Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lékař, který vede boj proti covidu: Bratra mu zabila pandemie chřipky a zažil hrůzy eboly

Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2022
17:30

Ředitel zdravotnického resortu pro australský stát Queensland John Gerrard, který vede boj proti covidu-19, má dlouholetou zkušenost s infekčními nemocemi. Jeho život ovlivnily i na osobní rovině, jeho bratr zemřel během pandemie hongkongské chřipky. Gerrard následně pomáhal v boji s „apokalyptickou“ epidemií eboly v Africe, uvedl list Daily Mail.

Gerrard je za předního lékaře považován nejen pro svou odbornost a zkušenosti, ale také pro svůj praktický a pragmatický přístup. Postu šéfa zdravotnického resortu se ujal po Jeannette Youngové v listopadu 2021. Během jednoho z rozhovorů se kromě probíhající vlny covidu-19 v Austrálii věnoval i svému osobnímu životu a motivaci, která jej pohání v boji s infekčními nemocemi.

Bratrova smrt a horory eboly

Jedno z prvních setkání se zákeřnými viry byla pandemie hongkongské chřipky, kvůli ní jako šestiletý Gerrard přišel o bratra Stephena (†11). Tragédii si v sobě nese dodnes, lékař se tisku svěřil, že Stephen zemřel na školním výletu jen několik hodin poté, co se nakazil. Gerrard se nechal slyšet, že i po těch letech jsou jeho „vzpomínky hororové“ a není schopen je sdílet.

Snad i tento zážitek ho dohnal či motivoval ke studiu medicíny, na Univerzitě v Sydney se potkal i s exšéfkou zdravotnictví Youngovou. Gerrard to však popírá, medicínu si prý nevybral kvůli bratrovi. „Takhle to úplně nefunguje,“ řekl tisku. Šest let strávil v Africe, jednalo se o dobu, kdy kontinentem zmítala epidemie eboly. Do Sierry Leone přijel v roce 2014, vypomáhal ve zdravotnickém centru, kde byl svědkem mnoha úmrtí. Gerrard vypověděl, že ho nejvíce zasáhl příběh čtrnáctileté dívky, jejíž matka i babička zemřely vedle ní na lůžku na ebolu.

„Byla tehdy ve stejném věku jako jedna z mých dcer, i když byla v kritickém stavu, našla v sobě sílu virus porazit,“ poznamenal Gerrard. Mezi jeden z jeho úkolů v Africe patřilo počítání mrtvých. „Bylo to hrozné, šance na přežití byly tehdy padesát na padesát. Neměli jsme nic, žádné léky, žádnou vakcínu a ebola decimovala i zdravotníky z centra,“ řekl lékař.

V čem mu pomáhají letadýlka? 

Vůbec poprvé o sobě dal Gerrard vědět v roce 1993, když objevil případ AIDS v Austrálii. Bylo to v době, kdy byl výskyt AIDS v zemi datován do roku 1982, Gerrard však dokázal, že první případ pochází z roku 1981.

Na počátku pandemie covidu-19 v Austrálii byl jedním z prvních lékařů v Queenslandu, který se s virem setkal a léčil ho. Co se týče opatření, na rozdíl od svých kolegů je proti zavírání vnitrostátních hranic.

Australané, ostatně jako zbytek světa, za sebou mají dva roky přísných restrikcí spojených s pandemií. Když už se zdálo, že je covid-19 na ústupu, objevila se jeho varianta omikron. Gerrard se zatím těší velké přízni lidí, chválí si ho za jeho upřímnost a za jeho praktické rady, jak zvládat život v době pandemie.

Když si zrovna neláme hlavu nad covidem-19, Gerrard rád relaxuje stavbou modelů letadel. Tomuto koníčku se věnuje už pět let. „Uděluje mi to lekci v pokoře. Je dost prospěšné, na chvilku se zbavit moci. Člověku to dovolí nahlédnout na věci z jiné perspektivy, lépe pak chápe druhé,“ řekl ke svému hobby.

Lékař: Mutace novou pandemii nezpůsobí

Je v jeho prospěch, že ho baví náročné úkoly, má jich před sebou hned několik. Funkci po Youngové přebíral, když se chystalo znovuotevření hranic Queenslandu, k tomu došlo v polovině prosince 2021. Za úkol si dal připravit Australany na život s covidem-19. „Stoupající počty nakažených nejsou jediný faktor, musíme se naučit bezpečně se vrátit do normálního života,“ poznamenal Gerrard.

Podle něj se Austrálie klastrům covidu-19 nevyhne, věří však, že příznaky onemocnění a jeho průběh budou čím dál mírnější. „Není se třeba bát, že s každou mutací viru přijde nová pandemie. Pokud by tomu tak bylo, stane se něco nevídaného, s čím jsme se do té doby nesetkali,“ zakončil Gerrard.

Video  „Poslouchejte, nebo bude zle." Velvyslanec v Austrálii o přísné policii i vyhoštění tenistky  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 22. ledna 2022 18:16 )

Virus A 2 honkong tady byl tak 1968,1969/ Tady jsme meli zimu/.To je otqzka jak daleko mel ten bratr do nemocnice.....Umrti byla spis vyjimecna...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa