Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oppenheimer: Odjištěná nálož, která nechá vaše emoce naplno vybuchnout

Autor: Ivan D. Hladík - 
19. července 2023
16:05

Psal se 16. červenec 1945, když při testu projektu Manhattan nazvaném Trinity poprvé svět uviděl jaderný výbuch. Pak přišla na řadu japonská města Hirošima a Nagasaki. Tvůrce ďábelského nástroje teď představuje snímek Oppenheimer od neméně ďábelského režiséra Christophera Nolana. Snímek, který doběla rozžhaví vaše smysly.

Třikrát Batman (2005, 2008, 2012), Počátek (2010), Dunkerk (2017), Tenet (2020). Dá-li se o někom říct, že jeho filmy mají vzestupnou kvalitu a doslova drásají srdce a mysl diváků, kteří si to rádi nechávají líbit, pak musí zaznít jméno režiséra Christophera Nolana. Po v úvodu zmíněných snímcích letos přišel s novinkou, jež diváky opět nenechá vydechnout. „Někteří odcházejí z filmu naprosto zdrceni,“ řekl s jistým uspokojením Nolan po prvních projekcích filmu Oppenheimer, který má u nás premiéru 20. července. O čem vypráví?

Oppenheimer: Astrofyzik Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) se pod obrovským časovým tlakem s týmem dalších vědců pokoušel sestrojit vynález, který má potenciál zničit celý svět... Oppenheimer: Astrofyzik Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) se pod obrovským časovým tlakem s týmem dalších vědců pokoušel sestrojit vynález, který má potenciál zničit celý svět... | CinemArt

V době, kdy druhá světová válka ještě vypadala nerozhodně, probíhal na dálku dramatický souboj mezi Spojenými státy a Německem o to, komu se dřív podaří zkonstruovat atomovou bombu a získat nad nepřítelem rozhodující převahu. V Americe se tajný výzkum skrýval pod označením Projekt Manhattan a jedním z jeho klíčových aktérů byl astrofyzik Robert Oppenheimer (Cillian Murphy). Pod obrovským časovým tlakem se s týmem dalších vědců pokoušel sestrojit vynález, který má potenciál zničit celý svět, ale bez jehož včasného dokončení se tentýž svět nepodaří zachránit…

Světovou premiéru snímku v Londýně poznamenala stávka herců (mnohým z nich hrozí, že jejich roční příjmy nenaplní minimální limit zdravotního pojištění a nebude jim tak hrazena ani základní lékařská péče), když hvězdy filmu, třeba zmíněný představitel hlavní role Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon nebo Kenneth Branagh, z události předčasně odešli. I tak je ale od prvního filmového políčka vypuštěného na plátno jasné: Oppenheimer je hit, ne-li rovnou film roku!

Pro Česko, respektive naši metropoli, má film ještě jeden unikátní význam. Ve formátu 70mm IMAX bude promítán jen ve 30 kinech světa. „Jediným kinem kontinentální Evropy, kde bude možné film v tomto formátu zhlédnout, je pražské kino Cinema City IMAX Flora,“ řekli jeho zástupci Blesku. „Očekáváme tak nával filmových nadšenců a fanoušků z celé střední Evropy,“ dodali. Proč? IMAX formát, jak ukázal už Dunkerk a další filmy, dovoluje neskutečnou hloubku obrazu a velikost. A také výjimečné rozlišení, protože Nolan stále točí na analogový, tj. klasický filmový pás (a ten nabízí mnohonásobně větší možnosti rozlišení než digitál).

IMAX formát, jak ukázal už Dunkerk a další filmy, dovoluje neskutečnou hloubku obrazu a velikost. A také výjimečné rozlišení... IMAX formát, jak ukázal už Dunkerk a další filmy, dovoluje neskutečnou hloubku obrazu a velikost. A také výjimečné rozlišení... | Blesk, IMAX

Snímek o nejzásadnějším momentu v kariéře génia Julia Roberta Oppenheimera (1904–1967) i celého lidstva vyvolává miliony otázek. „V jeho příběhu neexistují jednoduché odpovědi. Jen těžké otázky a to je to, co dělá příběh tak poutavým,“ věří Nolan. Drama natočené za 100 milionů dolarů režisérem tradičně na IMAX filmový materiál (filmový pás měří až 18 km a váží takřka 300 kilogramů) nepotřebovalo žádné speciální efekty, cokoli divák vidí, je realita a poctivá filmařina. „Chvílemi působí jako životopisný film, chvílemi jako thriller, chvílemi jako horor. Lidem to vyrazí dech,“ komentoval snímek Cillian Murphy, pro nějž byl tento film po Dunkerku další příležitostí ke spolupráci s Nolanem (celkem již šesté, ale poprvé v hlavní roli). A hvězdami se Oppenheimer přímo hemží!

Kromě Murphyho diváci uvidí Emily Bluntovou (Katherine „Kitty“ Oppenheimerová), Matta Damona (Leslie Groves), Roberta Downeyho Jr. (Lewis Strauss), dále třeba Joshe Hartnetta (Ernest Lawrence), Caseyho Afflecka (Boris Pash), Ramiho Maleka (David Hill), oblíbenou Nolanovu star Kennetha Branagha (Niels Bohr) nebo také Danea DeHaana (Kenneth Nichols), Garyho Oldmana (Harry S. Truman) a mnoho dalších. Jak tedy celý film dopadl a co mohou diváci očekávat? Je to prosté, nejspíš Nolanův nejpůsobivější film.

Podívejte se na upoutávku a film o filmu Oppenheimer:

Video  Oppenheimer: Odjištěná nálož, která nechá vaše emoce naplno vybuchnout.  - CinemArt, idh
Video se připravuje ...

Už jen práce zvukařů se divákům zařeže do kostí, doslova vás prostoupí. A od úvodní studiové znělky si užíváte herecký koncert, jemuž vévodí Murphy a Downey Jr., který zvláště překvapí – už není oním hláškujícím cool Iron Manem. Zestárl, nebo spíš vyzrál. V Oppenheimerovi se představuje v naprosto odlišné poloze, než v jaké jsme ho poslední roky vídali, a je skvělý. Murphy pak celý film táhne úsporným herectvím, skromnými gesty. Víc nepotřebuje, jeho vnitřní boj je i tak takřka hmatatelný. Velký prostor má soundtrack Ludwig Göransson, který dodal hudbu už pro Tenet, ale třeba také VOD hit ze světa Star Wars Mandalorian.

Tříhodinový film bez jediného počítačového triku má chvílemi velmi pomalé tempo, ale v závěru si uvědomíte, že každá jedna minuta utvářela váš prožitek a také souhru akordů této nolanovské melodie. Žádná postava tu není nadbytečná, každá zasahuje do života hlavního hrdiny a vlastně do vzniku zbraně, která jednou pro vždy změnila svět. Bude vám úzko, možná pocítíte i něco jako strach. Teprve s Oppenheimerem si spousta lidí uvědomí, co vynález atomové bomby znamená. Diváci mají jedinečnou možnost zkusit si představit, jaké to je, být vědcem v rukou politiků. Jaká dilemata přináší možnost ovlivnit budoucnost lidstva. A především možnost vidět strhující životní příběh tak, jak vám ho ve škole nevyprávěli.

Hodnocení: 90 %

Podívejte se na ukázku z filmu Oppenheimer:

Video  Oppenheimer: Exkluzivní ukázka z filmu  - CinemArt, idh
Video se připravuje ...

Oppenheimer

Česká premiéra: 20. 7. 2023, CinemArt

Drama / Historický / Životopisný • USA / Velká Británie, 2023, 180 min • Režie a scénář: Christopher Nolan • Knižní předloha: Kai Bird, Martin Sherwin • Kamera: Hoyte van Hoytema • Hudba: Ludwig Göransson

Hrají: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek, Kenneth Branagh a další

Helena K ( 19. července 2023 16:30 )

C.Murphy zhubl a zestárnul a nebo je dobře nalíčen. Znám ho z filmů, kde hrál darebáky či úchyly tak dobře, že ho nemám vůbec ráda. Bude mi trvat se rozhoupat na tento film jít ...také je blbá doba, kdy lidi mají chuť na inteligentní komedie...no nevím.

Zobrazit celou diskusi