Hned první pohled na ceny ovšem napovídá, že letošní Vánoce budou drahé. „Dala jsem si bramborák, stál 180 korun. Loni byl o třicet korun levnější,“ povzdechla si Martina Kovářová (48), která přijela z Líšně.
Ke smažené dobrotě si přidala kupičku strouhaného sýra a kysaného zelí, za ně si připlatila dvakrát 25 korun. Za dvě decky červeného svařáku vytáhla z portmonky 60 korun. Manžel si pochutnal na opečené klobásce s chlebem za 95 korun, k tomu přidal dvě decky námořnického rumu za 80 korun. „K tomu ještě dvě kafe a pětistovka je fuč. Bylo to ale dobré,“ kroutili překvapeně hlavou manželé.
Bar za skoro tři miliony
Vyšší ceny než vloni jsou vesměs i u ostatních pochutin. Není divu. Za Zimní bar, hlavní atrakci na náměstí Svobody, kde se ve velkém bude rozlévat punč a svařák, zaplatili trhovci městu v aukci 2,9 milionu korun!
Před covidem stál stejný stánek „jen“ 1,3 milionu. „Ty šílené ceny nájmů teď zaplatí ve zboží spotřebitelé,“ shodli se oslovení ekonomové.
Na pití se bude "rejžovat"
U gastrostánků je v Brně průměrná cena nájmu 206 000 korun. Záleží na lokalitě. Nejvíce letos v aukci platili prodejci bramboráků – stánek je vyšel na 324 000 korun. "Přitlačit" museli i prodejci vánočních svařáků a punčů. Na náměstí Svobody a Dominikánskom náměstí je přišel stánek v průměru na 674 000 korun, na Zelňáku a Moravském náměstí na 192 000 kč. Zdarma nebo za pár set korun mohou naopak nabízet zboží jen charity a opravdoví řemeslníci.
Ceny vybraných pochutin
*Svařené víno 60 Kč /2 dl
*Punč 75 Kč /2 dl
*Medovina 80 Kč /2 dl
*Vozembouch 80 Kč / 2 dl
*Turbomošt (brněnská specialita) 75 Kč
*Bramborák 32 Kč/100 g
*Klobása s chlebem 95 Kč až 115 Kč
*Trampské cigáro 120 Kč
*Trdelník 120 Kč
*Hot dog 140 Kč, Vánoční hot dog 170 Kč
*Belgické hranolky 120 Kč
VIDEO: Připlatíme si za štědrovečerní tabuli? A žhavé fotky hvězdy Stardance.
Připlatíme si za štědrovečerní tabuli? A žhavé fotky hvězdy Stardance Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters