. Její smrt oznámil Buckinghamský palác loni 8. září v 19:30 hodin.

„Má humor jako šotek a je s ní vždycky zábava,“ říkal Bělský o Alžbětě II., milované vladařce, jejíž význam pro celý svět, je nezpochybnitelný. „Má humor jako šotek a je s ní vždycky zábava,“ říkal Bělský o Alžbětě II., milované vladařce, jejíž význam pro celý svět, je nezpochybnitelný. | Royal Family

Král milující Česko

Přesně před 123 dny, 6. května, proběhla korunovace Karla III. (74), někdejšího prince Charlese. Muž, jehož jméno je spojeno s více než 400 charitativními organizacemi, je nejstarším nastupujícím britským monarchou. Milovník umění i sportu třikrát navštívil Česko, předtím též dvakrát Československo. Poprvé tu byl mezi 6. až 10. květnem 1991, ještě s tehdejší chotí, princeznou Dianou (†36). Naposledy v březnu 2010 již s novou manželkou, Camillou (76), kdy navštívil třeba i Hostětín na Uherskohradišťsku. O naší zemi se vyjádřil, že je do ní „beznadějně zamilovaný“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi