Hned první pohled na ceny ovšem napovídá, že letošní Vánoce budou drahé. „Dala jsem si bramborák, stál 180 korun. Loni byl o třicet korun levnější,“ povzdechla si Martina Kovářová (48), která přijela z Líšně.

Ke smažené dobrotě si přidala kupičku strouhaného sýra a kysaného zelí, za ně si připlatila dvakrát 25 korun. Za dvě decky červeného svařáku vytáhla z portmonky 60 korun. Manžel si pochutnal na opečené klobásce s chlebem za 95 korun, k tomu přidal dvě decky námořnického rumu za 80 korun. „K tomu ještě dvě kafe a pětistovka je fuč. Bylo to ale dobré,“ kroutili překvapeně hlavou manželé.

Bar za skoro tři miliony

Vyšší ceny než vloni jsou vesměs i u ostatních pochutin. Není divu. Za Zimní bar, hlavní atrakci na náměstí Svobody, kde se ve velkém bude rozlévat punč a svařák, zaplatili trhovci městu v aukci 2,9 milionu korun!

Před covidem stál stejný stánek „jen“ 1,3 milionu. „Ty šílené ceny nájmů teď zaplatí ve zboží spotřebitelé,“ shodli se oslovení ekonomové.

Na pití se bude "rejžovat"

U gastrostánků je v Brně průměrná cena nájmu 206 000 korun. Záleží na lokalitě. Nejvíce letos v aukci platili prodejci bramboráků – stánek je vyšel na 324 000 korun. "Přitlačit" museli i prodejci vánočních svařáků a punčů. Na náměstí Svobody a Dominikánskom náměstí je přišel stánek v průměru na 674 000 korun, na Zelňáku a Moravském náměstí na 192 000 kč. Zdarma nebo za pár set korun mohou naopak nabízet zboží jen charity a opravdoví řemeslníci.

Anketa

Chystáte se letošní Vánoce šetřit?

Ano, letošní Vánoce budu šetřit, protože musím
Ano,i když bych zatím nemusel
Chystám se utratit přibližně stejně, jako loni
Ne, plánuji utratit víc, než minulé Vánoce

Ceny vybraných pochutin

*Svařené víno 60 Kč /2 dl

*Punč 75 Kč /2 dl

*Medovina 80 Kč /2 dl

*Vozembouch 80 Kč / 2 dl

*Turbomošt (brněnská specialita) 75 Kč

*Bramborák 32 Kč/100 g

*Klobása s chlebem 95 Kč až 115 Kč

*Trampské cigáro 120 Kč

*Trdelník 120 Kč

*Hot dog 140 Kč, Vánoční hot dog 170 Kč

*Belgické hranolky 120 Kč

VIDEO: Připlatíme si za štědrovečerní tabuli? A žhavé fotky hvězdy Stardance.

Video
Video se připravuje ...

Připlatíme si za štědrovečerní tabuli? A žhavé fotky hvězdy Stardance Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
18 fotografií