Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Muzeum Bylo nebylo otevřely kamarádky s partou nadšenců. „I když nevíme jak,“ říkají

Autor: Ivan D. Hladík - 
7. září 2023
05:00

Když v aukci objevili staré třídní knihy z bývalé školy středočeského Vepřku, chtěli jim místní dát důstojné místo a nový význam. Z nadšení vzniklo malebné muzeum Bylo nebylo, od sousedů nejen pro sousedy. Připomíná slavné obyvatele i časy našich předků. A těší každého, kdo sem zavítá.

Třídní knihy z let 1925 až 1935 nezůstaly dlouho osaměle v polici. Jak Blesku prozradila hlavní iniciátorka projektu Bohdana Tobiášková (47), do shromažďování dalších exponátů a vzpomínek se pustili místní nadšenci pro historii žijící v obci Nová Ves na Mělnicku. Ta se skládá z pěti částí, Nová Ves, Miřejovice, Nové a Staré Ouholice, a především Vepřek, v jehož Satranově mlýně, chráněné památce založené už ve 14. století, také spolek Bylo nebylo našel pro sbírku místo. „Děláme muzeum, i když nevíme, jak se dělá,“ přiznává Tobiášková i její kamarádka a majitelka mlýna Pavlína Linzerová (51), že se do realizace nápadu pustily bez nejmenších zkušeností. Dál neúnavně doplňují výstavní prostory kousky, které doma objevují a přinášejí sousedé i přespolní.

Muzeum Bylo nebylo v Satranově mlýně ve Vepřku na Mělnicku je plné nostalgie, skrytých překvapení a sálá z něj nadšení pro jeho realizaci. Muzeum Bylo nebylo v Satranově mlýně ve Vepřku na Mělnicku je plné nostalgie, skrytých překvapení a sálá z něj nadšení pro jeho realizaci. | Blesk – I. D. Hladík

„Chceme ukázat bohatou historii naší obce, zachovat předměty i vzpomínky místních pro budoucí generace. A jak při slavnostním otevření řekl pan starosta: Obec, která má mít budoucnost, musí mít úctu ke svým předkům a pečovat o tradice,“ uvedla Tobiášková. K dnešku do expozice našly cestu stovky předmětů z půd okolních domů, stodol i pozůstalostí. „Ať jsou to zemědělské stroje, nářadí, vybavení staročeské světničky, školní sešity ještě z let 1890 až 1900 a podobně.“

Nejmenšími jsou potravinové lístky z 2. světové války, naopak největší Walterův letecký motor či zemědělské stroje. Nejvzácnější část tvoří místní historické písemnosti a fotografie, nejvíce pamatují více než 500 let staré části zvonů z vepřecké zvonice. „Příběhů za nimi je spousta, zveme čtenáře, ať si je k nám přijedou poslechnout!“ dodává Tobiášková.

Slavní sousedé

Muzeum připomíná milníky obce, ale nezapomíná ani na slavné sousedy, které dodnes obdivuje celý svět. Například rodáka, průmyslníka Josefa Waltera (1873–1950), průkopníka československého motorismu a zakladatele stejnojmenné továrny. „Letos v prosinci to bude 150 let od jeho narození,“ zmiňuje Tobiášková s tím, že k výročím zde připravují tématické výstavy. Také ale odkazují na skladatele Antonína Dvořáka (1841–1904) z nedaleké Nelahozevsi, který tu poprvé veřejně koncertoval.

Muzeum Bylo nebylo v Satranově mlýně ve Vepřku na Mělnicku je plné nostalgie, skrytých překvapení a sálá z něj nadšení pro jeho realizaci. Muzeum Bylo nebylo v Satranově mlýně ve Vepřku na Mělnicku je plné nostalgie, skrytých překvapení a sálá z něj nadšení pro jeho realizaci. | Blesk – I. D. Hladík

Zapojili se všichni

Muzeum je práce takřka na plný úvazek. „Od září nabízíme program pro školy, školky. Dvakrát za rok se konají v areálu velké akce – Letní slavnost ve mlýně a Advent ve mlýně, obě s bohatým programem. Muzeum teď bude jejich součástí,“ odhaluje Tobiášková. Do práce s nabídkou muzea se zapojil i její syn Oliver (14), chopil se vojenské části. „Zajímá se o válečnou historii 1. a 2. světové války, to ho přivedlo k bunkrům, jejichž pásmo vedlo přes naši obec. Shání dobové předměty, stará se o expozici,“ prozradila jeho maminka.

Co, kde, kdy, za kolik

Muzeum Bylo nebylo • Satranův mlýn, Vepřek 19, Nová Ves • Kdy: 17. 9. 10 až 14 hod., 21. 10., 18. 11. a 16. 12. 2023 14 až 18 hod., nebo dle domluvy. • Vstupné dobrovolné. • mlyn-veprek.cz

Mirka Nová ( 29. února 2024 14:17 )

Jejich odvaha a vášeň pro umění mě opravdu inspiruje. Ačkoliv nevím, jak se jim to podařilo, jejich odhodlání a týmová práce jsou obdivuhodné. Já nejsem podnikavý typ, ale ráda se věnuji túrám a běháním na maratonech. Proto jsem si nedávno pořídila nové trekové boty na internetových stránkách http­s://ww­w.pr­otre­k.cz­/tre­kove-boty/ a musím říct, že v nich jsou moje nohy jako v bavlnce.

Zobrazit celou diskusi