Trhy na náměstích velkých měst přinesly do Česka sváteční čas: Drahá vánoční atmosféra! V Brně bramborák za 230 Kč
Vydělávat se musí, proč čekat na advent. Města v Česku se rozhodla protáhnout vánoční čas a otevřela vyzdobená tržiště na náměstích. A prachy se sypou. Pojďte ochutnat bramborák za 230 Kč.
Pohled na ceny nabízeného zboží napovídá, že bez nadité prkenice se návštěvníci jen rozhlížením mohou snažit dostat do sváteční atmosféry. A ani ta, pět týdnů před Vánoci, ještě není tou pravou. „Dala jsem si bramborák, stál 180 korun. Loni byl o třicet korun levnější,“ povzdechla si Martina Kovářová (48), která si dobrotu dopřála na Zelném trhu v Brně. Deset deka vyjde sice na 32 Kč, ale nejmenší porce bývá 500 g.
A tím to nekončí. Ke smažené dobrotě, jíž se v minulosti přezdívalo jídlo chudých, si přidala kupičku strouhaného sýra a kysaného zelí. Za ně si připlatila dvakrát 25 korun. Za dvě decky červeného svařáku vytáhla z portmonky 60 korun. Manžel si dopřál opečenou klobásku s chlebem za 95 korun, k tomu si lupl dvě decky námořnického rumu za 80 korun. „No, dali jsme si ještě dvě kafe a pětistovka nám nestačila. Bylo to ale dobré,“ říkali manželé.
Proč je tak draho? Návštěvníci se peníze nezdráhají vytáhnout a trhovci to vědí. Jinak by například za 44denní pronájem Zimního baru, hlavní atrakce na brněnském náměstí Svobody, kde se ve velkém bude rozlévat punč a svařák, nezaplatili městu v aukci 2,9 milionu korun (takřka 66 tisíc denně!). Před covidem stál 1,3 milionu.
Ceny vybraných dobrot
Svařené víno - 60 Kč/2 dl
Punč - 75 Kč/2 dl
Medovina - 80 Kč/2 dl
Vozembouch - 80 Kč/ 2 dl
Turbomošt (brněnská specialita) - 85 Kč
Bramborák - 32 Kč/100 g (nejmenší porce 500 g)
Klobása s chlebem - 95 Kč – 115 Kč
Trampské cigáro - 120 Kč
Trdelník - 120 Kč
Hot dog - 140 Kč
Vánoční hot dog - 170 Kč
Belgické hranolky - 120 Kč
Vejvar z pití a jídla
U gastrostánků je v Brně průměrná cena nájmu 206 000 korun. Záleží na lokalitě. Kromě Zimního baru letos v aukci platili nejvíc prodejci bramboráků. Stánek je vyšel na 324 000 korun. Přitlačit museli prodejci vánočních svařáků a punčů. Na náměstí Svobody a Dominikánském je přišel stánek v průměru na 674 000 korun, na Zelném trhu a Moravském náměstí na 192 000. Zdarma nebo za pár set korun mohou naopak nabízet zboží jen charity a řemeslníci, ne přeprodejci zboží.
Praha: Trhy frčí na náměstí Míru
V srdci pražských Vinohrad, na náměstí Míru naproti kostelu sv. Ludmily, propukly vánoční trhy naplno včera. Zní koledy a všude se line líbezná směs vůní skořice, vanilky i svařeného vína. Kolik platí trhovci za pronájem stánků do Štědrého dne, je tajemstvím, někteří pod podmínkou anonymity mluví o 100 tisících. „Řadu let si držíme vysoký standard. Na trhu poskytujeme stánky i neziskovkám za nájem 0 Kč,“ nechtěl být konkrétní ani organizátor Martin Valovič. Mluvčí radnice Prahy 2 Andrea Zoulová doplnila, že za pořádání trhů na náměstí Míru a Tylově náměstí inkasuje od soukromého provozovatele 1 256 000 Kč.
Svařák - 75 Kč
Horká čokoláda - 70 Kč/2 dl
Čaj - 50 Kč/2 dl
Pražené mandle - 89 Kč/100 g
Trdelník - 80 Kč
Klobása - malá 65, velká 125 Kč
Langoš - 80 až 130 Kč
Pečená šunka - 85 Kč/100 g
Gulášovka - 65 Kč
Palačinka - 90 Kč
Město Olomouc: Na trzích nevyděláváme
Tradiční vůně punče se od nedělního večera line centrem hanácké metropole. Olomouc opět žije vánočním jarmarkem, který letos čítá zhruba 150 stánků. Rozmístěny jsou na obou centrálních náměstích a na tzv. tržnici, kde navíc stojí oblíbené ruské kolo a bezplatné kluziště. Nechybí samozřejmě tradiční punčová stezka, která letos čítá zhruba dvacet zastavení. Město z pořádání trhů nemá ani korunu. Dává k dispozici plochu. Veškeré náklady a riziko nese soukromý pořadatel. Ten nemá povinnost zveřejňovat ceny.
Punč francouzský - 50 Kč/2 dl s přídavkem kořalky - 75 až 99 Kč
Svařák - 50 Kč/2 dl
Horká čokoláda - 95 až 105 Kč/2 dl
Medovina - 75 až 85 Kč/2 dl
Káva - 50 až 70 Kč
Horká meruňka/švestka - 50 Kč/2 dl
Klobása (gril nebo udírna) 169 Kč/100 g
Makrela (novinka) - 149 Kč/100 g Burger - 150 Kč
Bramborák - 30 Kč/100 g
Boršč, kulajda, gulášová - 99 Kč
Chléb sádlo/škvarky - 79 Kč
Palačinky - 80 až 130 Kč
Trdelník - 100 až 150 Kč
České Budějovice: Pikador je za čtyřicet
I historické náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích už díky stovce stánků dýchá Vánoci. Z počtu prodejců, řemeslné uličky i historického kolotoče jsou návštěvníci nadšeni. Ceny pochutin sice nejsou úplně závratné, přesto si lidé připlatí. Největší zájem je tradičně o punče různých druhů a chutí. Ceny pronájmu stánků město nezveřejňuje.
Punč - 60 až 80 Kč/2 dl
Pikador (párek v rohlíku) - 40 Kč
Bílá klobása se zelím - 129 Kč
Krůtí prsa s topinkou - 149 Kč
Vinná klobása s vepřovým masem - 189 Kč
jejich nájem je jejich problém. Nebo spíš jejich hloupost.