Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Do Česka poprvé dorazila loď naložená uhlím. Dosud ho vozily vlaky, experti vidí průlom

Autor: ČTK - 
22. ledna 2022
21:06

Do Děčína dnes ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie. Informovala o tom Česká televize a server zdopravy.cz. Dosud uhlí z přístavu v nizozemském Rotterdamu vozily vlaky. ČD Cargo zkouší kvůli plánovaným výlukám alternativní trasy. Černé uhlí pomáhá Ostravsku, kde je ho kvůli útlumu těžby nedostatek. Tamní hutě jsou na uhlí závislé a musí ho dovážet.

Zhruba 1100 tun černého uhlí dovezla dnes z nizozemského Rotterdamu do Děčína loď společnosti EVD, kde ho naložila na vlak dopravce ČD Cargo. „Je to první zkušební jízda, aby si zákazník ověřil, že tato cesta funguje a umíme to,“ řekl ČT spolumajitel EVD Lukáš Hradský. Rejdaři podle ČT hovoří o přelomové zakázce, uhlí se v minulosti vozilo po Labi běžně, ale z Česka do zahraničí.

Server zdopravy.cz uvedl, že oproti přepravě už z Rotterdamu vlakem je nový způsob pomalejší, ale mohl by být levnější. ČD Cargo ho zkouší i kvůli možným komplikacím s omezenou kapacitou dopravy po trati podél Labe mezi Německem a Českem. „Dosud jsme zákazníkům vozili uhlí přímo z Rotterdamu. Je to první vlaštovka, pokus, jak z části alternovat letos plánovanými výlukami omezený železniční úsek Děčín – Bad Schandau a případně i výluku v samotném přístavu,“ řekl serveru předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth.

„Kapacita vlaků nestačí, tak je to další, alternativní trasa, která zvýší bezpečnost našeho kraje, protože nebudeme závislí pouze na jedněch kolejích,“ řekl ČT náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Uncka (ODS).

Černé koksovatelné uhlí není podle serveru určeno pro teplárenství ani energetiku. Jedná se o metalurgické koksovatelné uhlí a koks je pak nezbytnou surovinou pro výrobu surového železa a následně oceli. Černé uhlí v ocelářství zatím nemá plnohodnotnou náhradu.

V ČR je jediným producentem černého uhlí společnost OKD. Těžba ale postupně končí, protože se nevyplácí. Firma těží už jen v Dole ČSM, kde se má těžit do konce letošního roku.

Video  Proč stále rostou ceny energií?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

b.o.y ( 23. ledna 2022 14:27 )

Hm... a z Rotterdamu do Hamburku ho dostali jak?

drabajs ( 23. ledna 2022 10:28 )

Kdy už konečně dojde všem novodobým řiťolezcům, o co tu šlo v době, když jsme si vyzvonili jako Svobodu. Oni čekali jen na to, aby nás dostali ze soběstačnosti do závislosti na nich a mohli nás vykořisťovat. Kdo mi vysvětlí, jak může být levnější a ekologičtější doprava uhlí přes Zeměkouli. Kde jsou ekoteroristi, kde je Greta, kde je zdravý rozum?

Jaronovaku ( 23. ledna 2022 09:30 )

Krok č.2 - hutě se zruší pro nerentabilitu. Navíc se sníží uhlíková stopa. Dojde tě magorům, že to bude stejně někdo ve světě vyrábět? Navíc levněji. Protože nebude nakupovat nějaké povolenky.

wheelhorse ( 22. ledna 2022 21:51 )

Z Ostravy se to nevyplatí. Vyplatí se uhlí z Austrálie přes půl světa, proti proudu Labe a pak s přeložením na vlak?

Zobrazit celou diskusi