Ukončení výroby cukrovinky s příchutí tuzemáku po 58 letech oznámila společnost Nestlé. Rumové pralinky se přitom vyráběly nepřetržitě už od roku 1965, kdy se zrodily v továrně Zora Olomouc. V šedesátých letech stály pět korun…

„Byl to oblíbený produkt ze socialismu, já je mám také rád, to jste mě zaskočili,“ přiznal Blesku sběratel Krámský, který o tomto kroku neměl ani tušení. „Občas jsem je ochutnal, abych věděl, jaká je jejich kvalita. A chutnaly pořád stejně,“ přiznal překvapeně. V roce 1992 čokoládovnu koupila společnost Nestlé. „Dělali i retro edici s příchutí citrusu, višně, hruškovice i slivovice,“ vzpomínal pro Blesk sběratel.

Rekordní sbírku obalů od čokolády shromáždil Stanislav Krámský z Dobřejovic. Sbírka je největší na světě
Autor: Profimedia.cz

Teď už je cukrovinka minulostí, její stažení z výroby firma vysvětlila malým zájmem.  „Výrobky, jejichž obliba mezi zákazníky klesá, což byl po dlouhou dobu i případ rumových pralinek, jsme z portfolia nuceni odebrat,“ řekla Blesku mluvčí společnosti Nestlé Tereza Skrbková. Kolik jich ještě v obchodech zbývá, nechtěla odhadovat.

Anketa

Budou vám chybět rumové pralinky?

Ano, chutnaly mi
Trochu, patřily mezi tradiční cukrovinky
Ne, nechutnaly mi

Vánoční vtípky

Vynalézaví Češi ale nic neponechají náhodě, navzdory smutku po retro pochoutce hýří vtipem. „Chcete recept na rychlé vánoční cukroví? Vsaďte na rumové pralinky k okamžité konzumaci. Vezměte dutou čokoládovou figurku. Ukousněte jí hlavu. Dolijte rumem,“ radí šprýmaři na sociální síti.

 

Video
Video se připravuje ...

Retro: Takhle vypadaly kuchyně za socialismu Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
13 fotografií