Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zločin od britské superstar z první řady: Pavučinu splétá Agatha Christie

Autor: Ivan D. Hladík - 
11. září 2023
05:00

Vstupte do venkovského sídla, kam vás Clarissa Hailsham-Brownová zve k vyprávění a... také k vraždě! Ke zločinu z pera Agathy Christie, k audioknižní verzi jedné z jejích divadelních her, která vás zabaví a potěší. Odhalíte vraha dřív, než aktéři příběhu?

Clarissa Hilsham-Brownová miluje zábavu, legrácky a taky vzrušující představy. Co kdyby se například jednoho dne vzbudila a našla v domě mrtvolu? Jenže sny se občas plní… a tak jednoho deštivého březnového odpoledne v salonu svého venkovského sídla skutečně objeví bezduché tělo. Ovšem v tu nejnevhodnější dobu – právě sem míří Clarissin manžel, pracovník ministerstva zahraničí, s významným politikem. Hrozí skandál a Clarisse nezbývá než mrtvolu co nejdřív odstranit. Navíc to vypadá, že vraždil někdo, kdo je Clarisse obzvlášť blízký a milý. Co teď? Ještě že se Clarisse podaří přemluvit tři přítomné hosty, aby jí s tímhle „problémem“ pomohli. Vzápětí se však ohlásí policie. A ukryté tělo záhy mizí…

Pavučina: Clarissa Hilsham-Brownová miluje zábavu, legrácky a taky vzrušující představy. Co kdyby se například jednoho dne vzbudila a našla v domě mrtvolu? Pavučina: Clarissa Hilsham-Brownová miluje zábavu, legrácky a taky vzrušující představy. Co kdyby se například jednoho dne vzbudila a našla v domě mrtvolu? | Blesk – Midjourney AI

Pavučina, detektivní komedie Agathy Christie, byla poprvé uvedena v roce 1954, po veleúspěšných hrách Past na myši a Svědkyně obžaloby (české vydání všech tří najdete v souboru Detektivní hry, Knižní klub, 2012), o téměř 50 let později vytvořil Charles Osborne její novelizaci, určenou všem milovníkům autorčiných napínavých a vtipných příběhů. A nyní přichází Audiotéka s dramatizací, která ze všeho nejvíc připomíná staré dobré (nejlepší) časy rozhlasových her. V režii Daniela Tůmy se rolí chopili Andrea Elsnerová (Clarissa Hailsham-Brownová), Otakar Brousek (Sir Rowland Delahaye), Marek Holý (Inspektor Lord), Jan Nedbal (Jeremy Warrender), Jaromír Meduna (Hugo Birch), Barbora Vágnerová (Pippa Hailsham-Brownová), Lucie Kožinová (Slečna Mildred Peakeová), Aleš Procházka (Henry Hailsham-Brown), Zbyšek Horák (Elgin) a Aleš Bílík (Oliver Costello).

Jako byste sledovali představení Pavučina Agathy Christie z první řady. Bez rušivých elementů, nutnosti navléct velkou večerní a trmácení se do divadla si teď můžete užít vzrušující okamžiky plné tajemství, napětí a dokonalých hereckých výkonů. Takřka na hodinu a půl se spolu s příběhem smíte přenést do půvabného anglického venkovského sídla, kde vás hostitelka se zálibou ve vyprávění příběhů Clarissa Hailsham-Brownová vtáhne do svého světa. Vše pak nabere dramatický spád, když narazí ve svém obývacím pokoji na mrtvolu, čímž se spustí sled událostí, které vás udrží v napětí až do samého konce.

Poslechněte si ukázku příběhu Pavučina:

Video  Pavučina: Clarissa Hilsham-Brownová miluje zábavu, legrácky a taky vzrušující představy. Co kdyby se například jednoho dne vzbudila a našla v domě mrtvolu?  - Blesk – idh, Audiotéka
Video se připravuje ...

Důmyslně zpracovaný scénář Agathy Christie je plný zvratů, které vás udrží v napětí a vy se budete snažit rozplést síť podvodů a motivů, které zahalují postavy. V české verzi se podařilo dát dohromady skvělé hlasové obsazení, které posluchače nemate, vždy víte, která postava je „na scéně“. Každý z herců vnesl do svých rolí ty správné ingredience. Bez nákladné výpravy, kostýmů a dekorací se ponoříte do dobové atmosféry a užijete si autentičnost zážitku. Pavučina příjemně kombinuje napětí a odhalení zcela ve stylu britské královny detektivek. Pavučina ve zpracování Audiotéky přináší ryzí divadelní zážitek, kdekoli zrovna budete.

Hodnocení: 90 %

Agatha Christie

Pavučina

Audioknižní dramatizace detektivní hry • Překlad: Jan Čermák • Účinkují: Andrea Elsnerová, Otakar Brousek ml., Marek Holý, Jan Nedbal, Jaromír Meduna a další • Režie: Daniel Tůma • Délka:1 hodina 27 minut • Vydavatel: Audiotéka, 2023.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi