Začněte už dnes

Důležité je mít plán a rozmyslet si, které druhy cukroví budete chtít letos vyrobit. Udělejte si rozpis a vypište si suroviny, které je potřeba nakoupit. Nezapomeňte, že čtvrtá adventní neděle letos vychází na Štědrý den.

Nejdřív perníčky

Nejvíce času potřebují perníčky. Abyste si na nich nevylámali zuby, měli byste ideálně v tomto týdnu už zadělat těsto. Doporučuje se ho nechat odležet dva dny v lednici. Napečené perníčky vyskládejte do krabice, přidejte k nim přepůlené jablko a uložte do chladné, vlhčí místnosti (např. sklep, komora, balkon).

3 týdny

V týdnu před prvním adventem (2. a 3. prosince) si postupně připravte těsta na vanilkové rohlíčky, pracny – tedy druhy cukroví bez krémů a náplní, kterým svědčí delší odležení. Pečení klidně nechte na první adventní víkend. Začít byste měli i s lineckým a jeho obměnami a s ořechy. 

2 týdny

Dva týdny před Vánocemi se pusťte do plnění ořechů, išelských dortíčků, dalších plněných druhů a zdobení perníčků. Také se můžete pustit do křehkého cukroví, jako je pudinkové, kakaové či kokosové. Rovněž je čas na slepování lineckého cukroví.

1 týden

Týden před Štědrým dnem je vhodný na přípravu máslových nebo pudinkových krémů. Pokud máte ještě nějaké cukroví, které má být nazdobené polevami a posypkami, je na to teď ten správný čas.

Několik dní před svátky se vrhněte na nepečené cukroví, jako jsou včelí úly, švestky v čokoládě plněné mandlí nebo rumové či kokosové kuličky. Tyto druhy se záměrně dělají na poslední chvíli, aby nebyly na Vánoce vysušené.

Univerzální těsto

Výrobu cukroví si můžete zjednodušit tím, že z jednoho těsta vyrobíte víc druhů. Takovým univerzálním těstem je linecké. Kromě klasického slepovaného cukroví s rybízovým džemem můžete zvolit různá vykrajovátka a různé zdobení. Například můžete upečené kousky polít čokoládou, ozdobit cukrovou polevou nebo do základního těsta přidat kakao. Fantazii se meze nekladou!

 

Video
Video se připravuje ...

Cukrářka Mirka van Gils změnila image. Růžová a pestré oblečení jsou minulost! Markéta Reinischová

Fotogalerie
5 fotografií