Její jméno i podobu zná takřka každý Čech díky knížce Dášeňka čili život štěněte (1933). „Když se to narodilo, bylo to jenom takové bílé nic, do hrsti se to vešlo; ale anžto to mělo pár černých ušisek a vzadu ocásek, uznali jsme, že to je psisko, a protože jsme si přáli mít psí holčičku, dali jsme tomu jméno Dášeňka,“ napsal Karel Čapek v jejím úvodu. S ním jsme objevovali psí zvyky, vychovávali i fotili neposedné stvoření. „Ze vzpomínek Olgy Scheinpflugové i dalších víme, že šlo o velmi živé psisko, které kousalo, trhalo a ničilo skoro vše, na co přišlo,“ popisuje ředitel Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše Zdeněk Vacek.

„Dášo, doma se budeš cítit jen mezi lidmi. S těmi tě pojí něco divnějšího a jemnějšího nežli krev. To něco je důvěra a láska,“ napsal Karel Čapek slečně Dáše na rozloučenou.
Autor: Památník Karla Čapka, Karel Čapek, kolorizace Blesk

Právě tady vymysleli letní prázdninovou výzvu, jejímž cílem je odhalit, kam se vrtl malý černý čumáček psí slečny v dalších letech. „Je až zarážející, jak málo toho víme o životě slavného pejska poté, co opustil domácnost Karla Čapka,“ řekl Vacek. Akce bude na Strži vyhodnocena 23. září, kdy končí letní sezóna. „Do konce prázdnin mohou lidé přinášet informace z pátrání po osudech Dášeňky přímo do Památníku nebo zasílat mailem na pamatnik@capek-strz.cz,“ řekla Blesku za projekt Jana Bryndová. Zapojit se ale mohou úplně všichni!

Dášeňka i u vás doma

I do současných veder, kdy aktivitou nehýříme, připravil Památník pro děti a rodiče vystřihovánky a pracovní listy s motivem Dášeňky a dalších psích kamarádů. „Čapek měl ke zvířatům hezký vztah, v jeho tvorbě se prohánějí i další psi a kočky. Své pohádky si vysloužili také pejsek Voříšek a kočka Jůra,“ uvedl Vacek. Stáhnout si je můžete z webu www.capek-karel-pamatnik.cz, vytisknout, a během chvíle do květináčů přidat obrázky Dášeňky, vyrobit masku foxteriéra, pohyblivé obrázky, tzv. flipbooky, nebo založit čapkovský památník svému pejskovi.

Nejslavnější pejsek české literární historie jménem Dášeňka na obrázku spisovatele Karla Čapka.
Autor: Památník Karla Čapka, Karel Čapek

Do Památníku na výlet

Za Čapkem na Strž můžete vyrazit sami i se svým čtyřnohým parťákem. „Pro ně máme v zahradě Čapkova letního domu instalován pískovcový patník Dášeňky s reliéfy na motivy Čapkových ilustrací,“ říká Vacek. K vidění je toho tady ale víc! Interaktivními kvízy děti provází originální figurka robota, zahradu na léto oživily citáty z děl bratrů Čapkových, modernizována je Naučná stezka Karla Čapka. V zahradě lze shlédnout výstavu Robot: Born in Czechia, known all over the world (Robot: narozen v Čechách, známý po celém světě) připravenou v angličtině při příležitosti loňského předsednictví Česka v Radě EU.

Co, kde, kdy, za kolik

Památník Karla Čapka • Stará Huť u Dobříše 120 a 125 • Do konce října úterý až neděle 9.00 až ⁠⁠12.00 a 12.30 až 17.00. • Za kolik: Běžné vstupné 80,- Kč, rodinné 200,- Kč, zlevněné 40,- Kč (žáci, studenti, senioři nad 65 let), zdarma děti do 6 let, ZTP, ZTP-P, poplatek za fotografování 10,- Kč, lze platit pouze hotově.

Video
Video se připravuje ...

Karel Čapek. Nejslavnější český spisovatel a jeho trpký závěr života. Zemřel však dřív, než pro něj přišlo gestapo Videohub

Fotogalerie
12 fotografií