Podobu budovy, která se s výškou 235 metrů a 56 patry stane nejvyšší budovou Česka, architekti zásadně změnili. „Snažili jsme se mu dát nějakou jednodušší formu. Došli jsme k tomu, že jde o dům, který má vlastně tvar X, které je v polovině rotované, tedy něco jako přesýpací hodiny,“ uvedl architekt Michal Krištof.

Tou druhou podobu je zasazení mrakodrapu v prostoru. „Považuji za velký přínos, že návrh nyní pracuje právě s okolním veřejným prostorem a napojuje Frýdlantské mosty přímo k tomuto objektu,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Terasa, byty, wellnes

Kvůli tomu se musí změnit i kupní smlouva na pozemek mezi městem a investorem. Budova totiž překračuje původně vymezené území pro stavbu a ovlivňuje příjezd do lokality Nové Karoliny.

Mrakodrap by měl kombinovat řadu funkcí. Na vrcholu se počítá s veřejně přístupnou vyhlídkou i restauracemi, jeho součástí ale mají být rovněž komerční i zábavní prostory, kanceláře, hotel, kongresové sály i byty či wellness zázemí.

Budova má stát na pozemku podél ulice 28. října v blízkosti obchodního komplexu Nová Karolina, který je přezdíván Slza. Předpokládané náklady jdou do miliard.  Podle odhadů budou projektové práce trvat další minimálně tři roky. Samotná hrubá stavba by mohla trvat okolo 20 měsíců. Reálný termín zprovoznění je 2027 až 2028.

Nejvyšší budovy Česka v současnosti:

*Brno, budova N Tower: výška střechy 111 metrů a 30 nadzemních pater

*Praha, budova City Tower: výška střechy 109 metrů a 27 nadzemních pater

*Praha, budova City Empiria: výška střechy 104 metrů, 27 pater

VIDEO: Podívejte se, jak se stavěl dubajský rám do nebes!

Fotogalerie
10 fotografií