V těsném sousedství stanice metra Nové Butovice má podle plánů společnosti Trigema v budoucnu vyrůst nejvyšší budova v Česku s názvem Top Tower. Navazovat bude na téměř kilometrovou pěší zónu, která vede od stanice metra Nové Butovice přes centrální Sluneční náměstí až ke stanici metra Hůrka. Na návrhu projektu se podílí sochař David Černý a architekt Tomáš Císař ze studia Black n´ Arch. Investiční náklady budou podle odhadů společnosti Trigema činit 2 miliardy korun.

Stavět se ale ještě nějakou dobu nebude. Projekt je stále ve stádiu příprav. „Pozemek je v soukromém vlastnictví a místní stavební úřad zatím neobdržel žádost o územní rozhodnutí ani povolení stavby. Pro městskou část Praha 13 je v tuto chvíli TOP TOWER v projektové fázi a žádné administrativní procesy neprobíhají,“ sděluje Blesku tisková mluvčí Prahy 13 Lucie Steinerová.

Vrak lodi na suchu

Budova samotná má být vysoká 125 metrů, ale podpírat ji bude obrovský železný vrak lodi zapíchnutý špičkou do země. Kolos bude měřit 135 metrů. Stavba vyroste podle návrhu architekta Tomáše Císaře, na kterém se podílel i sochař David Černý, který už pro Trigemu postavil jednu nejznámějších soch v Česku - Lilith. Ta je součástí areálu v Karlíně. 

V nejvyšším bodě lodi má být veřejně přístupná vyhlídka, kam se návštěvníci dopraví prostřednictvím skipového výtahu. Z vyhlídky bude viditelný téměř celý perimetr Prahy. Právě loď však rozpoutala mezi obyvateli nejen na sociálních sítích vášnivou debatu. Část místních nerozumí tomu, proč by součástí budovy měla být právě loď. Nové Butovice se nachází ve zhruba 350 metrech nad mořem. Pro srovnání, Staré Město leží okolo 200 metrů nad mořem. V těsné blízkosti stanice metra Butovice se navíc nenachází žádný velký vodní tok, nejbližší je Prokopský potok.

Hlasy pro i proti

„No, tak tenhle tvar je snad ještě autentičtější, než mají v Brně. Tady je snad i žíla,“ komentuje uživatelka sociálních sítí Karolina T. Další uživatelce Alexe M. zase k Praze nesedí obří loď. „To by se hodilo někam do přístavu. Kdyby to byla obří lahev a nebo půllitr někde na Smíchově, dávalo by to větší smysl. Nicméně, budu radši, když cokoliv moderního bude stát v Butovicích nebo na Chodově, než v centru,“ píše. Ale například  Filip H. má vyloženě radost. „Miluji Černého díla a bavím se tím, jak to mnohé ‚moralisty‘ pohoršuje,“ sděluje.

„Charakter této stavby je velmi unikátní a jako každý monumentální projekt vzbuzuje společenskou diskuzi. Svou výškou i projektovým řešením přesahuje lokální úroveň a z tohoto důvodu budou důležité i závěry jednání s příslušnými orgány Hlavního města Prahy,“ komentuje podobu projektu tisková mluvčí Prahy 13.

Každá unikátní stavba vytváří skupiny svých obdivovatelů i odpůrců a pokud bude TOP Tower zrealizována, jistě se stane jednou z architektonických dominant Prahy a lze předpokládat, že její provoz zvýší pohyb lidí v Nových Butovicích, ať už těch, kteří v ní budou pracovat a bydlet, nebo turistů. 

Fotogalerie
19 fotografií