Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výjimečná podívaná na pouštích: Sněhová vánice a kroupy. Lidé se rozjeli za koulovačkou

Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2022
11:19

Saúdové mají z tohoto týdne nevšední zážitek. Jejich pouště zasypal sníh a led, přes oblast se přehnala bouře doprovázená krupobitím a sněžením. Teploty klesly pod bod mrazu, a tak místní neváhali a sníh využili například na koulovačku. Nesněžilo jen v Saúdské Arábii, sněhovou pokrývku hlásila tento týden i Sahara, uvedl list Daily Mail.

Saúdové v davech přijížděli do regionu Tabuk k hoře Džabál al-Lawz, kde napadl sníh. Není to poprvé, co letos v jejich zemi sněžilo. Počátkem ledna se sněhové nadílky dočkalo i město Badr. Pouště sníh a led pokryly po „historicky silném“ krupobití. Pro místní sníh u hory Džabál al-Lawz není nic neobvyklého, každoročně do pouště zamíří, když nasněží, aby si užili chladné počasí. Dokonce zde i stanují.

Lidé si tak ve sněhu rozestavili stoly, vařili si kávu či dělali pikniky, mezi jídlem se koulovali. Dokazují to snímky z tohoto týdne i z počátku měsíce. Saúdové neváhají urazit mnoho kilometrů, aby se sněhem pokochali, mnohdy se na silnicích tvoří i kolony na cestě za sněhem.

Sněžilo i na Sahaře

Sněžení v pouštích podle meteorologů není obvyklé, ale ani nepravděpodobné. Když se systémy vysokého tlaku chladného vzduchu přesunou nad pouště, způsobuje to klesání teplot a může to vést až ke sněžení. Sníh nezasáhl jen saúdské pouště, ale třeba i africkou Saharu, kde se denní teploty pohybují kolem 58 stupňů. Tento týden zlatavé duny pokryl sníh. V Alžírsku, kam poušť sahá, naměřili až -2 stupně.

Sníh na poušti Sníh na poušti | Profimedia.cz

Je to teprve popáté, kdy na zřejmě nejslavnější poušti světa sněžilo. Poprvé se tak stalo v roce 1979, pak až za 37 let v roce 2016, dále pak v letech 2018 a 2021.

Video  „Poslouchejte, nebo bude zle.“ Velvyslanec v Austrálii o přísné policii i vyhoštění tenistky.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi