Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vánoce na severu Moravy: Zimní kino s Popelkou, tichý ohňostroj i koncerty

/
  • Vánončí trhy v Ostravě v minulých letech.
    21. listopadu 2023 ● 14:28

    Štědrý den připadá letos zároveň na čtvrtou adventní neděli. V mnohých městech tak nečekají na začátek adventu s prvním prosincovým víkendem, ale nejkrásnější čas v roce zahájili dříve. Blesk.cz připravil malého průvodce vánočními trhy, rozsvěcením stromečků a adventními akcemi v Moravskoslezském kraji.

  • 1.

    Ostrava: Čtyři scény a hornický betlém

    Ostravské Vánoce se letos budou konat na čtyřech scénách. Program tradičně zahájí slavnostní rozsvícení stromu, které je plánováno na sobotu 25. listopadu, a potrvá až do Nového roku. Připravena jsou hudební vystoupení například Dan Bárta či Kateřina Marie Tichá s kapelou Bandjeez.

    Po celou dobu bude v provozu vánočního kluziště na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Dětskou scénu na Jiráskově náměstí v Ostravě letos ozdobí nový „hornický“ dřevěný betlém.

    Velký hudební zážitek slibuje každý rok projekt Ostrava zpívá gospel. Do jednorázového pěveckého sboru se letos přihlásilo 150 zpěváků. Jejich tradiční předvánoční koncerty se uskuteční 2. prosince.

    Vánoční trhy už začaly například v Brně více čtěte ZDE

    Vánončí trhy v Ostravě v minulých letech.
    Autor: ostravskevanoce.cz

  • 2.

    Opava: Mikuláš přijede v kočáře

    Vánoční trhy v Opavě nabídnou kulturní program, a jarmark hned na dvou náměstích. Vystoupí například kapely Wohnout či Holki. Připravena jsou i divadelní představení pro děti.

    Program začne v pátek 24. listopadu a potrvá do 23. prosince. Hlavní program se bude odehrávat na Dolním náměstí, kde je betlém, zvonička a Ježíškova dílna. I na Horním náměstí bude stát pódium, tam se budou konat zejména divadelní představení pro děti a vystoupení místních sborů. Punč a další nápoje se letos budou pít z nových stylových plechových hrnků.

    Během trhů si lidé mohou vystoupat i na ochoz radniční věže Hláska, která je jinak veřejnosti nepřístupná.

    Vánoce v Opavě před několika lety.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Krnov: Stromeček s tichým ohňostrojem

    Slavnostní rozsvícení vánočního stromu je v Krnově naplánované na neděli 3. prosince a doprovázet ho bude tichý ohňostroj. Vánoční program nabídne nejen trhy ale i koncerty. Vystoupí například písničkář Voxel nebo zpěvák Bohouš Josef.

    Mezi hosty bude i Mikuláš, který na krnovské náměstí přijede na voze taženém koňským spřežením. V neděli budou moci děti vyrazit na Andělská zastavení. Jejich úkolem bude ve městě najít devět vánočních poselství a zaznamenat je do mapy. O nutné rezervaci mohou lidé také od 4. do 8. prosince vystoupat na vrchol věže radnice.

    Adventní trhy v Krnově v roce 2019
    Autor: krnov.cz

  • 4.

    Frýdek-Místek: Novinkou je zimní kino

    Advent tu zahájí v neděli 3. prosince rozsvícením stromečku. Novinkou programu Adventního městečka bude zimní kino pod širým nebem v pondělí 4. prosince. „Promítneme klasickou vánoční pohádku Tři oříšky pro Popelku, která letos slaví padesátileté výročí,“ uvedla mluvčí radnice Jana Musálková Jeckelová.

    Adventní městečko nabídne návštěvníkům například odpolední hudební program, víkendové pohádkové divadelní představení, adventní dílny a další atrakce. Otevřeno bude až do soboty 23. prosince.

    Vánoční trhy na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku před několika lety.
    Autor: profimedia.cz

    VIDEO: Výroba adventního věnce.

    Video
    Video se připravuje ...

    5396509 Blesk

    Fotogalerie
    5 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy