Město chce rekonstrukcí dominantní výškové budovy rozšířit nabídku bytů a posílit možnosti parkování v této lokalitě. „Umístění parkovacího domu koresponduje s plochou dnešního parkoviště. Nezanedbatelným benefitem je architektonické ztvárnění možné podoby věžového domu z pera studia AI-DESIGN pod vedením architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera,“ uvedl primátor Jan Dohnal (Spolu).

Poté, co původní zájemce nepodepsal smlouvu, bylo zadávací řízení na veřejnou zakázku zrušeno. Město vyhlásilo nový záměr prodeje pozemku s výškovou budovou i pozemku vyhrazeného pro parkovací dům. Nabídky je možné podávat do konce ledna.

Město už nebude spoluvlastníkem

„Nový záměr přináší upřesnění vymezení základních a specifických požadavků na výstavbu a koncept dopravního řešení oblasti, případné změny budou řešeny v rámci smluvního ujednání,“ uvedl náměstek primátora Jiří Vávra (ANO).

Město původně počítalo s tím, že na projektu bude spolupracovat se soukromým investorem a po dostavbě objektu si odkoupí do svého vlastnictví část bytů i parkovacích míst. Tento požadavek ale již není součástí nového záměru.

10 let je prázdný

Věžový dům o 22 podlažích je vysoký 68 metrů a je od roku 2013 kvůli technickým problémům prázdný. Mezi zásadní technické problémy patří například nefunkční opláštění objektu nebo nevyhovující bezpečnostní parametry, především protipožární a únikové trasy. Po Nové radnici a Bolt Tower je budova třetí nejvyšší stavbou krajského města.

Ostrava mnohokrát řešila, zda věžák zbourat nebo opravit. Město se nakonec rozhodlo pro záchranu a rekonstrukci objektu, který by měl primárně sloužit k bydlení. V objektu má vzniknout přes 70 bytů.

Ostravský mrakodrap byl postaven v letech 1965 až 1968 jako součást sídliště Jindřiška. Výšková budova podle návrhu architekta Jana Slezáka byla původně zamýšlena jako obytný dům. K tomuto účelu ale byla využívána jen pár let a následně byla přestavěna na kancelářský objekt.

VIDEO: Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna před lety zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek.

Video
Video se připravuje ...

Takto proměnu mrakodrapu v centru Brna zachytila kamera. Video vznikalo celý rok tak, že každý den vznikl jeden snímek. Šumavská Tower s.r.o.

Fotogalerie
8 fotografií