Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ken“ Ryan Gosling: Film Barbie je jako od Karla Zemana. Cestu do pravěku poznal v Praze zblízka

Autor: idh, mav - 
25. července 2023
07:10

Letní hit Barbie válcuje kina v USA i Evropě. Nečekaně ho s Českem propojil filmový Ken neboli Ryan Gosling (42). Přirovnal jej ke starým sci-fi snímkům legendárního českého režiséra Karla Zemana (†78)!

Tvůrce napůl hraných, napůl animovaných filmů - zejména Cesty do pravěku (1955), Vynálezu zkázy (1958), Barona Prášila (1961), Ukradené vzducholodi (1966) či Na kometě (1970) - i řady animáků bývá označován za pokračovatele Georgese Mélièse, který na přelomu 19. a 20. století přinášel do vznikajícího filmového odvětví inovativní speciální efekty i vědeckofantastickou poetiku Julese Vernea.

Zeman inspiroval třeba Stevena Spielberga (76) pro natáčení Jurského parku (1993). A podle Goslinga od něj „opisovala“ i režisérka Barbie Greta Gerwigová (39). „Využily se techniky z němých filmů,  vypadalo to jako z filmu od Karla Zemana,“ říká herec na videu odhalujícím natáčení některých scén. „Přitom byly na plátně jen čtyři sekundy. Tolik lásky vložené do každého detailu...“ dodal.

„Putování z Barbielandu do skutečného světa je sledem dopravních prostředků, ve stylu 2D nekonečného pásu pozadí,“ popsala Barbie, totiž Margot Robbieová (33). A tak tu vidíme okatě „oldschoolvou“ jednostrannou maketu hippiecké dodávky Volkswagen, na papírových vlnách se houpe motorový člun, sněhem brázdí sněžný skútr… To vše samozřejmě v bohaté škále růžových barev.

„Pokaždé, kdy jsme natáčeli jednu z těch dopravních sekvencí, to byla neskutečně uspokojivá podívaná,“ pochvalovala si režisérka. Inspirací jí prý byla dioramata v muzeu. „Každý box obsahuje jednu scénu. Chtěla jsem, aby tou scénou vždy projeli a přesunuli se do další.“

Bez digitálních efektů

„Nic z toho nejsou digitální efekty - jako byste byli v divadle,“ přidal komediální veterán Will Ferrell (56).

Gosling se s tvorbou Karla Zemana seznámil, když během dlouhého natáčení akčního velkofilmu Gray Man v Praze navštívil jeho muzeum. „Byl u nás s partnerkou Evou Mendesovou a dcerami předloni osmého července, v muzeu strávili asi půlhodinu,“ prozradila Blesku ředitelka muzea Lenka Lukáčková. „Vše je zajímalo, všechny trikové instalace si vyzkoušeli, Ryan s Evou dětem ukazovali a vysvětlovali na obrazovkách trikové postupy a filmy Zemana,“ dodala. S rouškami v době pandemie přitom zůstali inkognito a měli na prohlídku klid.

„Je krásné vidět inspiraci napříč umělci i dobami a ještě krásnější, když ji někdo umí rozeznat,“ pochvaluje si muzeum na Facebooku.

Video  Zrestaurovaná Cesta do pravěku.  - Bontonfilm
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi