V Opavě měla pošta v plánu zrušit čtyři pobočky ze sedmi. Ta tom se nic nemění. Vedení města se ale podařilo při jednáních změnit to, které pobočky se zavřou. Od 1. července by měly ve městě zůstat tři pošty: v Bredě, v Kateřinkách a v Kylešovicích.

Ostatní budou zrušeny. Kromě toho budou zrušeny i zbývající pobočky, a to v Jaktaři a nedávno nákladně zrekonstruovaná pošta na nádraží Opava-západ.

Chtějí delší otevírací dobu

„Přiznám se, že jsem to nejdříve považoval za hodně špatný vtip. Začali mi volat novináři, že se v Opavě ruší čtyři pošty ze sedmi, a já o tom nic nevěděl. Nechápu, proč třeba největší sídliště Kateřinky, kde žije přes 12 tisíc obyvatel včetně velkého množství seniorů, mělo o jedinou pobočku přijít. S tímto krokem jsme měli velký problém,“ řekl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Video
Video se připravuje ...

Pověřený šéf pošty: „Není možné se dohodnout se 113 starosty,“ hájí nedostatečnou komunikaci. Pavlína Horáková

Primátorovi se zatím podařilo přesvědčit vedení pošty o tom, aby zůstaly pobočky na sídlištích. „Požadujeme však i další změny, jako je třeba prodloužení otevíracích hodin, na to však pošta nechce přistoupit. Zrušení každé pobočky bude mít zásadní negativní dopad na lidi a firmy bydlící nebo sídlící v jejich blízkosti,“ doplnil Navrátil, podle kterého už nyní pobočka v Bredě nestíhá a klienti tam musí čekat i desítky minut.

Ostrava ještě jedná

Částečný úspěch při jednáních s poštou dnes oznámil i ostravský primátor Macura. „Oproti původním poměrně dramatickým plánům na redukci pobočkové sítě České pošty v Ostravě dojde nakonec ke změně. Pro občany Jihu zůstanou navíc v provozu pobočky ve Výškovicích a na Náměstí SNP. Přijatelná dostupnost poštovních služeb tak zůstane zachována,“ uvedl s tím, že jednání se dále vedou.

Pošta chce kvůli úsporám počet poboček v Česku k 1. červenci snížit o 300 na 2900. Nejvíce poboček, 48, se má rušit právě v Moravskoslezském kraji.