Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nestlé »zařízlo« výrobu legendárních bonbonů: Rumové pralinky končí po 58 letech

Autor: Matouš Voldřich - 
9. listopadu 2023
05:00

Hořkou čokoládou obalená cukrová skořepina plná likéru s chutí tuzemáku. Necháváte si rumové pralinky rozplynout na jazyku, nebo je rozkousnete? Zástupci obou táborů mohou už jen vzpomínat. Výroba po 58 letech skončila.

„Výrobky, jejichž obliba mezi zákazníky klesá, což byl po dlouhou dobu i případ rumových pralinek, jsme z portfolia nuceni odebrat,“ řekla Blesku mluvčí společnosti Nestlé Tereza Skrbková. Kolik jich ještě v obchodech zbývá, nechtěla odhadovat. „Někde je ještě mají, jinde už k sehnání nejsou. Až se vyprodají, další nebudou,“ potvrdila. Reportéři Blesku navštívili sedm poboček supermarketů v Praze a jen ve dvou z nich měli pár posledních balení. „Už je v nabídce nemáme,“ uvedla prodavačka obchodu Billa Na Petřinách.

Zrodily se v Olomouci

Rumové pralinky byly vyráběny od roku 1965 v továrně Zora Olomouc, v roce 1992 čokoládovnu koupila švýcarská společnost Nestlé.

Jiné přestěhovali

Stejný osud jako pralinky potkal například oblíbené oplatky Vlnky vyráběné od 50. let minulého století, v roce 2011 výrobu ukončila americká společnost Mondelēz International, pod niž patří značka Opavia. Jiné české výrobky jsou už zahraniční, například místo v Holešově se lentilky rodí v Hamburku, okurky Znojmia v Turecku.

Anketa

Budou vám chybět rumové pralinky?

Ano, chutnaly mi
Trochu, patřily mezi tradiční cukrovinky
Ne, nechutnaly mi

Analytik Petr Havel: Známe i návraty 

„Rumové pralinky byly jednou z nejoblíbenějších cukrovinek, které spoluutvářely identitu českého potravinářství v posledních desítkách let. Trochu doufám, že se v budoucnu vrátí a potká je podobný osud jako tyčinku Deli, kterou zahraniční firmy po převzetí výroby z nabídky stáhly, ale kvůli zájmu zákazníků ji znovu uvedly na trh,“ řekl zemědělský a potravinářský analytik Petr Havel.

Video  Továrna na krabí tyčinky šokovala výrobním procesem těchto pochutin!  - Reddit
Video se připravuje ...

miroslav tichý ( 8. prosince 2023 15:18 )

mendeles koupil jakobse nestle a další zužuje sortiment nejen u nás. je to hodně vidět i ve švýcarsku. mendeles je naprosto bezohlednej k historii a stojí za to se podívat na jejich továrnu v německu která z dálky (a asi i zblízka ) vypadá jako těžká chemička

miroslav tichý ( 8. prosince 2023 15:09 )

co koupil mendeles jde do kopru a lidi jim to žerou. jde jen o prachy ale to v potravinářství není vše. mendeles spěje k jednomu univerzálnímu výrobku s maximálním ziskem jakejmsi amarounům a vy si trhněte nohou

ivan rehak ( 13. listopadu 2023 05:34 )

Nebědujte, bojkotujte jim výrobky a budou nuceni odejít. Dokud to kupujem nic se nezmění, ale holt češi tohle nepochopí.Ti dokážou jen nadávat kde to není stejně nic platné

cervena_sedma ( 10. listopadu 2023 22:58 )

Vždycky to byl aušus. A nedivím se, že jsme odpadkovým košem Evropy, jestliže tolik lidí tady nad koncem něčeho takového pláče. Nikdy, ani před revolucí, to nemělo nic společného s kvalitou. Možná to bylo kdysi chuťově lepší, ale pořád to nebyla skutečná a poctivá pralinka. Náhražkou to bylo vždycky.

nemocna ( 10. listopadu 2023 13:42 )

Přesně je to samý hnus

Zobrazit celou diskusi