Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dovolenkáři pozor! Kdy vám může šéf zničit dovolenou?

  • Autor: Radka Růžičková,BLK - 
    12. 7. 2023
    05:00

    Je léto, čas prázdnin a dovolených. Jenže šéf může naše plány pořádně znepříjemnit. Naplánovanou dovolenou může zrušit, určit její termín, nebo nás dokonce z probíhající dovolené odvolat. Není ale všemocný. Mantinely, ve kterých se může pohybovat, mu určuje zákoník práce.

    Zaplatili jste si pobyt u moře, ale šéf vám odmítá v daném termínu dát dovolenou? Je v právu. „Podle zákoníku práce čerpání dovolené určuje zaměstnavatel a nemusí souhlasit s vámi zvoleným termínem. Své rozhodnutí vám navíc nemusí nijak zdůvodňovat,“ potvrzuje právník Roman Moussawi. Zaměstnanec totiž nemá obecně nárok určovat si termín čerpání dovolené sám. Jenže i když se na první pohled zdá, že všechny trumfy má na své straně šéf, přece jen ho omezují určitá pravidla. A o dovolenou vás rozhodně nemůže připravit.

    Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

  • 1.Tohle nadřízený musí!

    • I když může šéf určit termín dovolené, musí dohlédnout na to, aby to bylo v příslušném kalendářním roce. 
    • Při plánování dovolených by měl přihlédnout k oprávněným zájmům zaměstnance. „Měl by například akceptovat požadavek matky nezletilých dětí navštěvujících základní školu čerpat dovolenou v období, kdy mají děti letní prázdniny,“ objasňuje advokát Moussawi.
    • Dovolenou vám nesmí »drobit« a bez vážných důvodů ani převádět do dalšího roku. „Měl by vám ji umožnit vyčerpat v daném roce a snažit se, aby byla co nejvíce vcelku, pokud je to možné,“ vysvětluje advokát Moussawi. Alespoň jedna část nařízené dovolené má činit nejméně dva týdny vcelku. 
    • Informaci o nařízené dovolené a termínu jejího čerpání vám musí šéf dát písemně a minimálně 14 dní předem.
    • Pokud je ve vaší firmě určena tzv. celopodniková dovolená, nesmí podle zákona trvat déle než dva týdny v roce.
  • 2.Rada: Nenechte se nutit

    Šéf vám nemůže nařídit vybírání dovolené po jednotlivých dnech. Může se s vámi zkusit DOMLUVIT, vy s tím ale nemusíte souhlasit. „Pokud mu to neschválíte, tak vám musí dát alespoň dva týdny dovolené v kuse (o tom, kdy na dovolené budete, však rozhoduje on),“ vysvětluje advokát Roman Moussawi.

  • 3.Rada: Počítá se v hodinách, vybírá po dnech

    I když se dovolená počítá v hodinách, vždy by měla být čerpána po celých dnech (tj. po celých směnách). Pokud chcete jen pár hodin, je to výjimečně možné. Musí ale jít minimálně o »půlden«, tedy polovinu pracovní směny.

  • 4.Rada: Schovejte si kopii

    Požádali jste o dovolenou a šéf vám žádost schválil? Aby nedošlo k případným problémům, nechte si hned od šéfa podepsat formulář žádosti o dovolenou s domluveným termínem a kopii si nechte. Můžete ji pak použít v případě, když vám bude chtít šéf naplánovanou a zaplacenou dovolenou zrušit.

  • 5.Kdy pomáhá zákon?

    Existují situace, kdy má šéf smůlu. Svázané ruce má např. u žen, které si chtějí dovolenou vyčerpat bezprostředně po mateřské dovolené. Nemůže ji nařídit ani zaměstnanci, který je v dočasné pracovní neschopnosti, na mateřské nebo rodičovské dovolené, nebo na vojenském cvičení. V případě překážek v práci (např. svatba, úmrtí v rodině nebo stěhování) na straně zaměstnance může zaměstnavatel určit čerpání dovolené jen na jeho žádost.

  • 6.Za nedodržení hrozí pokuty

    Šéf vás nikdy nesmí o dovolenou připravit. I když vám může nařídit termín, kdy ji budete čerpat, vždy musí dohlédnout na to, abyste ji vyčerpali v daném roce. „Zaměstnavatel by se mohl dopustit správního deliktu, za který hrozí pokuta až 200 000 Kč,“ uvádí právník Moussawi.

  • 7.Nepropadne

    Neumožnil vám šéf vybrat si dovolenou a pak tvrdil, že propadla? Nesmysl! „Nevyčerpaná dovolená nepropadá. A to dokonce ani když si ji nezvládnete vybrat v následujícím roce, např. kvůli dlouhodobé pracovní neschopnosti nebo kvůli mateřské nebo rodičovské dovolené,“ vysvětluje advokát.

  • 8.Bez mobilu

    Dovolená se nejmenuje na zotavenou jen tak pro nic za nic. Máte si na ní odpočinout od pracovních povinností. Šéf vám tak nemůže nařídit brát ve volnu telefon a ani být on-line. A samozřejmě vás za nedosažitelnost ani nemůže trestat. Pokud ale telefon šéfovi zvednete a on vás povolá zpět do práce, musí vám nahradit náklady, které vám tím vznikly. Tedy například zaplatit storno zakoupeného zájezdu nebo náklady na předčasný návrat.

  • 9.Rada: Chraňte doklady

    Vzniklé náklady musíte doložit. Tedy prokázat, že jste skutečně zaplatili např. storno poplatek za rezervované ubytování, storno za vrácené jízdenky či letenky nebo další výdaje, které by vám jinak během dovolené nenastaly. Pokud se šéf proplacení vzniklých nákladů brání, budete se muset obrátit na soud.

  • 10.Nemoc má přednost

    Naplánoval vám šéf dovolenou, ale vy jste onemocněli? Pokud vás doktor uzná práce neschopnými, dovolenou můžete přerušit. A pokud byste marodili celý rok, dovolená se vám přesune do následujícího roku a vy si ji můžete vybrat, až se uzdravíte a nastoupíte do práce.

  • 11.Rada: Jak čerpat starou dovolenou

    Zbyly vám dny dovolené z loňska? Pokud vám šéf neurčil čerpání staré dovolené nejpozději do 30. 6., můžete si termín určit sami. Nadřízenému ale termín čerpání staré dovolené musíte oznámit písemně 14 dní předem.

  • 12.Peníze jako náhrada?

    Mít dovolenou je právo i povinnost. Není ji možné vyměnit za peníze. Získat je místo dovolené je možné jen při skončení pracovního poměru. „Zaměstnavatel se musí rozhodnout, zda je pro něj potřebnější, aby zaměstnanec pracoval až do poslední chvíle s tím, že mu nevyčerpanou dovolenou proplatí, nebo to, aby si před odchodem vyčerpal zbývající dovolenou,“ vysvětluje advokát.

  • 13.Dohodáři, pozor! Chystá se změna

    Pracujete na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti? Pak vás nejspíš čeká velká změna! „Do konce roku 2023 by měl být projednán vládní návrh zákona, který nově počítá s automatickým právem vzniku dovolené i v případě osob, které pracují na základě těchto dohod,“ vysvětluje advokát Moussawi. Dosud »dohodářům« nárok na dovolenou automaticky nevznikal. „Pokud vládní návrh projde, tak už od 1. 1. 2024 by všichni, kdo pracují »na dohodu«, získali nárok na dovolenou. Dovolená by se pak vypočítala podobně, jako je tomu v případě klasické dovolené,“ dodává.

    Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil  - Andrea Ulagová
    Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi