Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejočekávanější pohádka Vánoc Klíč svatého Petra: Nad talentem Korbelové jsem žasl, říká Janák

/
  • Klíč svatého Petra
    31. října 2023 ● 12:10

    Letos se diváci mají opravdu na co těšit! „Pod vánoční stromek Česká televize nadělí pohádku Klíč svatého Petra. Boží hod bude patřit československým Třem zlatým dukátům a na Štěpána se vrátí na obrazovku Krakonošovo tajemství. A Popelka letos také bude,“ slibuje ČT.

  • 1.

    Klíč svatého Petra

    Nová pohádka režiséra Karla Janáka (53) vezme diváky do nebe, na královský dvůr i do světa pod vodní hladinou. Janák už je, co se pohádek týče, ostřílený matador, a dokonce i český rekordman – za posledních šestnáct let jich natočil hned deset. Scénář napsal Petr Hudský (50). 

    „Vánoce jsou spojené s tradicemi. Jednou z těch nejmilejších je každoroční premiéra štědrovečerní pohádky. O tom, že dobro zvítězí nad zlem, není pochyb,“ říká generální ředitel České televize Jan Souček.

    Tvůrci příběh umístili na hrad Zvíkov, zámek Sychrov i do památkové rezervace ve Slavonicích a do hlavních rolí vybrali Filipa Březinu (28), Bereniku Kohoutovou (32), Sáru Korbelovou (21), Sabinu Remundovou (51), Davida Novotného (54), Lukáše Příkazkého (38) či Petra Nárožného (85).

    „Příběh od všech postav vyžaduje, aby se chovaly jinak, než jak jim předurčuje jejich přirozenost. Svatý Petr musí otvírat nebeskou bránu šperhákem, hlavní hrdina zpívá lidem o tom, jak mají být poctiví a slušní a nesmí krást, ale sám se pak shodou okolností dá dohromady s jedním zlodějem a jednou podvodnicí. Vodník je romantik. Sám nikoho netopí a pro lásku je ochotný opustit svoje podvodní království,“ přiblížil režisér Karel Janák.

    Volba princezny byla tentokrát jasná. „Princeznu jsem si letos nechal doporučit Zuzanou Povýšilovou, talentovou manažerkou České televize. Ta mi představila Sáru Korbelovou s tím, že je velmi talentovaná a má dar pro kameru. Když jsem potřeboval, aby do záběru dala opravdu silnou emoci, tak ji zahrála tak, až jsem z toho žasl. Zkrátka mám princeznu, která je hezká a moc dobře hraje a ani jsem ji nemusel vybírat mezi spoustou uchazeček, protože to doporučení, které jsem dostal, bylo naprosto excelentní,“ prozradil režisér. 

     

  • 2.

    Tři zlaté dukáty

    Na Boží hod bude ČT vysílat duálně československou koprodukční pohádku Tři zlaté dukáty, kterou si diváci mohou pustit s českým dabingem nebo v originálním slovenském jazyce.

    Režisérka Mariana Čengel Solčanská (45) do vyprávění o krásné zámecké slečně Julii, která v zakletí bloumá staletími, obsadila Katarínu Krajčovičovou (24), Ladislava Bédiho (25), Mariána Labudu ml. (49), Zuzanu Norisovou (44), Michala Isteníka (40) či Jitku Čvančarovou(45).

    „Julie přichází z období feudalismu, kdy všechna půda patřila šlechtě a panovník byl bohem pomazaný absolutistický vládce. A potká se s mládencem, který se narodil dávno po zrušení nevolnictví a využívá výdobytky průmyslové revoluce. A to je zábavný střet. Folklorností mají Tři zlaté dukáty nejblíž k Perinbabě a humorem k Popelce,“ upřesňuje Mariana Čengel Solčanská.

     

  • 3.

    Krakonošovo tajemství

    Na svátek Štěpána se vrátí na obrazovku Krakonošovo tajemství scenáristky a kreativní producentky Barbary Johnsonové a režiséra Petera Bebjaka (53). Jeho loňské první uvedení vidělo na 3 miliony a 753 tisíc diváků starších čtyř let, a stalo se tak historicky druhou nejsledovanější premiérovou sváteční pohádkou napříč všemi tuzemskými televizemi.

    Video
    Video se připravuje ...

    Leona Skleničková: Krakonošovo tajemství rozhodně prověřilo moji fyzičku videohub

  • 4.

    Dvě Mařenky

    Klasický pohádkový motiv zpracoval osvědčený scenárista Michal Čunderle (O vánoční hvězdě) ve veselém vyprávění pro neslyšící s názvem Dvě Mařenky. Doplní tak kolekci sedmi předchozích pohádek pro děti se sluchovým postižením, které jako vůbec první v Evropě začala točit právě ČT. Režie se ujal Ivo Macharáček (Tajemství staré bambitky), který vysvětluje, jak předával režijní pokyny neslyšícím hercům: „V podstatě nonstop jsem měl vedle sebe tlumočnici Danielu Novákovou, která nejenže tlumočila moje požadavky hercům, ale i jejich reakce mně. Práce s hercem je vždy hlavně o dialogu. Potřebuju vědět, jak roli vnímá, co je mu blízké, ale i čemu nerozumí, a jak ho můžu lépe motivovat.“

  • 5.

    Chybět nebude ani klasika

    Pohádky a filmy ve vánočním vysílání České televize samozřejmě doplní oblíbené klasiky, mj. Tři oříšky pro Popelku, Šíleně smutná princezna, Anděl páně, Tajemství staré bambitky, Pelíšky, Na samotě u lesa a mnoho dalších. Programy všech hlavních českých televizí na Vánoce 2023 si jako první můžete stáhnout níže. 

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy