„Geologické hodnocení a statické výpočty založení stanovily možný pokles a sesedání budovy mimo toleranční rámec, který činí sedm až devět centimetrů. Výpočty a detailní analýzy konstatovaly možný pokles této výškové budovy až o 16 centimetrů,“ uvedla firma RT Torax, která za projektem stojí.

Byla tu koksovna

Ostravsko je poznamenané intenzivní těžbou černého uhlí. V oblasti Karoliny byla až do roku 1982 v provozu koksovna. Na pozemku mezi ulicí 28. října a obchodním centrem Nová Karolina nazývaném kvůli jeho tvaru Slza dělala RT Torax loni inženýrsko-geologický průzkum, který ukázal, že tam lze postavit výškovou budovu.

Poté firma zadala detailní projekt, který byl znovu podroben zkoumání, zejména laboratorním zkouškám a rozborům stlačování vrchních vrstev jílu v podloží.

Úzká stavba je riziko

Závěrem odborníků je konstatování, že kvalita místních jílů představuje pro úzkou základnu jedné věže přílišné riziko. Důlní stařiny ve větších hloubkách problém nepředstavují, avšak založení jedné věže v tomto prostoru není možné kvůli kvalitě a nosnosti geologických vrstev nad bývalými důlními díly,“ uvedla firma.

„Musíme mít v tomto ohledu před zahájením stavby naprostou jistotu,“ podotkl předseda představenstva RT Torax Group Tomáš Haring.

Nový návrh

Architektonické studio tak musí připravit nový návrh. „Odborníci konstatovali doporučení vrátit se k původnímu řešení komplexu tvořeného dvěma věžemi a rozložení zatížení celé hmoty do větší plochy. Dvě věže budou nicméně oproti původnímu návrhu výrazněji vzdálené. Vyšší z nich bude i nadále s jistotou nejvyšší budovou v České republice. Všechny původně navržené urbanistické, městotvorné prvky zůstanou zachovány,“ uvedl Michal Krištof z architektonického ateliéru Chybik+Kristof Architects & Urban Designers

Stavba za dvě miliardy

Budova má být novou dominantou Ostravy. Půjde o obchodně administrativní centrum s hotelem a byty, podle dřívějších informací mělo mít 60 pater a stát přes dvě miliardy korun.

„Největší část komplexu budou tvořit rezidenční byty. V nejvyšších patrech bude umístěna vyhlídka přístupná veřejnosti. Součástí bude i nadále hotel, kancelářské prostory, SPA, restaurace i zábava,“ slíbila firma.

VIDEO: Podívejte se, jak se stavěl dubajský rám do nebes!

Fotogalerie
5 fotografií