Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: Jíst, meditovat, milovat po česku v Itálii zkouší Blanka Malá a píše o tom

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, Ivan D. Hladík - 
18. července 2023
06:00

Mysleli jste si, že příběh podobný knize a filmu Jíst, meditovat, milovat, se ve skutečnosti nemůže odehrát? Už vůbec ne po česku a už ale vůbec ne vám? Vyvracíme to v novém dílu Podcastu Blesku, kam za vámi přišla Blanka Malá, autorka knihy Láska ve špičce italské boty, jíž sama prožívá.

Když je vám třiapadesát, jste sice úspěšná rozhlasová moderátorka, ale v osobním životě za sebou máte dva rozvody a ani ve třetím manželství se necítíte šťastná, k dalším životním změnám už příliš odvahy nemáte. I přesto se Blanka jednoho rána probudí, najde v sobě sílu vzdát se pohodlného postu manželky, požádá o rozvod a odjede sama na dovolenou do Kalábrie. Netuší, že jedno přání, které zcela nevinně napsala na lístek v kostelíku v Tropee, se začne den po dni pomalu plnit… Tak láká ke stránkám své knihy Láska ve špičce italské boty její autorka Blanka Malá. Ze slunné Kalábrie na chvíli dorazila do Prahy, aby svůj titul představila a také prozradila, co pro ni znamená v životě láska a jaké je po padesátce sbalit fidlátka a začít někde jinde, něco jiného, něco výjimečného.

Blanka Malá netušila, že jedno přání, které zcela nevinně napsala na lístek v kostelíku v italském Tropee (na snímku), se začne den po dni pomalu plnit… Blanka Malá netušila, že jedno přání, které zcela nevinně napsala na lístek v kostelíku v italském Tropee (na snímku), se začne den po dni pomalu plnit… | Calabria Straordinaria

„Napsala jsem opravdu svůj osobní příběh a chvilku mi trvalo, než jsem byla schopná mluvit o svém soukromí, jít s kůží na trh,“ řekla Blanka Malá v Podcastu Blesku a vrátila se o pět let zpět do doby, kdy jí bylo 53. „Jednoho dne před zrcadlem jsem pochopila, že takhle to dál už nejde a jestli to takhle půjde dál, tak se musím utratit. U prvního veterináře, protože to už prostě nedávám. Ale já jsem to vzala za jiný konec, začala jsem poslouchat svoje srdce, intuici a začala jsem si plnit přání, začala jsem mít ráda sama sebe,“ uvedla, jaký začátek měla její cesta za dobrodružstvím.

Svojí knihou chce Malá pomoci i dalším ženám, které už možná vzdaly jakýkoli pokus žít šťastný a naplněný život podle svých ideálních představ. Podle spisovatelky není nikdy pozdě. „Kdyby ta knížka měla pomoci jedné jediné ženě, aby změnila svůj život, aby našla svoji ženskou sílu, aby našla odvahu odejít z toxického vztahu, tak to stálo za to. Já jsem tu odvahu našla, ale samozřejmě jsem věděla, že jdu do velkého rizika, kdy zůstanu sama bez příjmů, s dospívající dcerou a budu se muset postarat sama o sebe od všeho. A ten boj stál za to,“ nelituje.

Svého současného manžela Augustina, o 17 let mladšího muže, poznala v italské Kalábrii na pláži. „Vztah jsem odmítala, vlastně jakýkoliv kontakt s nějakým mužem, protože to bylo v době, kdy jsem do té Kalábrie odjela srovnat si myšlenky, meditovat, uvědomit si, že to musím vzít za jiný konec. Šanci dostal až další rok, byl trpělivý a počkal si,“ říká Malá s šibalským úsměvem. Co bylo dál, to mohou čtenářky objevovat na stránkách vtipné, upřímné a hřejivé zpovědi Láska ve špičce italské boty. Jaká byla ale praktická stránka velkého kroku? „Můj bratr mi pomáhal selektovat věci. Padesát párů bot jsem rozdala kamarádkám, protože potřebujete ve finále dvoje žabky. Ale takových 30, 40 lodiček se mnou jelo taky, které dodnes jsou v garáži, protože opravdu potřebuju jen ty žabky. To, co k životu potřebujete, se vám vejde do batohu,“ věří Malá.

Blanka Malá přišla představit nejen redaktorovi Blesku (vpravo) svou knižní zpověď v doprovodu muže, který v ní hraje podstatnou roli, svého manžela Augustina (vlevo). Blanka Malá přišla představit nejen redaktorovi Blesku (vpravo) svou knižní zpověď v doprovodu muže, který v ní hraje podstatnou roli, svého manžela Augustina (vlevo). | Blesk – Robert Klejch

Jaký vztah má s rodinou svého manžela? Cestoval s ní do slunné Kalábrie i kožich? Čím ji okouzlila Itálie? Jak důležitá je pro spisovatelku láska, anebo co říká její Augustino na poctivou svíčkovou? Poslechněte si v tomto dílu Podcastu Blesku.

Video  Podcast: Jíst, meditovat, milovat po česku v Itálii zkouší Blanka Malá a píše o tom  - Blesk – I. D. Hladík, T. Chebotareva, J. Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi