Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exkluzivní „hadříky“ i zážitek! Ohákněte se do šedesátek na výstavě Móda X Umění

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. srpna 2023
05:00

Bouřlivá doba plná změn, ale i elegance a zrodu ikon, to byla 60. léta. Ženy oblékaly modely od Christiana Diora, Coco Chanel... i pytle od brambor, doslova, a slušely jim. Téměř stovku z nich představuje unikátní výstava v Museu Kampa.

Explozí energie a stylu nazývají po dekády módní odborníci 60. léta minulého století. Lidé dosáhli vesmíru, svět se měnil kulturně i politicky, ženy se dostávaly ke slovu a to všechno se odráželo nejen v délce sukní. Doba přinesla vzestup módních ikon, jejichž značky stále mají silný zvuk – Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint-Laurent, Paco Rabanne... Epochu osobností a změn, ale i další léta, připomíná Museum Kampa unikátní výstavou Móda X Umění, kde představuje necelou stovku dámských šatů zapůjčených litevskou nadací Alexandre Vassilieva.

Herečka Hana Holišová (42) oblékla zřejmě nejcennější model výstavy, koncertní šaty Michael Novarese (1966) z bavlny, korálků a pavího peří. Herečka Hana Holišová (42) oblékla zřejmě nejcennější model výstavy, koncertní šaty Michael Novarese (1966) z bavlny, korálků a pavího peří. | Museum Kampa

„Ten vlastní jednu z nejvýznamnějších soukromých sbírek módy na světě s více než půl milionem modelů. Ty pro naši výstavu, jaká nemá obdoby v celé Střední Evropě, se vybíraly zhruba tři měsíce,“ řekl Blesku mluvčí muzea Daniel Hrdlička s tím, že výsledek čeká návštěvníky ve dvou sálech rozdělených do 12 tematických okruhů. Prohlížet si šaty budete se zatajeným dechem a dlouho ve vás bude doznívat jejich kouzlo i nápaditost s jakou byly vytvářeny. Tvrzení, že bořily tradice, dáte za pravdu.

Gabrielle „Coco“ Chanel (1883–1971) patří k největším postavám módy první poloviny dvacátého století. Gabrielle „Coco“ Chanel (1883–1971) patří k největším postavám módy první poloviny dvacátého století. | Blesk – Midjourney AI

Dýchali pro styl

„Dívka by měla umět dvě věci: být elegantní a báječná,“ říkala Coco Chanel (1883–1971) a s elegancí ženám pomáhala. Její proslulé „malé černé“ jsou stále nezbytnou součástí dámské garderoby. „Jednoduchost, dobrý vkus a péče jsou tři základy dobrého oblékání a ty nestojí peníze,“ vysvětloval pak ženám jeden z nejvlivnějších návrhářů Christian Dior (1905–1957), že i s málem se dá čarovat. Spolu s dalšími dodnes inspirují celé generace návrhářů a jejich odkaz formuje vkus lidí.

Co, kde, kdy, za kolik

Fashion Paradox – Móda X Umění • Museum Kampa, U Sovových mlýnů 503/2, Praha 1 • Kdy: Do 5. 11. 2023 denně 10:00 až 18:00 hodin • Za kolik: 280 Kč, studenti, učitelé a senioři 190 Kč, děti do 6 let zdarma, rodinné vstupné (2 dospělí + 3 děti do 15 let) 540 Kč.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi