Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tragédie lockdownu: Tisíce dětí zmizely a nevrátily se do škol. Arthura (†6) macecha zavraždila

Autor: Darina Jíchová - 
20. ledna 2022
20:13

Pandemie covidu-19 s sebou přinesla další tragický fenomén, v Británii spustili vyšetřování, které má pomoct najít téměř 100 tisíc dětí. Děti totiž během lockdownu zmizely, s přechodem na distanční výuku opustily školní třídy, když se však školy znovu otevřely, děti už se nevrátily. Policie a odborníci se domnívají, že se tisíce dětí mohly stát oběťmi zločineckých gangů, či domácího násilí, jako tomu bylo v případě šestiletého Arthura Labinjo-Hughese. Chlapce v červnu 2020 surově zbila macecha, Arthur svým zraněním podlehl, informoval list Daily Mail.

„Budí to velké podezření, když začnou děti mizet ze škol,“ komentovala Rachel de Souzaová, pedagožka a anglická zmocněnkyně v otázkách ochrany dětí. „Případ Arthurovy vraždy nám ukázal, proč je potřeba, aby zranitelné děti chodily do školy,“ dodala. Vyšetřování zmizení téměř 100 tisíce žáků a žaček začalo tento týden.

Dvojice čelí obvinění z vraždy šestiletého Arthura. Dvojice čelí obvinění z vraždy šestiletého Arthura. | West Midlands Police

„Podle údajů zcela zmizelo 80 až 100 tisíc dětí, s lockdownem přešly na distanční výuku a po obnově prezenční se do třídy nevrátily,“ objasnila de Souzaová. Následně připomněla případ šestiletého Arthura, kterého vlastní otec s partnerkou týrali a bili během prvního lockdownu. Jejich drsné zacházení vyústilo v chlapcovu smrt.

„Děti jako Arthur nám bohužel během pandemie zmizely z očí“

„Bohužel to není jen domácí násilí na dětech, máme také obavy, že řada z nich skončila v gangu. Další problematikou je duševní zdraví dětí,“ vypověděla de Souzaová pro deník The Telegraph. „Rozhodně nesmíme podceňovat ochranu dětí, nesmíme zapomenout na to, co se stalo Arthurovi Labinjo-Hughesovi,“ dodala.

„Ty nejzranitelnější děti jsou ty děti, které musíme dostat do škol. Musíme je mít na očích, vědět, co se s nimi děje, jaké mají životy, jaké mají podmínky doma,“ domnívá se de Souzaová, spoléhá na to, že by učitelé, školní poradci a vychovatelé měli být schopni vypozorovat, když je dítě v ohrožení. Ve vraždě malého Arthura padlo minulý měsíc finální rozhodnutí, jeho macecha Emma Tustinová (32), která mu způsobila „nenávratné poškození mozku“, což vedlo k jeho smrti, dostala trest minimálně 29 let ve vězení. Chlapcův otec Thomas Hughes byl odsouzen k 21 letům za mřížemi.

De Souzová ve spolupráci s regionálními výbory na ochranu dětí odstartovala pilotní program, jejich prvním krokem bylo zjistit, kolik dětí zmizelo a nevrátilo se po lockdownu do školy. Na problematiku upozorňovala už předchůdkyně de Souzové Anne Longfieldová. „Zranitelné děti a děti v ohrožení jako Arthur nám během pandemie zcela zmizely z očí, to se nemělo stát,“ uvedla Longfieldová.

Pandemie ztížila řešení případů týrání dětí

„Stále nemáme řádná opatření, nejsme koordinovaní, nesdílíme navzájem data,“ vytkla agenturám zaměřeným na ochranu dětí. Tragickým fenoménem se zabývá také poslanec Tim Loughton, který ve vládě expremiéra Davida Camerona sloužil jako ministr pro děti a rodiny. Nechal se slyšet, že pandemie ztížila „identifikaci případů týrání dětí a jejich řešení“.

„Děti jako Arthur během pandemie zmizely za zavřenými dveřmi, kdyby byly ve škole, je naděje, že by se na případy týrání přišlo,“ podotkl Loughton. „Naší hlavní prioritou je podpora toho, aby děti a studenti prezenčně navštěvovali školy všeho typu,“ vzkázal mluvčí ministerstva školství v souvislosti s novým programem zaměřeným právě na podporu docházení dětí do školy.

„Členové těchto týmů budou zodpovědní za to, že učitelé a zaměstnanci školy včetně trenérů, vychovatelů, poradců či psychiatrů, mají všechno potřebné k tomu, aby překonali překážky, které dětem brání k prezenční docházce do školy,“ objasnil mluvčí. Program byl zahájen v prosinci 2021.

Video  Jděte na booster, apeluje Válek. Vakcinolog zmínil výhled pro 4.dávky a sezóny covidu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa