„Brněnské Vánoce budou druhé nejlepší na světě. Hned po těch vašich doma,“ tvrdí šéfka turistického centra Jana Janulíková.

Vánoce v moravské metropoli, které zahraniční turistické bedekry kvůli atmosféře často považují za jedny z nejkouzelnějších ve střední Evropě, ovšem rozhodně nebudou zadarmo. Ba, naopak.

Kolo zdražilo

O desítky korun za lístek si třeba proti loňsku připlatí lidé, kteří se v době adventních trhů svezou na vyhlídkovém kole na Moravském náměstí. Dělníci jej již smontovali, roztočí se 24. listopadu.

Anketa

Žili byste raději v Praze, nebo Brně?

Praha
Brno

„Od pondělí do čtvrtka zaplatí dospělí za ruské kolo 130 korun, od pátku do neděle 150 korun,“ řekl starosta Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS). Vloni vyšla vyšla základní vstupenka na projížďku na třicetimetrovém kole na 100 Kč.

Bruslení na "moři"

Hned vedle kola si lidé poprvé vychutnají bruslení na zamrzlém oválném „brněnském moři“, multifunkční fontáně o rozloze 800 metrů čtverečních „Najednou tam může bruslit až 500 lidí,“ řekl Mencl. Hodina sklouznutí přijde dospělého na stovku, děti zaplatí 60 Kč.

Vánočním stromem bude 18metrová bělokorá jedle z Bílovic nad Svitavou. Primátorka Brna jej na náměstí Svobody rozsvítí v pátek 24. listopadu v 17 hodin.

Miliony pro charitu

První vlaštovkou vánoc bude advent za Zelném trhu. Tamní stánky se otevřou s předstihem už 17. listopadu, v provozu budou do 23. prosince. Ve stejný den se otevře v rámci republiky unikátní charitativní sbírka Daruj kelímek. Vloni v Brně prostřednictvím vratných obalů na pití lidé vybrali pro potřebné 2 856 750 korun. Letos peníze poputují na konta 18 dobročinných organizací, které lidé vybrali v hlasování na internetu.

Stánky všude, kam se podíváš

V centru Brna bude k dispozici 202 stánků. Zhruba stovaka na Zelném trhu, na náměstí Svobody jich bude 68, nejvíce v historii. Dalších osm prodejen vyroste před magistrátem na Dominikánském náměstí. Další trhovci budou k dispozici ve zbrusu nové Vánoční vesničce na dvorku Staré radnice a v ulicích historického jádra Brna.

Betlém i jídlo

Novinkou budou Gourmet Vánoce. Na nádvoří Staré radnice rozbije stánek devět restaurací, bister, cukráren, kaváren či vinoték. Vedle nich vyroste Vánoční vesnička pro děti. Novinkami budou i Architektonický betlém v Domě pánů z Kunštátu, na Staré radnici bude světelná instalace Vánoce na Draka, na Radnické 2 pak Vánoce na dvorku.

VIDEO: Halouzkův betlém v Brně  je unikát.

Video
Video se připravuje ...

Halouzkův betlém je unikát. Markéta Malá

Fotogalerie
14 fotografií