Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odvážná zpověď hvězdy čarodějných příběhů v audio podobě odhaluje ještě víc

Autor: Ivan D. Hladík - 
23. září 2023
12:00

Stala se bestsellerem číslo jedna deníku New York Times. Potěšila miliony dětí i dospívajících jako kniha. A nyní přichází ve své audio podobě načtená hlasem, jímž Draco Malfoy z potterovských příběhů promlouval česky. Zpověď oblíbeného herce Toma Feltona doplněná o novou kapitolu určená vašim uším.

Dospívání Toma Feltona nebylo vůbec obyčejné. Do záře reflektorů vstoupil už předtím, než ve dvanácti letech získal kultovní roli Draca Malfoye ve filmech o Harrym Potterovi. S upřímností a humorem jemu vlastním se s miliony svých fanoušků po celém světě, Česko nevyjímaje, podělil o své zážitky z dospívání na filmovém plátně i mimo něj v knize S kouzelnickou hůlkou – Magické dospívání filmového čaroděje. Jaké to bylo, když se stal součástí kouzelnického světa? Vypráví také o svém úspěchu, o tom, jaké bylo natáčení, o trvalých přátelstvích, která během deseti let v rámci série navázal, i o vrcholech a pádech, střetech slávy a reality dospělého života po skončení natáčení.

Od roku 2000 se na 10 let stal Tom Felton zmijozelským studentem Draco Malfoyem v sérii filmů Harry Potter. Draco se dá pokládat za jednoho z hlavních záporáků, ač nevraždil či neunášel, byl Harryho rivalem. Od roku 2000 se na 10 let stal Tom Felton zmijozelským studentem Draco Malfoyem v sérii filmů Harry Potter. Draco se dá pokládat za jednoho z hlavních záporáků, ač nevraždil či neunášel, byl Harryho rivalem. | Warner Bros., Vertical Ent.

Kniha, která není obvyklým životopisem, se čte sama. Felton je v ní otevřený, přátelským tónem zve do svého světa, který nebyl vždy plný pozlátka a kouzel. Je velkorysý, nic netají. Už tištěná kniha se dočkala právem velkého ohlasu. Nyní vydavatelství Práh nabízí audioknižní verzi, která si se svým předchůdcem v ničem nezadá. I proto, že hlas nahrávce poskytli dabéři, díky kterým Draco Malfoy (a Hermiona Grangerová) promlouvali česky, Radek Škvor a Anežka Pohorská. V režii Martina Janocha tak novým kouzlem (skoro) ožívá zvuková podoba vyprávění, jemuž Škvor propůjčil stejně vlídný přednes, jakým vyznívá i kniha. Kulisu tvoří hudební předěly připomínající styl filmových soundtracků. Celá audiokniha tak přináší další zážitek, další možnost vrátit se k vzniku pottermánie, ale získat i něco navíc. I díky exkluzivní dodatečné kapitole, jíž Felton napsal až po vydání knihy.

„Načítání knihy Toma Feltona byl pro mě nejen fajn návrat do světa Harryho Pottera, ale také možnost lépe poznat herce, kterému propůjčuji hlas dvě třetiny svého života. A bylo zábavné zjišťovat, kolik toho máme vlastně společného,“ řekl Radek Škvor. „Bylo to poprvé, kdy jsem načítal audioknihu a vůbec to nebylo tak snadné. Při dabingu filmů a seriálů se člověk může orientovat podle obrazu, a hlavně zvuku originálního díla. Tentokrát jsem měl však podklad jediný, a to obří štos papírů. To, jak jsme se s tím nakonec poprali, můžete posoudit sami. Já jen doufám, že se u poslechu budete bavit aspoň stejně tak dobře, jako my při natáčení,“ dodal herec a dabér.

Pusťte si ukázku z audioknihy:

Video  Odvážná zpověď hvězdy čarodějných příběhů v audio podobě odhaluje ještě víc  - Blesk – Midjourney AI, idh, Práh
Video se připravuje ...

Zjistíme tak, kdo opravdu je Tom Felton, britský herec, který nedávno (22. září) oslavil své 36 narozeniny. Narodil se v Epsomu v hrabství Surrey v Anglii. Svoji hereckou kariéru zahájil již v mládí a jeho první role zahrnovaly účinkování v britských televizních pořadech a filmech. Celosvětově se proslavil ztvárněním Draca Malfoye, rivala Harryho Pottera a studenta školy čar a kouzel v Bradavicích – objevil se ve všech osmi filmech. Zahrál si ale i v dalších filmech a televizních seriálech. Začínal třeba po boku Jodie Foster ve snímku Anna a král (1999). Mezi jeho nejvýznamnější role patří Zrození Planety opic (2011) nebo seriál Flash (2016 a 2017). Felton se věnuje také hudbě.

Na jevišti exceloval v představení 2:22 A Ghost Story, thrillerové hře od Dannyho Robinse. Ta měla premiéru ve West Endu v roce 2021 a v následujícím roce získala nominaci na cenu Laurence Oliviera za nejlepší novou hru. Tom Felton má také silný vztah se svými fanoušky, živě s nimi komunikuje na sociálních sítích. Za svými českými teď tedy nepřímo přichází prostřednictvím audioknihy S kouzelnickou hůlkou – Magické dospívání filmového čaroděje. A je to magický zážitek.

Hodnocení: 90 %

Tom Felton

S kouzelnickou hůlkou – Magické dospívání filmového čaroděje

Překlad: Daniela Reischlová • Interpret: Radek Škvor a Anežka Pohorská • Režie: Martin Janoch • Celkový čas: 8 hodin 7 minut • Vydavatel: Práh, 2023.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi