Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dramatické chvíle v Chorvatsku: Českou maminku i s dětmi odnesl silný vítr kilometry od břehu!

Chorvatsko. (ilustrační foto)
Chorvatsko. (ilustrační foto)  (Autor: Blesk:Foto Blesk - Pavel Machan, David Malík)
Autor: VaB - 
6. září 2023
16:46

Pořádné drama zažila česká rodina z Prahy v chorvatské vesnici Promajna. Žena si se dvěma holčičkami (3 a 5) vyjela na paddleboardu na moře. Silný vítr ale mladou matku s dcerkami odnesl asi dva kilometry od břehu! Do záchranné akce se zapojili místní s motorovým člunem. 

Drama na otevřeném moři se odehrálo 5. září. Maminka se dvěma dcerami ve věku tři a pět let si vyjela na paddleboardu. Zničehonic se ale zvedl silný vítr a ten trojici začal odfoukávat pryč od břehu. Z odpočinku se tak během několika vteřin stal boj o život. 

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího cestovního pojištění

Z mola to vše sledoval nešťastný tatínek, který podle svědků začal pobíhat kolem. Naštěstí ho viděli dva muži, kteří neváhali s pomocí. „S mým hostem Andrzejem Blaszczakem a jeho motorovým člunem jsme zachránili matku se dvěma malými dětmi," popsal pro server Makarska Danas místní muž Ante Čapin. Prvně spatřili tatínka, když se pak podíval na moře, viděl v dálce už jen malou černou tečku.

Vítr totiž matku s dětmi odvál zhruba dva kilometry od pláže. „Zakřičel jsem na Andrzeje, ať rychle připraví člun, a v tu chvíli nás muž uviděl a řekl nám, že moře odneslo ženu a dvě holčičky," popsal duchapřítomný Ante. Společně s nimi se na pomoc dcerám v člunu vydal i jejich otec. 

Silný vichr ztěžoval i samotnou záchranou akci, maminku s dětmi nebylo vůbec jednoduché najít. „Je štěstí, že mladá Češka z Prahy zůstala v hrozivé situaci v klidu. Udržela na prkně rovnováhu a obě děvčata objala," dodal Ante Čapin. Vše nakonec dobře dopadlo, tatínek zachráněnou ženu i s dětmi políbil. Jako poděkování pak Antemu a Adrzejovi dal lahev vína. 

Video  Nákladní auto ve Splitu projíždělo na pláži přímo mezi opalujícími se turisty!  - Twitter
Video se připravuje ...

pisecanda ( 7. září 2023 07:56 )

Pako….mělo být

pisecanda ( 7. září 2023 07:55 )

Pro Dianthos.
Ty musíš být její obdivovatel a nebo ještě něco víc, že se tak nezodpovědné” Nanyny” zastáváte? Asi jsi stejné pákou👎

Uživatel_5672478 ( 6. září 2023 21:35 )

Jsem v Tučepech cca 15 km od Promanji.Od neděle bura, po celém pobřeží od Zadaru až po Ploče výstraha před silným větrem v nárazech až 140 km/h.Teprve dnes je klid. Ano,jen idiot vleze v tomto počasí na paddleboard. A ještě větší vezme děti.

kdoasi ( 6. září 2023 20:28 )

Jako vzít děti 3 a 5 let na paddleboard, to chce fakt hodně velkou odvahu. Nebo spíš nezodpovědnost👎

Dianthos ( 6. září 2023 20:13 )

Takže do mobilu se nedívala, věnovala se dětem. A ze břehu je jistil manžel, otec těch dětí. Jestli si představujete, že jištění je o tom, mít je přivázané na provaze, tak není. Nejspíš ani on netušil, co moře dokáže s tím boardem udělat. A "výjezd" byli další rekreanté, kterým asi nedělalo potíž vzít člun a pro tu rodinu dojet. To je na moři běžné, že se takové věci stávají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání