Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podezřelé IT firmy, které vyšetřuje ÚOHS. Jaké mají vazby na Piráty z magistrátu?

Autor: Alice Mikulášová - 
16. září 2021
19:10

Blesk Zprávy před týdnem informovaly o podezřelém pirátském dělení zakázek úzkému okruhu firem prostřednictvím tandemu primátor Zdeněk Hřib a zastupitel středočeského kraje Milan Krch. Pojďme se teď blíže podívat na vítěze pražské pirátské „děličky“, nebo lépe „ VZMRiády“ (pozn. red. VZMR = Veřejné zakázky malého rozsahu, které jsou zadávané mimo otevřená výběrová řízení), kteří se u jednotlivých zakázek postupně střídali o první místo.  Na situaci reagují i Pražané a před posledním jednání zastupitelstva, kde Piráti zablokovali diskuzi ke sporným otázkám okolo dělení zakázek, se konal již druhý happening konkurenční politické strany Manifest.

Primátor Hřib tvrdí, že vše je v pořádku a přitom v tichosti snižuje limity pro sporné zakázky, aby k podobným excesům nemohlo tak jednoduše docházet. Úřad hl.m. Prahy koná tak, aby politický vliv na chod úřadu omezil – Krch má omezené pravomoci - alespoň do té doby, než ÚOHS dokončí vyšetřování. Předmětem je podezření z nezákonného dělení veřejných zakázek. V hledáčku ÚOHS je několik firem s diskutabilní historií i vazbami na osoby kolem primátora Hřiba.

Místo číslo 1 tandem rodiny Beranových

IT CON Solutions, s.r.o. je jednoznačný „přeborník“, tato firma v majetku Ing. Jiřího Berana dostala od IT odborů v gesci primátora od ledna o 2020 do června 2021 15,9 mil. Kč vč. DPH v 9 zakázkách do „dvojky“.  Není vyloučeno, že jí k businessu pomohly schůzky Berana s hlavním pirátským informatikem Ondřejem Profantem, které jsou dokonce zaznamenané v pirátském registru.  Firma je pak rodinně propojena s další firmou Shareport s.r.o., ve které je společník a jednatel manželka Berana, Ing. Hana Beranová.

hlavní pirátský informatik Ondřej Profant se měl podle pirátského registru schůzek setkat s Beranem, majitelem jedné z vyšetřovaných firem... hlavní pirátský informatik Ondřej Profant se měl podle pirátského registru schůzek setkat s Beranem, majitelem jedné z vyšetřovaných firem... | Web Pirátské strany - profil

Aby náhod nebylo málo, firmy IT CON a Shareport dostaly od Krcha ve stejný den (13.1.2021) zakázku v na korunu stejné hodnotě 1 161 600Kč vč. DPH. Firma Beranové Shareport přitom vznikla teprve v roce 2018, tedy ve volebním roce, kdy se Piráti chopili vlády nad Prahou, a od té doby si od Prahy přišla na tři IT zakázky v součtu 3,9 mil Kč vč. DPH, přičemž většina šla od Krcha bez otevřené soutěže.

Záhadný Yogen, s.r.o.

Tato firma s melodickým názvem je zahalena tajemstvím. Předně jsme se vydali na adresu jejího sídla Jaurisova 515/4 v pražské Michli, kde jsme však s nikým nemohli mluvit, neboť na této adrese sídlí 4916 dalších firem. V letech 2015-2019 byla ekonomicky neaktivní, aby s příchodem Krcha na konci roku 2020 a začátku roku 2021 náhle získala 3 zakázky v oblasti IT, i když má jednoho zaměstnance a její hlavní činnost dle obchodního rejstříku je pronájem a správa nemovitostí.

Pirátský srdcař z European Code Factory, s.r.o.

Majitel této firmy, Dušan Hlaváč, který na sociálních sítích vehementně podporuje Piráty, si přišel na dvě zakázky do dvojky za 3,2 milionu vč. DPH.

Zakázky pro Prahu za stamiliony: Firma Total Service, a.s.

Tato etablovaná IT společnost za poslední rok získala IT zakázky pro pražský magistrát v hodnotě přes 270 mil. Kč bez DPH. Zde je však nutné podotknout, že velká většina finančního objemu byla vypsána otevřeným výběrovým řízením, kterého se mohly účastnit i ostatní firmy a nikoli pouze předem vybrané společnosti.

Přesto je zarážející jeden fakt – skuteční vlastníci se dají dohledat až na základě investigativy. V obchodním rejstříku vlastníci nefigurují. Kdo však hledá, najde: údaje o tom, kdo za Total Service stojí, jsou uvedeny v Evidenci skutečných majitelů na portálu Justice.cz. Data k objemu zakázek vycházejí z Registru smluv a dokladují, že firma Total Service byla úspěšná ve veřejných zakázkách na informatice ve vysokém objemu.

Konfrontovala Bartoše s otázkami. Ten utekl

Místopředsedkyně strany Manifest Veronika Vágnerová, která se stejně jako Piráti kandiduje v říjnových volbách do Sněmovny, konfrontovala předsedu Pirátů Ivana Bartoše s otázkami na tělo, které se mimo jiné týkaly právě podezřelých zakázek na magistrátu.

Místopředsedkyně strany reakci lídra koalice PirStan natočila na video, které následně sdílela na svém facebookovém profilu. K dnešnímu datu má tisíce shlédnutí. Bartoš neodpověděl.

Jak to skončí? Rozhodne ÚOHS

Zda se podezření na dělení zakázek potvrdí, ukáže výsledek vyšetřování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Kauz se však může objevit více. Další dotazy Vágnerové se totiž týkaly například diskutovaného systému EKIS.

wenzel trousil ( 20. září 2021 16:50 )

OO BYTO BYLO ZA PIRATA KDYBY NELOUPIL?

padrino ( 17. září 2021 00:04 )

Profant,kterej svým výrokem "nasral" i chemika Kalouse.

http­s://ww­w.no­vinky­.cz/do­maci/­clanek­/pirat-profant-ve-snemovne-jsou-bili-paprdove-kteri-inklinuji-k-fasismu-4036­8421#d­op_ab_­vari­ant=0­&dop_s­ource­_zone_­name=­novin­ky.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=h98Nb­RICird-2021­080721­38&dop­_id=40­368421­&sou­rce=hp­&seq_n­o=2&ut­m_cam­paig­n=&ut­m_me­dium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

KuSuS ( 16. září 2021 21:06 )

Proto uvádím, řešit v pořadí. Babiš vede.

KuSuS ( 16. září 2021 21:04 )

Příkladem jde premiér Babiš. Uklidit je třeba pěkně popořadě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa